Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
princebg - напреднал
tsenkov написа:
колега, нормално е да те врътка защото не знае как да го направи.А отговорноста е голяма. Аз ги правя по следния начин: 1. на полуавтомата /защото е с цанги/ челосвам и правя център. 2. откалявам краищата на 50-70мм . Имам две възможности-в чушкопек или с газова горелка. Нагрявам до червено. 3. Чакам да истине. 4. на обикновения струг/Ц11/ поставям винта в универсала така че да стърчи 2/3 от него. подпирам го с центъра и го работя наи-спокоино. По описания начин се елиминира биенето в универсала и се достига по-голяма точност. 350 оборота и си готов. Наи-важното и отговорното е направата на центровия отвор защото от него зависи последващата точност. Дано да съм ти бил полезен/
10x колега, леко ще му намекна за начина който ми описвате.
STEPER - специалист
Здравейте,
Инересувам се от начина на изчисляване броя на стъпките при машини където вместо ходов винт се използва зъбен ремък. или зъбна рейка.
Някой може ли да сподели,например kакви данни трябва да се въведат в Steps per..." при Setup-а на "Motor Tuning" в Mach3, при положение,
че имаме ремък с профил T5 /5 мм.от зъб до зъб/ и зъбно колело с 16 зъба на двигател с 1.8 грдуса /200 стъпки/?
Последна промяна от STEPER на вт ное 13, 2012 10:27 pm, променено общо 1 път.
angelfilev - специалист
STEPER написа:
Здравейте,
Инересувам се от начина на изчисляване броя на стъпките при машини където вместо ходов винт се използва зъбен ремък. или зъбна рейка.
Някой може ли да сподели,например kакви данни трябва да се въведат в Steps per..." при Stup-а на "Motor Tuning" в Mach3, при положение,
че имаме ремък с профил T5 /5 мм.от зъб до зъб/ и зъбно колело с 16 зъба на двигател с 1.8 грдуса /200 стъпки/?
16 зъба х 5мм = 80 мм
200 / 80 = 2,5 стъпки/ мм
STEPER - специалист
angelfilev,
Сърдечно Благодаря.
Поздрави
dobrinski - специалист
За повишаване на точността ти препоръчвам този начин на предаване на движението

Прикачен файл

Rack_And_Pinion_Drive1.jpg
STEPER - специалист
ОК,
А зъбни рейки и колела от къде?
STEPER - специалист
Здравейте,
Това са извадки от каталога на фирмата Maedler /Германия/ чийто продукти се предлагат в
България от добре познатата фирма на пловдивчани /а и не само на тях :wink: / Бактрейд.
Интересува ме - Какъв модул е най-подходящия при една работна дължина от 1000 мм. /1 метър/по остта Y?
Доколкото ми е известно с термина "модул" е означено растоянието между зъбите.
Материала е стомана с повърхностна индукционна закалка.
Поздрави

Прикачен файл

Рейка 4.jpg

Прикачен файл

Рейка 3.jpg

Прикачен файл

Рейка 2.jpg
Рейка 2.jpg (71.25 KиБ) Видяна 8001 пъти

Прикачен файл

Рейка 1.jpg
MrMurdjo - майстор
За тази дължина не повече от 1.5 според мен.
dobrinski - специалист
Само да припомня формулката за модул - m=Pt/3,14 като Pt е разстоянието, измерено по делителната окръжност между два съседни едноименни профила. Или при модул 1,5 разстоянието между два съседни профила е 4.71 мм. Аз също съм избрал модул 1.5 за моята голяма машина, която всъщност се отлага във времето поради финансови и други причини. Електронния блок, който Ви показах го купи един приятел, които прави механиката но не разбира от електроника. Сега съм направил един електронен блок по схема L297-L298, който мисля да монтирам в кутията на компютъра, които ще ползвам. А за механика почти съм готов с нискобюджетния вариант на снимката по долу. Само, че моето задвижване ще е директно а не с ремък.
Когато проучвах за зъбни рейки съм си записал и една Софийска фирма "Велдмакс" ООД . За модул 1,5 ми казаха цена 24 лева на метър без ДДС. Цената в Бактрейд беше двойна.
http://weldmax.net/bg/Артикул/78-Рейки/

Прикачен файл

sdc10777~1.jpg
sdc10777~1.jpg (80.37 KиБ) Видяна 7971 пъти
STEPER - специалист
:supz: Чудесно изпълнение.Личи си,че е правено с желание.
Браво.
Един въпрос - Водещият прът за Y оста от куха тръба ли е или от плътен квадрат?

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: