• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mitkomaca - специалист
Привет на всички ентусиасти и аз съм замислил една самоделка поради липса на финанси за камина с водна риза. Моята идея е следната на въпросното чудо даму махна щита който е около кофата и да напълня мястото около щита и корпуса с каменна вата и пак даго монтирам за водната риза съм намислил да я направя от меки тръби неръждавейка на 1 цол цената е 14 лева на метър и събира около 400 грама вода по груби сметки ще събере около 10-12 метра ще я навия като серпентина и щея фиксирам с армировка докато излея огнеупорен цимент и за по-голяма щего объркам с водно стъкло. От долу ще отнитя капачето кадето е клапата за въздуха и шея направя на панта за почисттване като на пернишките печки скарата също е от такава. С него ще отоплявам две стаи баня и бойлер общо около 40 квадрата.
беба - специалист
Нашето чудо не е с водна риза, но аз имам питане понеже вече 2 зими не успяваме явно да го ползваме както трябва. Гледам има хора като го заредят и няколко часа им задържа и отделя толина, при нас това не се случва, ппостоянно слагаме дърва/ въглища които си изгарят за около час. Това как цяла нощ си горяла печката не мога да же да си го представя, то всичко си изгаря става на пепел :? Отвора долу и този отгоре на капака не сме наясно как се ползват, и затова ги държим и двата на половина отворени. Има и една джажа, която затваря дупката за към бурията, нея също я слагаме на средата понеже не знаем какво да я правим. Към печката нямаше упътване :-D

Моля споделете, че не мис е ще и тази зима да повтаряме грешките от предходните.
LazarGanev - "Велик майстор"
беба, взимаш децата и се изнасяш на гости някъде, а на мъжа си поръчваш да преспи с циганка - тя ще го научи най-добре какво да прави за да не стоите на студено - така съм чувал от старите хора :-D
mitkomaca - специалист
беба написа:
Нашето чудо не е с водна риза, но аз имам питане понеже вече 2 зими не успяваме явно да го ползваме както трябва. Гледам има хора като го заредят и няколко часа им задържа и отделя толина, при нас това не се случва, ппостоянно слагаме дърва/ въглища които си изгарят за около час. Това как цяла нощ си горяла печката не мога да же да си го представя, то всичко си изгаря става на пепел :? Отвора долу и този отгоре на капака не сме наясно как се ползват, и затова ги държим и двата на половина отворени. Има и една джажа, която затваря дупката за към бурията, нея също я слагаме на средата понеже не знаем какво да я правим. Към печката нямаше упътване :-D

Моля споделете, че не мис е ще и тази зима да повтаряме грешките от предходните.

Всичко зависи от въглищата ако се ползват Домбаски (от истинските) или Пернишки гаранцията за поне 12 часа горене е сигурна ама клапите при самото палене и двете са отворени след като се разбумка горната се затваря а долната се оставя 5-6 милиметра отворена колкото да взима кислород зада поддържа горенето. С по-ниско калорични въглища и дърва просто си си огняр само слагаш гори за норматив време и пак слагаш. При мен зимата изкарва по 24 часа с едно зареждане и когато го изсипвам има още жар.
m.lukanov1951 - специалист
[quote="fbr"]Топлообменика е с размери 340/150 и дължина 400 милиметра. Тръбния сноп е от 20 безшевни тръби фи 42, на три реда, като двата крайни са по 7 тръби, а средния ред е 6 тръби разположени шахматно. Няколко зими съм го ползвал в хоризонтално положение, като беше отделен от ризата на котела, но беше свързан към изхода на котела, и от изхода на топлообменника водата постъпваше в системата. Работеше добре, като изключим че се налагаше по-често (през 10-15 дена) почистване поради натрупване на пепел по вътрешността на тръбите. След това свалих едната страна на котела, като вградих топлообменника вътре в котела, като го поставих във вертикално положение, като входа на газовете са от горната част на топлобменника, а изхода от долната. Така постъпващата вода в котела постъпва направо в изходящата за газовете част на топлобменника. Отоплявам къща на 2 етажа, без изолация, но през различно време различен брой радиатори са включени. Около 3 тона въглища на сезон ми е разхода.[/quotе/)Колега дали може да драснеш разположението на топлообменника,имам голямо желание да си направя същото котле-печка.Благодаря ти предварително!
fbr написа:
Топлообменика е с размери 340/150 и дължина 400 милиметра. Тръбния сноп е от 20 безшевни тръби фи 42, на три реда, като двата крайни са по 7 тръби, а средния ред е 6 тръби разположени шахматно. Няколко зими съм го ползвал в хоризонтално положение, като беше отделен от ризата на котела, но беше свързан към изхода на котела, и от изхода на топлообменника водата постъпваше в системата. Работеше добре, като изключим че се налагаше по-често (през 10-15 дена) почистване поради натрупване на пепел по вътрешността на тръбите. След това свалих едната страна на котела, като вградих топлообменника вътре в котела, като го поставих във вертикално положение, като входа на газовете са от горната част на топлобменника, а изхода от долната. Така постъпващата вода в котела постъпва направо в изходящата за газовете част на топлобменника. Отоплявам къща на 2 етажа, без изолация, но през различно времеено различен брой радиатори са включени. Около 3 тона въглища на сезон ми е разхода.
Колега моля те драсни една схема,кое как е разположено имам голямо желание да си направя същото чудо.Благодаря ти предварително.
m.lukanov1951 написа:
fbr написа:
Топлообменика е с размери 340/150 и дължина 400 милиметра. Тръбния сноп е от 20 безшевни тръби фи 42, на три реда, като двата крайни са по 7 тръби, а средния ред е 6 тръби разположени шахматно. Няколко зими съм го ползвал в хоризонтално положение, като беше отделен от ризата на котела, но беше свързан към изхода на котела, и от изхода на топлообменника водата постъпваше в системата. Работеше добре, като изключим че се налагаше по-често (през 10-15 дена) почистване поради натрупване на пепел по вътрешността на тръбите. След това свалих едната страна на котела, като вградих топлообменника вътре в котела, като го поставих във вертикално положение, като входа на газовете са от горната част на топлобменника, а изхода от долната. Така постъпващата вода в котела постъпва направо в изходящата за газовете част на топлобменника. Отоплявам къща на 2 етажа, без изолация, но през различно времеено различен брой радиатори са включени. Около 3 тона въглища на сезон ми е разхода.
Колега моля те драсни една схема,кое как е разположено имам голямо желание да си направя същото чудо.Благодаря ти предварително.
Къде изчезна fbr?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
[/quote]

Къде изчезна fbr?[/quote]

Смята тотото :)
fbr - майстор
Тука съм.. За тотото, Ви казах как играя. Записвам числата, не пускам фиш, и като мине тиража, винаги печеля.Айде снимки. С телефона толкоз.

Прикачен файл

3.JPG
3.JPG (15.7 KиБ) Видяна 4678 пъти

Прикачен файл

2.JPG
2.JPG (12.23 KиБ) Видяна 4678 пъти

Прикачен файл

1.JPG
1.JPG (15.94 KиБ) Видяна 4678 пъти
fbr написа:
Тука съм.. За тотото, Ви казах как играя. Записвам числата, не пускам фиш, и като мине тиража, винаги печеля.Айде снимки. С телефона толкоз.
ФБР си е ФБР, за малко помислих,че е станал КГБ. =D> Снимките добре,но от къде влиза първичния въздух,на кофата с гориво има ли отвори за въздух,как са уплътнени горните врати, по точно уплътняването между двете врати и колко е разстоянието през което влиза огъня(газовете) към топлообменника.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Чудо с водна риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: