Най - вълнуващия въпрос зимно време.
idunno - специалист
Разбира се ,че ще стане. :)
Ivo_Ray - помощник
И аз така си мисля :-) ... А това в колко часа ще се включва помпата на подовото е само идея. Може на практика да се окаже, че е по-добре през деня докато няма никой вкъщи, да работи подовото, да изразходи енергията събрана в акумулатора, а вечерно време когато съм си вкъщи да си е вече топло в стаите, със вече добре затоплен под. За това и си споделих идеята в този форум :) Много мнения, много идеи, накрая може да се получи нещо интересно и смислено :).
syncho - майстор
Много по-трудно е да подгрееш вода от 50С до 60С през зимата със слънчев колектор от колкото от 20С до 30С...
AntonBM - специалист
Много добра идея. Харесва ми схемата, но имам няколко забележки.
1. Този бидон, как ще се държи при температура +60°С. Съмнявам се, че стените му ще омекнат и ще се раздуе. Освен това ще имаш неравномерно разпределение на температурата по височината му. Възможно е долу да е 30, а горе да надхвърли и 60°С. Аз бих навил слънчевата серпентина по-ниско, а ел.нагревателя бих монтирал в средата. Прав е syncho, че ще е трудно през зимата слънцето да вдигне от 50 на 60°. От 30 на 40°С е по-реалистично.
2. Много ме съмняват тези 300W на стая... Искаш с 1200 W да топлиш 4 стаи! Възможно е, но ако къщата ти е много добре изолирана. Опиши по-подробно какво имаш по стените и с каква дограма си.
3. Искаш слънчевата инсталация да ти доставя по 12 kW на ден. Не знам от кой град си, но приемам, че е някъде в средата на България. Там общата енергия от слънчево греене за 1 ден на квадратен метър през Януари е 2,4 kW, а през декември е под 2,2 kW на ден с отчитане на облачните дни. КПД-то на вакумните колектори е висок, но през тези месеци не надхвърля 70%. По-реално е да ги смяташ за 65% (за плоските през тези месеци е под 25%). Т.е. за да изкараш желаните 12 kW ти трябват вакумни колектори със площ на абсорбера над 8,4 m². Същите колектори обаче през лятото ще ти правят доста топлина – над 35 kW/ден. Какво ще ги правиш?
Сещам се и за някой други проблеми, но тези въпроси за сега стигат.
syncho - майстор
Антон много добре е покрил точките на които трябва да акцентираш. Напълно съм съгласен с него.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Идеята е добра, ама не ми излиза сметката.
И аз съм на Енерго Про, ама ти май ток не си плащал досега.
23,2 kWh * Х = 1,60 лв. , Х = 0,0689лв. - цена на нощна ???
Аз съм я смятал и нощната е 0,133лв./kWh
Ivo_Ray - помощник
AntonBM, бидона който обмислям да сложа е от полиетилен с висока плътност, по данни работната му температура е до 120 градуса.
Става въпрос за такъв бидон http://images03.olx.bg/ui/11/86/66/1311 ... 25----.jpg
Относно това какво има на стените,(ще опиша само външните стени тъй като има и 2 вътрешни които са допрени до друга къща и на практика не се охлажда от там) на северната страна на къщата (калкан) има винилов сайдинг, каменна вата 5см, 30 см тухла, отвътре все още няма но ще има на същата стена, каменна вата 5см и гипсокартон - това е 37 m² стена. На още една външна стена 12m² - същата формула. На челната южна страна на къщата на практика има само 23m² стена, останалото са входна врата и 5 сравнително големи прозореца. На стената ще има фибран отвън, може би ще бъде 4 см, а отвътре ще сложа каменна вата 5 см + гипсокартон отново. Дограмата ще е PVC,трислоен стъклопакет с K стъкла. Под пода на който ще е тръбата за подовото има мазе, в което зимата температурата не пада под 8 градуса. Но все пак ще направя изолация и на пода ( и от към мазето и от към стаите ) На тавана от горна страна ще сложа 5 см фибран + замазка. На 2 от стаите ще има и окачен таван с гипсокартон, тъй като тавана там е гредоред, над гипсокартона ще сложа каменна вата 5-10см см. С няколко думи, ще стане един технологичен миш маш.
Относно енергията през лятото, за това ми се искаше да сложа макс 2,5m² колекторна площ, тъй като ако сложа повече няма да има какво да я правя, а инвестицията с колекторна площ 8,4 m² ми се струва, че ще стане съпоставима с термопомпа, а всъщност системата ще е само са отопление, няма да може да охлажда.

Наистина съм объркал сметката в цената на нощната, сега сметнах отново и действително излезе 13 стотинки. Стоплянето от 30C до 50C ще ми струва 3лв.
kuuuuuul - майстор
Ето един линк за всички които искат да си сметнат тока http://www.cez.bg/bg/za-klienta/bitovi- ... macia.html дневна 19ст - нощна 13ст.Ако искаш да се отопляваш на ток си вземи един Галан :lol: Аз съм стигнал до извода,че за отопление на ток най икономично е с климатик,а колектора си го вържи за бойлера дано поне него да стопли.
AntonBM - специалист
Ivo_Ray, не искам да те отказвам, но мисля, че трябва да те предупредя за възможните проблеми.
Иска ми се да вярвам, че бидона ще издържи, но много се съмнявам! РЕ-тръбите които ползваме за отоплителните инсталации имат работна температура до 80 градуса. Издържат и 95, но до 180 часа, а при по-високи температури в тях настъпват необратими промени. Поискай гаранция от производителя, за тези 120 градуса за които пишеш. Съмнявам се, че ще ти дадат. Не е ли по-добре да намериш един заварчик, да купиш черна ламарина и да си направиш нещо по-здраво?
Днес пиша от домашният си компютър и нямам подходящ софтуер за да сметна стените ти, а на ръка не ми се занимава. Все пак изолацията им не е впечатляваща. 10 см вата от вън и вътре ще докарат коефициента до около 0,3 т.е. от 40 квадрата при делта Т=35 ще имаш загуби около 420 W. Приемам, че останалите стени са още 80W, а от тавана и пода губиш колкото и от стените, така ги докарвам до 1000 W, без прозорците. Ти пишеш, че те са 5 сравнително големи. Приемам, че са по 4 квадрата и са с U=1,6 (реална стойност за 3 стъкла с 1 бр-К и аргон) – от тях само ще губиш около 1120W. До тук станаха 2120 W, без свежият въздух който ти трябва за живеене в тези стаи. Ако сложим и него излиза, че твоите 300 W на стая са поне 3 пъти по-малко от това което наистина ти трябва. Горните сметки са губи, но мисля че са по-реални от твоята.
С 2,5 квадрата вакумен колектор ще усвояваш около 3,6 kW на ден през декември и януари. Няма да се усещат много… Не знам на какви точно колектори си се спрял и колко струват, но мисля че ако за същите пари купиш плоски с по-голяма площ е възможно да постигнеш и по-добър ефект. Те са с доста по-лошо КПД, но площта обикновено компенсира това. Въпрос на сметка е.
Този акумулатор трябва да се охлажда през лятото – навий още една медна серпентина в горната част която да ти служи за проточен бойлер за къпане. Ако сложиш и малко парафин вътре ще го докараш до системата на латенто.Виж това. Обърни внимание до каква температура го дават да работи, а хич не е евтино!
П.П. Ако наистина се справиш със задачата ще работи, но без голяма площ на колекторите няма да се усеща през най-студените месеци. Тогава нагревателя ще трябва да те топли, а както мислиш да го ползваш – само на нощна тарифа ще ти е топло рано сутрин, но привечер ще е изстинало подовото.
Последна промяна от AntonBM(стар) на съб ное 17, 2012 8:27 am, променено общо 2 пъти.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
kuuuuuul написа:
Ето един линк за всички които искат да си сметнат тока http://www.cez.bg/bg/za-klienta/bitovi- ... macia.html дневна 19ст - нощна 13ст.Ако искаш да се отопляваш на ток си вземи един Галан :lol: Аз съм стигнал до извода,че за отопление на ток най икономично е с климатик,а колектора си го вържи за бойлера дано поне него да стопли.
Задай в калкулатора по 100kWh, за да видиш по-точно цената.
Получава се дневна = 19,98ст. и нощна =14,08ст.

Тема "Водно подово + слънчев колектор + електричество" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: