• 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 80
Съвети за начинаещи готвачи.
kuger - майстор
Не бързам, само "давам акъл".
Тази година имах добро зеле до края на април.
kuger - майстор
Има, не е като да няма
Прикачен файл:
20121116_223512 (1077 x 807).jpg
20121116_223512 (1077 x 807).jpg (96.66 KиБ) Видяна 4242 пъти
Фло - специалист
kuger написа:

Нали солевия разтвор трябва да е 4%, т.е. на 100 литра вода 4 кг. сол
.
Не! 4% разтвор става като към 96 литра вода сложиш 4 кг.сол. да стане общо 100.
stiv1961 - майстор
Stefan_62 написа:
Стояне виж какво открих, може и да го знаеш.
Точно с това процедирах миналата година, останаха ми 7-8 пакетчета и вчера намерих в Била та си купих още 10 пак. С него пресичах и туршията, тази година пак.....
Stefan_62 - майстор
stiv1961 написа:
Stefan_62 написа:
Точно с това процедирах миналата година, останаха ми 7-8 пакетчета и вчера намерих в Била та си купих още 10 пак. С него пресичах и туршията, тази година пак.....
Имах впредвид, че в рецептата пише 1гр.калиев сорбат на 1кг. зеле. Значи за твоите 80кг. зеле-80гр.сорбат, а не 120гр, явно за трушиите е 3гр на 2кг.зеленчук.
Фло - специалист
Stefan_62 написа:
stiv1961 написа:
Stefan_62 написа:
Имах впредвид, че в рецептата пише 1гр.калиев сорбат на 1кг. зеле. Значи за твоите 80кг. зеле-80гр.сорбат, а не 120гр, явно за трушиите е 3гр на 2кг.зеленчук.
И при трушиите е толкова-1гр/кг.Това е максималната доза,обикновено в практиката 0,5 грама( на килограм продукт) сорбат или бензоат вършат работа.Предозирането влошава вкусовите качества и води до натрупване в организма ,до трепене на полезните бактерии в червата на консуматора и от там до дисбактериоза,хронични заболявания на стомашно-чревния тракт и т.н.
gechev - специалист
Ама Вие, какво си мислете с тия бензоати и тем подобни консерванти че ще си кльопате зеленцето от бидоня чак до юли ли? Нали все пак то си мерише и никоя уважаваща се себе КАКА няма да позволи една миризма от зимата да развали мечтата и за лято. Точно когато КАКИТЕ отслабват от най различни диети и се стараят да са модели през лятото на плажа, на Вас чревоугодниците ви се прияждат капамица, препечени гърдички със зелце и тем подобни.Ама недейте бе, и момичетата душа носят, и на тях им се похапва, а Вие слагайте зелце, колкото ядете до април + 2 консерви против преритване.До април хрян, но не много.
VLADO66 - майстор
Аз толкова обичам кисело зеле че си го правя в малки дозички нарязано и лятото. Да го духат диетите.
stiv1961 - майстор
Stefan_62 написа:
Да, както каза и Фло ще сложа по 1 гр. на 1 кг. Макар, че на пакетчето не пише специално за зелето, пише за зеленчук, шира и вино. И ми стана интересно като се зачетох- пише ,,Произход- Далечен изток" :-D
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 80

Тема "Кисело зеле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: