• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
diss - специалист
В крайна сметка всеки си преценява. Аз съм 4 квадрата кабел около 25 метра и не бих сложил 2.5. Ако вярно си паркаш лопатата или изгориш 2 електрода да няма проблем. А хубаво да се уточни за какъв електрожен става дума. Ако е някое ново Кемпи или Кастолин ОК. Аз само че съм с едновремешен стар електрожен (безотказен) :-D
ESPACE - майстор
hidrazin написа:
Да бе, още малко и 6кв.мм. удължител ще препоръчате и макара като буре. Елате да ви покажа как с 35м. удължител 3х1,5 ще ви изгоря колкото електроди поискате 2,5мм. без прекъсване на 90-100А.
Ти ако искаш си направи удължител от телефонен кабел за електрожена, ама не давай такива съвети. И продължавай да не го развиваш удължителя. И какво е това 2,5мм? Голямо геройство. Напъни го с 4мм и пак давай такива съвети.
:partyman:
Давам само изпитани съвети. Сарказма си го запази за себе си. Когато го напъвам с 4мм електроди ползвам друг удължител. Не развивам напълно от макарата само при краткотрайни заварки. През годините съм издържал доста изпити по основи на електротехниката, ясни са ми понятията за токово и термично натоварване пък и толкова телефонен кабел ми е минал през ръцете, че ако поискам и от него мога да си направя удължител със верния кабел с верния брой жила!
gogo7777 - майстор
Ако макарата не се развива и остане като бобина без сърцевина, няма ли уреда да се захрани с тринообразно напрежение. Ако в такъв удължител се включи ъглошлайф например, хич няма да му е добре :-D . Така ли е или греша.
lubomirlz - специалист
Грешиш, в случая единствено се нагрява кабела
shotik - майстор
Аз само ще пиша това което съм видял-1978 г в Софийската Опера ,при ремонта на сцената не бяха развили кабела на макарата при работа с голям къртач и изведнъж се чу страхотен гръм и всичко угасна ,само макарата гореше на сцената.

От тогава не си правя експерименти !
lubomirlz - специалист
Гръмнала е щото е станало късо, поради прегряване.
shotik - майстор
lubomirlz написа:
Гръмнала е щото е станало късо, поради прегряване.

Toчно това беше станало,пластмасата се е била стопила и е станало "късо съединение".
докера - специалист
И аз моя правен електрожен си го ползвам с 3х 1.5мм и захранващ , и удължител , и си го включвам в най-обикновен контакт.... и не съм имал проблеми досега . Работил съм часове с него и в началото от любопитство проверявах кабелите и щекерите на щепсела дали загряват , но не съм забелязал подобно нещо .... Всъщност веднъж щепсела се беше позагрял , но по вина на контакта :wink: .Така и не съм му мерил ампеража , но даже е леко преоразмерен - на най-ниската степен 2.5мм електрод му идва малко тъничък :-D , а на най-високата се опитва и със стоманени 2-ки да църка ....Не много успешно де , ама от любопитство съм пробвал :-D
Наистина винаги размотавам кабела на удължителя , за да не става бобина ...
Та мисълта ми е следната - много по-важно е кабелите да са добре и здраво стегнати , отколкото да се преоразмеряват и да грее по връзките.
lubomirlz - специалист
Стига с тая бобина, бобина с удължител не може да стане :) прецакват се понеже не може да се охлажда.
VLADO66 - майстор
Абе и аз не вярвах докато не видях чисто нова навита макара станала на въглен-беше включена една духалка да суши една изолация през нощта.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 10

Тема "Удължител за електрожен ..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: