• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
От мобилни телефони до цифрови камери
shadow__01 - майстор
Здравейте, в рамките на няколко месеца ще стартирам един мой проект да си направя усилвател. Имам един трансформатор с доста вторични намотки като две от тях са с средна точна. В случая имам 2x33-34V някъде. Изправено и филтрирано би станало около 2x44-45V. Мощността на магнитопровода е 60W и искам 2x25W(макс). Проблема ми е, че тъй като не мога да очаквам голяма мощност залагам на супер качествен и чист звук. Насочих се към схеми на HI-FI усилватели, но всичките които намерих са направени за 2x25V напрежение. Не мога да намеря схема на около 45V?
Цялата работа би трябвало да се събере в кутия от компютърно захранване. Насочих се към схеми с чипове от серията TDA като по-малко място заемащи, тъй като трансформатора и филтриращите кондензатори ще заемат около половината място в кутията.
Каква схема ще ми препоръчате да имам на предвид като го почна след няколко месеца?
sstefanov - майстор
С тези средства няма да постигнеш "супер качествен и чист звук". Ако беше толкова лесно, нямаше да се продават усилватели по 200 хиляди и повече.

За твоя случай ти препоръчвам TDA7294.
todortv - майстор
Бих препоръчал този, но трафчето ти е малко,както и
мястото.
sstefanov написа:
За твоя случай ти препоръчвам TDA7294.
:supz:
sstefanov - майстор
Мислиш ли, че при така зададен въпрос има въобще някакъв шанс да пусне тази схема?
А и не смятам, че тя ще свири по-добре от правилно изпълнена TDA7294.
soton - специалист
Всеки един усилвател може да работи от всякакво захранващо напрежение,но трябва да имаш знания за да го накараш,а както си задал въпроса - явно нямаш.
shadow__01 - майстор
Чак толкова познания, че да променям съществуваща схема и да я пригаждан към друго напрежение нямам, но имам желание да си направя нещо, което нямам. Гореспоменатата схема, мога да я направя, но не мога да я я събера на малка платка а и ще дойде доста по скъпо от нещо с TDA. Друг е въпроса, че ще трябват две такива....
Има нещо странно в моята ситуация и то е че нямам колони на които да го пробвам или използвам, но за тях, когато има пари и място, затова не го бързам.
hidrazin - майстор
Колоните даже са по-важни от усилвателя. И най-качествения усилвател свири ужасно с лоши колони.
Не веднъж съм чувал: "Ела да чуеш. Толкова пари дадох за тоя марков усилвател, а пък свири гадно."
:partyman:
sstefanov - майстор
Гореспоменатата схема изисква много познания, за да я оживиш и още повече, за да я накараш да свири както трябва. Ако мислиш, че ще я налепиш и ще тръгне - бъркаш.

Ако искаш наистина качествен звук и проста схема ще ти предложа еднотактовите схеми на Nelson Pass, но там ще трябва да се бориш с много отделена топлина.

Потърси Zen в тези проекти. Дори и да не го направиш, ще ти е полезно да научиш някои неща.
http://passdiy.com/projects.htm
soton - специалист
То сега не искат да научат нищо ново - ако може нещо търговийка,нещо да се открадне,ако може на бюро и накой да дава пари...ето и това момче - той даже не си и помисля че може да се чете за усилватели.
shadow__01 - майстор
soton написа:
То сега не искат да научат нищо ново - ако може нещо търговийка,нещо да се открадне,ако може на бюро и накой да дава пари...ето и това момче - той даже не си и помисля че може да се чете за усилватели.
1-во- Коментара ти е изключително заядлив и обиден.
2-ро- Искам да науча нещо ново, но не чрез метода опит грешка(много скъпо излиза).
3-то- АЗ НЕ КРАДА И МРАЗЯ КРАЖБАТА НА КАКВОТО И ДА БИЛО. Бих си купил ако знам, че ще ми излезе по-евтино и по-сигурно.
4-то- Нямам време да чета книги. Имам малък проблем с зрението е почти не се задържал пред компютъра за повече от 2 часа. Още по-малко пък да чета книги със ситен шрифт, били те и безплатни.
Сега по темата:
Разгледах някой готови китове в Елимекс. Харесах си два и искам да попитам кой е най-подходящ?
Въпросния със споменатата вече TDA 7294 http://elimex.bg/product/26182/kit-k013 ... a7294.html малко напрежението ми се струва проблемно? Пише до +-40V. Едва ли имат предвид, че може и 45 да издържи?
http://elimex.bg/product/38893/kit-k086 ... -120w.html доста по-скъпичко, но ако е добро като схемно изпълнение бих прежалил 30 лева.
(Само като гледам цената и изделието ми става лошо.)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "Схема на усилвател" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: