• 1
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • 103
Всичко за този вид строителство.
valio2007 - специалист
idunno написа:
Фло правилно е изброил законите касаещи поведението на газовете.Принципът на Паскал, касае отношението сила/площ и използването на това отношение за случая - газ затворен в съд( обикновено цилиндър).С други думи, ако си говорехме за хидралични машини, бутала и цилиндри,щеше да споменем Паскал, но понеже е въздух, а той е смес, повече отива да споменем Далтон. :) :)

Аз не можах да разбера каква е идеята. След толкова много ясновидци споменати - да ги повикаме да ни изчислят къщата ли? Форума за пореден път и аз да спомена е "Направи си сам", аз бих казал "Контролирай сам", защото в една къща са намесени прекалено много видове специалисти, а аз не съм всезнайко и не разбирам от всичко. Затова съм в този форим да чуя и да се опитам да разбера и чужди мнения. Но мненията все едни заядливи, не че и аз не участвах в тона за песен, но отдавна се ограничих. А и някои "специалисти" казват нещо полезно само ,ако ги изкараш от нерви иначе са рекламо консуматори.
Последна промяна от valio2007 на съб дек 01, 2012 9:05 am, променено общо 1 път.
Фло - специалист
valio2007 написа:

Аз не можах да разбера каква е идеята.
Коя идея бе? Пилиха ти на главата от много погрешна позиция, ами Тани точно на тебе се сопна,че му е омръзнало да обяснява,че налягането на въздуха отвън и вътре в къщата било еднакво ,понеже рекуператора, колкото въздух вкарвал ,толкова и изкарвал, и затова налягането вънка-вътре било еднакво ,което разбира се няма как да е вярно, щото става въпрос за газ ,какъвто е въздуха,а не за вода .Айде да не се връщаме назад по темата.

По същество.Три са проблемите при пасивната къща:
-конструкция, специално външни стени и термомостове
-отоплителна система, основана на възобновяем източник/за еднофамилна къща 200-300 м2 да е около 5 киловата котел/
-надеждна вентилационна система

Тия три проблема не са решени практически в цялост никъде.
valio2007 - специалист
Фло написа:
-отоплителна система, основана на възобновяем източник/за еднофамилна къща 200-300 м2 да е около 5 киловата котел/

Тия три проблема не са решени практически в цялост никъде.

Пред пасивността проблемите са много повече. За размисъл ще дам факта , че европейските директиви говорят за "нулево енергийни сгради" и дума не обелва за пасивни. Придължал съм се към правилото да опонирам на специалистите, така че Тани да не го коментираме. Написах едно изречение , което трябваше да го откаже от опониране , но или не го е прочел или не го е разбрал. По- интересен ми е Цилков , че търпи на майтап (което рядко се случва), а и има малък опит. Цилков не се обиждай , че съм те използвал не за себе си (в 50% от случаите знам повече от теб, но останалите 50 .....), а за форума, но за да споделиш нещо във форума се налага да ти удрям юмрук право в муцуната.
Последна промяна от valio2007 на съб дек 01, 2012 9:11 am, променено общо 3 пъти.
Tsilkov - майстор
Фло написа:
Това не са проблеми, а особенности спрямо стандартното строителство. За 200 кв.м. РЗП (160 кв.м. чиста площ) ти е нужен 1600 W мощност на отоплителя и може да е дори прост реотан. За пръв път да кажеш нещо криво-ляво смислено и по темата, ама заключението ти :rolleyes:. На източниците които пускам аз като не вярваш разгледай първия pdf на esquwerty или филмчето което пусна :?
valio2007 написа:
европейските директиви говорят за "нулево енергийни сгради" и дума не обелва за пасивни
То не е нужно да обелват - това си е независим стандарт които от 3-4 години мина границите на ЕС. Никои не иска (пък и няма нужда) да го налага като единствен метод. Все пак при някои видове сгради като кина, театри, магазини......... той няма как да заработи смислено :wink:
valio2007 написа:
в 50% от случаите знам овече от теб
Значи би трябвало да знаеш че няма дума "овече" :butthead:
idunno - специалист
Хареса ми подходът на тези хора, към отварянето на външната врата.Е, и не само...
http://www.youtube.com/watch?v=_NDTqq3Euz4
Много семпло и едновременно много функционално.
estqwerty - специалист
idunno написа:
Хареса ми подходът на тези хора, към отварянето на външната врата.Е, и не само...
http://www.youtube.com/watch?v=_NDTqq3Euz4
Много семпло и едновременно много функционално.
здрасти, какво и има на външната врата? пак гледах ама... стъклото ли те притеснява, защото мене да.
AntonBM - специалист
stivemaster написа:
Гледам междувременно Антоне си писал и ти ,аз не ги напипвам ами отдавна се опитвам да ви подтикна да говорим затова, защото това е същественото колега. Аз уважавам мнението ти и това скоето се занимаваш, но не приемам рамката и условията, към които се нагаждаме, защото нагаждането (навеждането) ми е адски неприятно.
Какво имам предвид, доста наивно (без да те обиждам) допускш че евродирективата е като български нормативен акт - пасквил, тоест с пожелателен характер.
… тука ще обърна внимание, предполагам поне теб Антоне веднага ще те накара да се замислиш:
Цитати от евродирективата :
1. „европейски стандарт“ означава стандарт, приет от Европейския комитет по стандартизация, Европейския комитет по електротехническа стандартизация или Европейския институт по стандартизация в телекомуникациите и предоставен
за обществено ползване - тоест извинение вече нямаме !!!!
2. При строеж, продажба или отдаване по наем на сграда или на обособени части от сграда държавите-членки изискват сертификатът
за енергийните характеристики или копие от него да бъде показан на кандидата за наемател или купувач и съответно предоставен на купувача или новия наемател. в момента има в Германия апартаменти за по 10000-15000Е точно защото нямат сертификат.
3. Санкции
Държавите-членки установяват система от санкции за нарушаване
на националните разпоредби, приети съгласно настоящата директива, и вземат всички необходими мерки за осигуряване на прилагането на тези санкции. Предвидените санкции трябва да бъдат ефективни, съразмерни и възпиращи. Държавите-членки съобщават тези разпоредби на Комисията най-късно до 9 януари 2013 г. и незабавно я уведомяват за всяко последващо изменение, което ги засяга. - знаете кво следва ,наказателна процедура и глоба.
stivemaster, добавил си това към поста си по късно и не му бях обърнал внимание.
Не съм юрист, но ми се струва, че бъркаш стандарт и директива.
wikipedia.org написа:
Член 288 от TFUE разпорежда „...директивата свързва всяка Държава членка, за която се отнася, да постигне определени резултати оставяйки на националните институции избора на формата и средствата...”. Това не винаги се спазва от Държавите членки
Аз в моят пост съм имал в предвид точно това, че тази директива все още не е намерила мястото си в българско законодателство под никаква юридическа форма (закон, наредба или накакъв друг юридически акт). Сатндартите също не влизат автоматически в нашето законодателстово, веднага след приемането им от Европейския комитет по стандартизация. Обикновенно това става през наша Наредба и по-рядко през Закон или Указ. Тези стандарти не се обнародват, те се купуват и струват доста пари. В наш нормативен акт, може да се цитират, но само след плащане от държавата към Европейския комитет по стандартизация. Директивите се обнародват и всеки има безплатен достъп до тях, но те не съдържат точни правила и норми, а по скоро дават някакви насоки, на развитие, но нямат задължителен характер за отделните юридически лица. Теб лично никой не може да те глоби, ако не спазиш някоя директива, ще глобят държавата. А теб, ще те глобят ако не спазиш някоя наредба или друг наш юридически нормативен акт.
Това имах в предвид когато писах, че държавата по никакъв начин не налага спазването на тези директиви.
Сега работя по една спортна зала и една клиника. Тях и до пасивност не мога да ги докарам, не съм чувал някой по света да е успял с такъв тип сгради, а да не говорим за нулево потребление на енергия.
9 януари 2013 г. не е далеч, да потърпим и да видим ще има ли изменение в нашата нормативна база, която да интегрира тези директиви. Личното ми мнение е, че едва ли ще ни «сурвакат» по коледа с нова такава наредба или закон.
А относно, паспорти и сертификати на сградите, както и санкции за това, че някой сгради още не са си направили такива – у нас си има съответната нормативна база. И ние сме наложили минимални срокове за изработката им и имаме определени санкции при не спазване на тези срокове.
Последна промяна от AntonBM(стар) на съб дек 01, 2012 12:19 pm, променено общо 2 пъти.
idunno - специалист
estqwerty,харесва ми, че са решили проблема с мокрите дрехи и калните обувки и това,че може да си отвориш спокойно входната врата, без да се притесняваш, че може нещо да ти се наруши вътрешния микроклимат.Много добре им се е получила концепцията с тази къща.
Тани - модератор
Да не би да гледаме различни клипове!Има една врата без предверие на линка който си пуснал! През стъклената врата се влиза направо в коридора. Виж изгледа на къщата отвън!
idunno - специалист
Предверие, коридор какво значение има?Просто ми хареса простотата на дизайна и колко балансирани са нещата.Влизаш оставяш си калните и мокри дрехи и дори да оставиш вратата отворена за да влезе кучето и не влияеш кардинално на климата вътре в къщата.Няма шанс топлото да излезе навън.Всичко е доста премислено и просто, та чак до сушилнята.
  • 1
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • 103

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: