• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
ivan_v - специалист
a_stoev написа:
profy написа:
Пример. За мощност 13.6 КВт и необходим дебит 2.34 м3/ч, при 18 ч/ден отопление, при минимална цена 0.02 лв./м3, разходът за сондажна вода е
2,34 м3/ч х 18 ч/ден х 0,02 лв./м3 = 0,84 лв./ден.
...разходът на електроенергия за сондажната помпа и за компресора при СОР=4,5,
1,5 КВт + 13,6:4.5=1,5 КВт + 3 КВт=4,5 КВт
4,5 КВт х ( 12 ч/ден х 0,2 лв./КВтч + 6 ч/ден х 0,1 лв./КВтч) = 13,5 лв./ден,
или общо разходи не по-малко от 14,34 лв./ден, при най-благоприятни условия.
Инвестициите са минимум 10 000 лв., от които половината за термопомпа.

Сравнение. За три въздушни моносплита със същата топлинна мощност и среден СОР=4
13,6 КВт : 4 х ( 12 ч/ден х 0,2 лв./КВтч + 6 ч/ден х 0,1 лв./КВтч) = 10,2 лв./ден.
Отоплението за няколко дни при външни температури под -10 оС на електроенергия е приемливо.
Държите се като вегетарианци-ултраси!!! :axe: Гледате трите най студени дни в годината и смятате че 3 месеца ще е така.
Човека с много думи подробно ви обясни че вода/вода реално не става за отопление, освен при някои много специфични случай- Не става само в случаите,когато няма достатъчно вода.. Някои са разбрали, че работя във фирма със сериозни позиции в областта на климатичната техника, и се надявам да ме разберете като дам пример. При продадени хиляди агрегати, не говоря за сплитове, знам само за една работеща добре на отопление термопомпа вода/вода- Аз пък имам четирима съседи с ТП вода-вода, който са доволни. Сметките за отопление са на половина спрямо сметките при котел на въглища и три пъти по-малки спрямо пелети. Захранена със сондаж с минерална вода, 25*С. Ако нямаш топла вода, номера не става. Ако се плаща минералната вода е по-скъпо от газов котел. Малко да се влошат условията на работа и трябва да се търси варианти за сваляне на капацитета на агрегата. Буфери на сондажната страна, евентуално допълнителна помпа, автоматика, сметката расте. COP на цялата система вода/вода в общия случай е по-лош от този на въздушен агрегат-Единствено при външни температури над 15гр. като се отчете разхода на помпата. - Разхода на помпата може да е нищожен ако водата е достатъчно високо. Моята помпа е циркулационна 25-60 и консумира 70W. Може да има 3 дни когато е по добър, но е по вероятно да няма. В горния пример за 5к може да се вземе и чилър 15kW, и с резервен ел. нагревател в буфера се гарантира комфорт при всякакви външни условия.

Чаро, вентилаторите на слит са стотина вата и са отчетени при смятането на COP- Не е вярно. Водната помпа е киловати-Киловат е сигурно при 30KW ТП, което отнесено процентно към мощността на компресора е същото . Не е толкова трудно да се прецени кое е по ефективно.

Вариант е заровена серпентина със затворена циркулация на вода, но там разходите и условностите са даже по големи. Топлопреноса от земята към тръбите зависи от влагата в почвата, а това също не подлежи на контрол-Подлежи, ако след заравянето на серпентината положиш разпробита тръба по която веднъж месечно инжектираш малко вода.. Оптимистично на метър тръба 20W, 50W/m2, Цената за заравяне на тръбите не ми се смята колко е, виж, ако си имаш собствен багер, е по-евтино. Това да си заровиш тръбите в под основите е голяма тъпотия, ако се замисли човек от къде ще идва топлината.

П.П Забравих за още два работещи агрегата. В община варна - бившия партиен дом. Захранват се с вода от дренажа на подземните етажи - десетки кубици на час. Така и така ги изхвърлят.
И още нещо за този прословут разход на сондажната помпа,който изтъкват всички противници на ТП вода-вода. Същата тази циркулационна помпа я ползвах лятото за подкачване на студена вода до конвекторите за охлаждане. Конвекторите са на втория етаж, на височина 5,5 метра , а водата лятото беше на дълбочина 4метра.Рзбира се първоначално е нужно да се стартрира циркулацията от друг източник за десетина секунди .
idunno - специалист
А какво ще кажеш,когато сондажът е 30м и помпата е на 25-тия метър.Сондажната помпа в случая (реален) е 1,5кВ и е глупаво да се подминава тази мощност.В повечето случаи се забелязва от собствениците и веднага се започва с оптимизацията :).Сондажната помпа се пуска с предварение на ТП и така се избягва номера на продължителна работа на сондажната помпа.
И едно малко уточнение- аз не съм виждал ТП да работи 12 часа на денонощие.
Като цяло твърдението,че общия СОР на вода-вода термопомпена система и содажната помпа включително е по -нисък от" въздух- вода" агрегат е направо смешно.Това бих го казал, само ако продавах климатици.
Понеже мога да сравнявам реалното поведение на различните агрегати, мога да кажа,че "вода-вода" вариантът е е по- скъп от" въздух-вода" като начална инвестиция, но има определено по-ниски месечни разходи :)
Добре са го казали американците- плати сега или плати по- късно.
profy - специалист
idunno написа:
...Като цяло твърдението,че общия СОР на вода-вода термопомпена система и содажната помпа включително е по -нисък от" въздух- вода" агрегат е направо смешно.
Смешното е във факта, че въобще не четете, а направо пишете.
Изрично е посочен СОР на хидротермалната термопомпа 4.5, с уточнението, че е постоянен, срещу СОР=4 за въздушна, с уточнението, че не е постоянен и е възможно да се намали значително.
idunno написа:
...И едно малко уточнение- аз не съм виждал ТП да работи 12 часа на денонощие.
Отново без прочит - в изчисленията фигурират 12+6 часа.
idunno написа:
...Сондажната помпа се пуска с предварение на ТП и така се избягва номера на продължителна работа на сондажната помпа.
Моля, обяснете на несведущите какво представлява това физическо явление "предварение".
idunno - специалист
Много просто по сигнал (термостат или подобно) първо тръгва сондажната помпа, а след това чрез време-реле тръгва ТП.Така се избягва ненужната работа на сондажната помпа.По наблюденията ми ТП вода-вода работи реално 6 часа на денонощие.Реалният СОР на ТП вода- вода е 1:3.Говоря от практически наблюдения.За теоретичния, има написано по книжките.
А, чисто физическият смисъл на предварението е като се завърти делкото :) :)
Съжалявам, че не чета детайлно съжденията Ви, защото трябва да ги коментирам, при което ще загубя от времето си.Просто подчертавам по- грубите неточности, като с какво биде заместен компресорът при абсорбционната машина, за да не остане някой с впечатлението,че абсорбционната машина не и трябва никаква външна енергия, а само помпа и литиев бромид.Е, за съжаление трябва.
Колкото до тенденциите- по- скоро "въздух-вода" агрегатите ще поевтинеят, защото в това напрвление наистина се работи доста усърдно.
Чаро - Акълия
a_stoev,аз не работя във фирма с големи позиции, но постоянно ходя да преправям инсталациите на големите фирми, поради една или друга причина. Няма да изпадам в подробности.
Помпа за сондажна вода с дебит 2,34куб.м и напор около 35м ще има 500в мощност. За по-плитко има и 370 вата серия.
Под око са ми доста машини вода-вода (всякакви марки и производители включително и самоделки), няколко въздух-вода, няколко със земна серпентина.
Въздушните се представят най-зле.
Това са данните на сериозна за мен марка машини въздух-вода. Хората са си направили труда да сметнат в КОП и циклите на размразяване и да добавят вентилаторите. Малко различна излиза сметката от търговската такава.:wink:

Ако предлагате нещо по-добро, няма да имам нищо против да ми пуснеш на лични каталози, спецификации и цени :)
Производителя написа:
Pa = Compressor power input + control + fan(s)
Pc = Heating capacity
Power consumption level calculations include defrosting
cycles.

Прикачен файл

Тер.JPG
Тер.JPG (51.34 KиБ) Видяна 6849 пъти
a_stoev - майстор
ivan_v написа:
Аз пък имам четирима съседи с ТП вода-вода, който са доволни. Сметките за отопление са на половина спрямо сметките при котел на въглища и три пъти по-малки спрямо пелети.
Именно че всичките са ти съседи. Не обобщавай на база на наблюдения от едно конкретно място.
А спрямо въздушна термопомпа какви биха били сметките?

Чаро, то че големите фирми объркват нещата, ги объркват, ама че при малките, до вчера правили камини с парно какви простотии правят.... но не това е темата. Примера го дадох като пазарен дял и търсене. Инсталатора винаги би предпочел да продаде и монтира една по скъпа и сложна система като земно свързана вода/вода, но трябва да си сложи главата в торбата и да го спукат от гаранционно обслужване при лошо стечение на обстоятелствата.

Иначе от онлайн калкулатора на вило за вариант 6м статичен напор и 4м съпротивление на топлобменника дава консумация 350W. За +10м статичен напор - т.е.кладенец 16м консумацията е 800W. Гледам напосоки, има и по-енерго ефективни помпи, така че приемам че действително съм завишил консумацията. Остава да е сигурен дебита. На село примерно кладенеца няма гарантиран такъв дебит. Имало е години когато не пресъхва, има години когато за 1/2 час поливане свършва. Тука във варна имахме запитване от клиент, охлаждане за промишлени цели, ползваше сондаж и му беше писнало от ежедневно чистене на филтри, защото непрекъснато излиза кал от сондажа, вече няколко години. Конкретно той реши да си тормози персонала вместо да си купи чилър, но не всеки му се става водопроводчик.

Проблема на вода/вода термопомпите е че трябва да се забие една сериозна сума пари без ясен резултат. Положението се омазва още повече когато клиента е прекален оптимист и гледа на ситуацията с розови очила.

idunno, то зависи от управлението на термопомпата дали може да се настрои да си спира сондажната помпа, не винаги има нужда от външно управление. А това че работи по 6 часа на денонощие значи, че е презапасена. Все пак по добре е да имаш излишна мощност, вместо да мръзнеш ;). Иначе продават се всички възможни варианти на агрегати, не само климатици. Песимист съм по природа, гледам за залагам на сигурно.
idunno - специалист
Всяка една ТП може да бъде външно управлявана. :) В една система ТП е само елемент, не управляващ елемент.
Аз не виждам по обектите неясен резултат, по скоро- ясен :-D
И разбирам, че е сложничка (не много) една термопомпена инсталация "вода-вода".Защото трябва знания по топлотехника и по хладилна техника и малко хидравлика ( като не визирам Вило Селект).
Но точно тези сложнички инсталации открояват тези,които могат от тези, които не могат.
profy - специалист
idunno написа:
Много просто по сигнал (термостат или подобно) първо тръгва сондажната помпа, а след това чрез време-реле тръгва ТП.Така се избягва ненужната работа на сондажната помпа.
Връзката между сондажната помпа и термопомпата е по масов дебит на сондажната вода чрез топлообменен апарат, каква ненужна работа се избягва ?
Единствено може да се твърди някакво предварително затопляне на топлообменника, ако е навън (не съм виждал), и температурата му е много под температурата на водата. Процес dT за няколко секунди, без да съм го наблюдавал. И за тези секунди е необходима доста и скъпа автоматика. По-нататъшното вече логично "следварение" означава изключване на помпата dT секунди преди изключването на термопомпата, защото топлообменникът е нагрят, и естествено притежава известен акумулиращ капацитет. Ерго, времето на работа на термопомпата и на сондажната помпа се изравниха, почти. Или на 18 часа, 64 800 секунди, 10 секунди предварение, 8 секунди следварение, печалба 2 секунди, или в пари 0.0167 ст./ден, за един отоплителен сезон цели 3 ст./година. Ако искате сменете секундите с минути, но едва ли ще останете доволни от икономията.
Ако подобни финтифлюшки са усърдната работа по поевтиняването на хидротермалните термопомпи,
не виждам никаква светла тенденция в поевтиняването им, респ. в разширяване приложението им.
До появата на отличителна тенденция ще продължа да считам рекламния лозунг
"Най-ефективният способ за отопление е хидротермалната сондажна термопомпа"
за подвеждащ масовия потребител,
съответно се считам за задължен да му помогна да се ориентира и да вземе грамотно решение.
idunno написа:
...По наблюденията ми ТП вода-вода работи реално 6 часа на денонощие...quote]
Може, ако наблюденията са в края на април.
Защото аз бих се интересувал от сметката през месец януари, когато външната температура е -15 градуса.
И тогава ли термопомпата ще работи само 6 часа на денонощие ? И това е достатъчно за поддържане на комфортната температура 24 часа ?

ПП. Темата не е за химически термопомпи - само ще добавя, че задвижване при адсорбционните термопомпи може да стане с най-обикновено огнище, каквито в този форум са твърде добре познати, и изгаряне на твърди горива.
idunno - специалист
За да бъда честен съм я засичал колко харчи и бях писал някъде.Но миналата зима през януари, февруари и март с включена термопомпа и електрическа система за топене на сняг, без да работи нищо друго сметката (месечна) на 500м2 отопляема площ беше 500 лв.Защото в края на деня всички се интересуват от сметката за тока, а не от прословутия СОР.
Много сондажни помпи биват оставяни да работят нон-стоп независимо от това, дали ТП работи или не-виждал съм го и е честа грешка.Тук не става въпрос за хидравличната връзка ( има и електрическа такава) между сондажната и ТП-та, а за начина на управление на тази система.Ето един семпъл пример:
1.Възниква нужда от топлина-термостат подава сигнал и през контактор се включва сондажната помпа,монтиран датчик за дебит "потвърждава" потока(думата дебит я употребявам грешно- да се чете поток) и включва през време - реле ТП.
Разбира се, има много по елегантни начини ( чрез контролери), аз споменавам един чисто базисен модел ( при това работещ).
profy - специалист
a_stoev написа:
...А това че работи по 6 часа на денонощие значи, че е презапасена.
Г-н Стоев, тук е единственото Ваше твърдение по темата, което не намирам за правилно.
Моля, не пропускайте факта, че темата е за осведомяване на читатели,
които не са запознати нито с термодинамика, нито с теория на термопомпите.
Ако ХТП не е 13,6 КВт, а 27,2 КВт, то според Вас значи, че ще може да отоплява жилището, работейки само 6 часа, и поддържайки температура 21,8 оС през всичките 24 часа, при външна температура -15 оС ?
Независимо от киловатите мощност температурата на греещият флуид - вода, на изхода от термопомпата е една и съща, да речем 50 оС, конвектори. Така е проектирана термопомпата за максимален СОР.
Преоразмерена по мощност не означава преоразмерена по температура. А и да е преоразмерена по температура с понижаване на СОР, нима ще вдигнете температурата в помещенията примерно до 80-90 оС ?
До 2 часа след изключване на термопомпеното отопление, температурата в помещенията ще започне да намалява, и за 18 часа ще падне вероятно до към 7-8 оС. Твърдо по лични наблюдения.
Дори и да вземем пред вид акумулиращия капацитет на мебели, стени, под и пр. конструкциии, ще трябва да заложим и допълнителни топлинни акумулатори, с фазов преход при тази ниска температура е единствено парафинът, за да се поддържа температура 21,8 оС. Инвестиции, обеми и пр. са друг въпрос.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15

Тема "сондаж за термопомпа вода-вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: