a_stoev написа:И още нещо за този прословут разход на сондажната помпа,който изтъкват всички противници на ТП вода-вода. Същата тази циркулационна помпа я ползвах лятото за подкачване на студена вода до конвекторите за охлаждане. Конвекторите са на втория етаж, на височина 5,5 метра , а водата лятото беше на дълбочина 4метра.Рзбира се първоначално е нужно да се стартрира циркулацията от друг източник за десетина секунди .profy написа: Пример. За мощност 13.6 КВт и необходим дебит 2.34 м3/ч, при 18 ч/ден отопление, при минимална цена 0.02 лв./м3, разходът за сондажна вода еДържите се като вегетарианци-ултраси!!!
2,34 м3/ч х 18 ч/ден х 0,02 лв./м3 = 0,84 лв./ден.
...разходът на електроенергия за сондажната помпа и за компресора при СОР=4,5,
1,5 КВт + 13,6:4.5=1,5 КВт + 3 КВт=4,5 КВт
4,5 КВт х ( 12 ч/ден х 0,2 лв./КВтч + 6 ч/ден х 0,1 лв./КВтч) = 13,5 лв./ден,
или общо разходи не по-малко от 14,34 лв./ден, при най-благоприятни условия.
Инвестициите са минимум 10 000 лв., от които половината за термопомпа.
Сравнение. За три въздушни моносплита със същата топлинна мощност и среден СОР=4
13,6 КВт : 4 х ( 12 ч/ден х 0,2 лв./КВтч + 6 ч/ден х 0,1 лв./КВтч) = 10,2 лв./ден.
Отоплението за няколко дни при външни температури под -10 оС на електроенергия е приемливо.Гледате трите най студени дни в годината и смятате че 3 месеца ще е така.
Човека с много думи подробно ви обясни че вода/вода реално не става за отопление, освен при някои много специфични случай- Не става само в случаите,когато няма достатъчно вода.. Някои са разбрали, че работя във фирма със сериозни позиции в областта на климатичната техника, и се надявам да ме разберете като дам пример. При продадени хиляди агрегати, не говоря за сплитове, знам само за една работеща добре на отопление термопомпа вода/вода- Аз пък имам четирима съседи с ТП вода-вода, който са доволни. Сметките за отопление са на половина спрямо сметките при котел на въглища и три пъти по-малки спрямо пелети. Захранена със сондаж с минерална вода, 25*С. Ако нямаш топла вода, номера не става. Ако се плаща минералната вода е по-скъпо от газов котел. Малко да се влошат условията на работа и трябва да се търси варианти за сваляне на капацитета на агрегата. Буфери на сондажната страна, евентуално допълнителна помпа, автоматика, сметката расте. COP на цялата система вода/вода в общия случай е по-лош от този на въздушен агрегат-Единствено при външни температури над 15гр. като се отчете разхода на помпата. - Разхода на помпата може да е нищожен ако водата е достатъчно високо. Моята помпа е циркулационна 25-60 и консумира 70W. Може да има 3 дни когато е по добър, но е по вероятно да няма. В горния пример за 5к може да се вземе и чилър 15kW, и с резервен ел. нагревател в буфера се гарантира комфорт при всякакви външни условия.
Чаро, вентилаторите на слит са стотина вата и са отчетени при смятането на COP- Не е вярно. Водната помпа е киловати-Киловат е сигурно при 30KW ТП, което отнесено процентно към мощността на компресора е същото . Не е толкова трудно да се прецени кое е по ефективно.
Вариант е заровена серпентина със затворена циркулация на вода, но там разходите и условностите са даже по големи. Топлопреноса от земята към тръбите зависи от влагата в почвата, а това също не подлежи на контрол-Подлежи, ако след заравянето на серпентината положиш разпробита тръба по която веднъж месечно инжектираш малко вода.. Оптимистично на метър тръба 20W, 50W/m2, Цената за заравяне на тръбите не ми се смята колко е, виж, ако си имаш собствен багер, е по-евтино. Това да си заровиш тръбите в под основите е голяма тъпотия, ако се замисли човек от къде ще идва топлината.
П.П Забравих за още два работещи агрегата. В община варна - бившия партиен дом. Захранват се с вода от дренажа на подземните етажи - десетки кубици на час. Така и така ги изхвърлят.

И едно малко уточнение- аз не съм виждал ТП да работи 12 часа на денонощие.
Като цяло твърдението,че общия СОР на вода-вода термопомпена система и содажната помпа включително е по -нисък от" въздух- вода" агрегат е направо смешно.Това бих го казал, само ако продавах климатици.
Понеже мога да сравнявам реалното поведение на различните агрегати, мога да кажа,че "вода-вода" вариантът е е по- скъп от" въздух-вода" като начална инвестиция, но има определено по-ниски месечни разходи

Добре са го казали американците- плати сега или плати по- късно.