Суджука го правих в специална фирма. Помещение с машина за меляне, разбъркване и пъленене. Носиш си месото и казваш какво искаш. Суджук, Луканка ... Имат рецептурник. Дават ти и казваш по тяхна рецепта или по твоя. Аз одобрих тяхната без селитрата. Замених 2 гр. захар на килограм с 4 грама захар на килограм и така. За суджук мелят не едра решетка и слагат кимион, сол, захар, черен пипер, червен пипер и още нещо но забравих какво. Червата от тях.
Бях намерил и аз един такъв "месар" в Кубратово, обаче при него трябваше повечко месо да занеса-примерно поне 25-30 килограма.А пък толкова много няма къде да го суша.И затова го правих сам в по-малко количество.Пък и не знам кога пак ще ми изпадне конско, и не исках да рискувам да го правя наведнъж и да не ми хареса.Оказа се че опасенията са ми били напразни,защото станаха чудесни.Честно казано надмина очакванията ми и съм доволен.Аз тогава разпитах в Офф-роуд форума.
ПП
...между другото аз ги суших на терасата и от 18 парчета хвърлих 4, защото незнайно как птиците ги бяха накълвали.Хем бях опънал един найлон пред тях, за да не се виждат от вън,но гадовете накълваха 4 парчета.Никога преди това не съм виждал нещо да кацне на терасата, но суджуците ги усетиха...