Най - вълнуващия въпрос зимно време.
djeko - специалист
Е да Лазаре, така е,има какво още да се желае по системата ,наистина не знам на какво се дължи ниския разход,но вече втори ден е така, въпреки ,че днес при мен е около -6гр. А дали ще съм доволен -времето ще покаже,за сега да! Имам един въпрос към теб.Ще трябва да си сложа термостат на помпата.Според теб трябва ли да я вържа към котела така,че когато спре котела да почива да, спира и тя? http://www.youtube.com/watch?v=81VAmgVQ ... dscreen-ОТ МЕН ЗА ВСИЧКИ НЕДОВОЛНИ ОТ ПЕЛЕТНИТЕ КОТЕЛИ! :-D
filmatoplo - майстор
:) Добре че имаш чувство за хумор когато нещата са сериозни :wink: .За помпата -щом работи сега постоянно , кое кара температурата в стаята с термостата да спада при спрял котел , единствено след 15-20 минути когато водата в котела спадне и радиаторите намалят топлото идва спада .Какво би се случило ако и помпата спира заедно с котела -ами би съкратило тези 15-20 минути на 2-3 и котела ще започне цветомузика :wink: .
djeko - специалист
Как да го разбирам това,според теб изобщо не ми трябва термостат,така ли?
И още нещо ,на коя степен е по добре да карам помпата?
kalin72 - майстор
Филма не може да обяснява :-) термостат ти трябва, и го правиш да тръгва на 50-55 градуса на водата на котела. На топлата вода.
filmatoplo - майстор
Така е, термостат трябва да има , но аз казах че не е добре помпата да спира заедно веднага със стоп на котела , защото спада на температурата в стаята с термостата ще започне на секундата , това би довело до повторно запалване на котела след 2-5 минути , и ще започне една работа на котела от стоп-пуск :wink: .В случая колегата Джеко почти е постигнал златната среда между разход (намаля заради почивката на котела) и комфорт (под комфорт визирам не голямото колебание в температурата в стаята).Има известна заигравка с хистерзиса на термостата , и с терморегулатора на помпата ако има такъв , но това е въпрос на настройки и тестове спрямо -сграда , котел , инсталация.Ако може да се увеличи почивката на котела с още малко без това да свали драстично температурата в котела , и температурата в стаята ще е добре , ако не може -значи това е няма на къде да се променят нещата .До сега котела работеше без да знае колко е топло в стаите , е постигнато е вече това :wink: , ако трябва още да се намали нещо то ще се намали температурата в стаите , освен това да става в часове които не ни е необходима много топлина , но това трябва да става пак в норми на бърза обратна възвръщаемост.Тоест почивката да не се изява от наваксването.
kok - специалист
"това би довело до повторно запалване на котела след 2-5 минути" такъв филм няма да има ако си увеличи хистерезиса и не виждам смисъл да върти водата с почти една и съща темп. аз вече две години съм на тоя принцип и както казах такъв филм НЯМА напротив даже се запазва по висока темп на водата в котела понеже е изолиран скоро не съм обръщал внимание на моят от колко тръгва а и нали термостата на помпата ще спре да върти водата на 50гр примерно (естествено ако го има)
kok - специалист
а това "защото спада на температурата в стаята с термостата ще започне на секундата" е пълна глупост нали радиаторите са пълни с топла вода и си отдават топлина освен ако няма покрив е тогава е друго нещо
djeko - специалист
Току що си мотнирах термостат на помпата ,настроих го на около 52 гр. дават му ход +-3гр ,ще следя да видим сега как ще се държи системата.Но за мен така котела ще работи по-добре защото ще е с по висока стартова температура на водата в него!Е вярно,че ще се пали по-често ,но пък ще наваксва по бързо!ДА ВИДИМ!
djeko - специалист
Абе голям майтап ти казвам,амаа-поне е интересно . :)http://www.youtube.com/watch?v=81VAmgVQ ... =endscreen
filmatoplo - майстор
Да тества ситуацията , сега не се хващайте за точните ми думи- на секундата , но все пак ще е по бързо при спряна помпа и малък хистерзис. :wink: Сега работата-синхрона на котела и помпата ще бъде хаотичен , не пречи но няма да има два еднакви минутни случая , или ефекта ще трябва да се мери в по голям времеви интервал-то пък и външната температура не е постоянна :? :wink: .
Последна промяна от filmatoplo на нед дек 30, 2012 1:00 pm, променено общо 1 път.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: