Излезна нов проблем един познат горски ми каза щом не е термочно (парен) обработен бука той постовнно си съхнел и си се цепил и изметвал. Има ли нещо вярно в това и мога ли по някакъв начин да избегна тези измятания и цепене с импрегниране ли с нещо нз?!?!!?
Всичко за дърводелството
mavryt4o
- майстор
36 мнения в "Помощ и съвет за направата на този стол"
griffin
- майстор
Значи бук сам обработвал толкова, но по принцип измятането и пукането се получава когато дървото почва да отдава водата която е в него, единия вариант който съм го тествал но на борова дървесина е яка импрегнация с масло топлиш масло(в моя случай ленен безир или ленено масло каквотото намериш) и мажеш при мен отидоха 10 ръце стабилно намацване с масло и оставих дървото да съхне. Идеята с маслото е да заместиш водата в дървото с масло което много по бавно се изпарява и няма да имаш тия проблеми за които говориш но с маслото си ограничаваш покритията които може да слагаш после. Другото което се сещам е зашечатващ лак който да не позволи на дървото да диша дет се вика. Твърдо покритие не от водоразтворимите лакове де
.
Ноо както казах не съм особен спец с покритията при мене номера с маслото стана и то на детайли които почти сигурно щяха да станат на макарон но за стола не знам дали ще са много удачни
. По добре е експертите по покритията да се изкажат.

Ноо както казах не съм особен спец с покритията при мене номера с маслото стана и то на детайли които почти сигурно щяха да станат на макарон но за стола не знам дали ще са много удачни

mavryt4o
- майстор
Стигнах до тук и се питам някакъв мини банцик ли да търся за изрязването на детайлите.На първата снимка за направата на подлакътника в предната част сложих летва прпендикулярно на другите да не се получи тънка част по посока на влакната (и на оригинала е така) сложих и дибли на мястото на зглопката кадето се получава дъгата.Като събирам готовите вече детаили пак мисля да сложа по две дибли на зглобките
griffin
- майстор
Ако намериш някой с банцинг е най лесно има малки модели до 8 см. Воденето на банцинг е по лесно защото лентата натиска самия материал надолу и трябва да се съобразяваш само за воденето. Остави си малко аванта от линиите като кацаш доизшкури до линиите на с лентов шлайф и приставка(барабан) за колонна бормашина. Ако имаш дълъг фрезер с водещ лафер може да направиш само единия детайл прецизно после лепиш прецизния върху грубия и с фрезера доизкосурявап грубия детайл
. Ако не правиш двата на ръка
.
Ако нямаш банцинг зеге но си земи поне читави ножчета че да ти е по лесно понеже имаш кривини трябва да изкл махаловидното действие на зегето.

Ако нямаш банцинг зеге но си земи поне читави ножчета че да ти е по лесно понеже имаш кривини трябва да изкл махаловидното действие на зегето.
Тема "Помощ и съвет за направата на този стол" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература