Всичко за дърводелството
mavryt4o - майстор
Излезна нов проблем един познат горски ми каза щом не е термочно (парен) обработен бука той постовнно си съхнел и си се цепил и изметвал. Има ли нещо вярно в това и мога ли по някакъв начин да избегна тези измятания и цепене с импрегниране ли с нещо нз?!?!!?
EDI - майстор
Вярно е.Моя скромен любителски дърводелски опит показва, че бука е дървесината, която най-много измята.Не съм чувал да има начин с химия да го накараш да не измята.
griffin - майстор
Значи бук сам обработвал толкова, но по принцип измятането и пукането се получава когато дървото почва да отдава водата която е в него, единия вариант който съм го тествал но на борова дървесина е яка импрегнация с масло топлиш масло(в моя случай ленен безир или ленено масло каквотото намериш) и мажеш при мен отидоха 10 ръце стабилно намацване с масло и оставих дървото да съхне. Идеята с маслото е да заместиш водата в дървото с масло което много по бавно се изпарява и няма да имаш тия проблеми за които говориш но с маслото си ограничаваш покритията които може да слагаш после. Другото което се сещам е зашечатващ лак който да не позволи на дървото да диша дет се вика. Твърдо покритие не от водоразтворимите лакове де :-).
Ноо както казах не съм особен спец с покритията при мене номера с маслото стана и то на детайли които почти сигурно щяха да станат на макарон но за стола не знам дали ще са много удачни :-). По добре е експертите по покритията да се изкажат.
mavryt4o - майстор
да не помислихте че съм се отказал от проекта

Прикачен файл

29122012423.jpg
mavryt4o - майстор
Стигнах до тук и се питам някакъв мини банцик ли да търся за изрязването на детайлите.На първата снимка за направата на подлакътника в предната част сложих летва прпендикулярно на другите да не се получи тънка част по посока на влакната (и на оригинала е така) сложих и дибли на мястото на зглопката кадето се получава дъгата.Като събирам готовите вече детаили пак мисля да сложа по две дибли на зглобките

Прикачен файл

31122012425.jpg

Прикачен файл

31122012427.jpg

Прикачен файл

31122012426.jpg
marmoz - специалист
mavryt4o написа:
Стигнах до тук и се питам някакъв мини банцик ли да търся за изрязването на детайлите
С минибанциг - тип зеге :-D няма ли да стане :)
griffin - майстор
Ако намериш някой с банцинг е най лесно има малки модели до 8 см. Воденето на банцинг е по лесно защото лентата натиска самия материал надолу и трябва да се съобразяваш само за воденето. Остави си малко аванта от линиите като кацаш доизшкури до линиите на с лентов шлайф и приставка(барабан) за колонна бормашина. Ако имаш дълъг фрезер с водещ лафер може да направиш само единия детайл прецизно после лепиш прецизния върху грубия и с фрезера доизкосурявап грубия детайл :-). Ако не правиш двата на ръка :-).

Ако нямаш банцинг зеге но си земи поне читави ножчета че да ти е по лесно понеже имаш кривини трябва да изкл махаловидното действие на зегето.
mavryt4o - майстор
някой от пловдивско може ли да ми свърши работа?!?!?!??!плащам си....
mavryt4o - майстор
проекта продължава

Прикачен файл

27052013552.jpg
dadko - майстор
Бравос =D> Сам ли ги изреза с някое зеге или ползва услуга на банциг ?

Тема "Помощ и съвет за направата на този стол" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: