• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 121
Съвети за начинаещи готвачи.
Stefan_62 - майстор
filmatoplo написа:
:drinkers: Наздраве компанията :wink: да питам -точите ли ги тези луканки , кръгли ми приличат на снимката :? :-D .Моите са сега сухи ,сплескани -1 сант . :partyman:
:drinkers: Ами точим ги :lol: и моите стават около сантим, но ако имаш впредвид суджуците на "Mega" неговите са още преснички. Аз ги оставям да заветрят няколко дена и след това започвам да ги пердаша докато изсъхнат :lol: Ето как изглеждат в крайната фаза
Изображение
Изображение
Mega - специалист
... А какво става ако не ги точиш? Аз точих 2-3 дни, сега съм спрял?
valentor - специалист
1. ЧНГ на всички, да сте здрави и успяващи
2. Точенето си е жива хамалогия, а аз съм мноооого мързелив, поради което технологията ми е друга : върху гладка повърхност нареждам , след третия/четвъртия ден суЖука, върху него втора гладка повърхност и пак суЖук , и така на 3-4 етажа.Ползвам едни пластмасови подноси. Върху последната плоскост вместо сужук слагам една или две бутилки от 11 литровите,пълни с вода. Това през нощта, а през деня на сушилката. 3-4 такива притискания са достатъчни за придавана на желаната плоска форма
Stefan_62 - майстор
valentor написа:
1. ЧНГ на всички, да сте здрави и успяващи
2. Точенето си е жива хамалогия, а аз съм мноооого мързелив, поради което технологията ми е друга : върху гладка повърхност нареждам , след третия/четвъртия ден суЖука, върху него втора гладка повърхност и пак суЖук , и така на 3-4 етажа.Ползвам едни пластмасови подноси. Върху последната плоскост вместо сужук слагам една или две бутилки от 11 литровите,пълни с вода. Това през нощта, а през деня на сушилката. 3-4 такива притискания са достатъчни за придавана на желаната плоска форма
Честита 2013г. на всички майстори на мезелиците, да сте живи и здрави вие и семействата ви и през новато година да си правиме по-вече благинки :lol: за :partyman: . При повече материал става и по начина на "valentor", но ако са 10-20 може и да се валират ръчно. Ха :drinkers: и да ви е честита Новата Година. Хей и да почерпите като станат мезелиците :lol: :supz:
SEV - специалист
Аз приготвям моите наденици по следния начин:
Като определя количеството месо за надениците изтеглям подправките и солта,поръсвам върху месото,разбърквам и смилам месото.Това е с цел по-добро разбъркване на сол,подправки и месото.След един ден ако не ме мързи прекарвам вече смляното месо през месомелачката още веднъж(пак за по добро смесване) и така 5 - 6 дена,през това време колкото повече разбърквате толкова по добре(на ден поне един път е задължително) При пълненето дупча червата с куката на жената :-D за да излезе въздуха.Сле като престоят закачени ден два започвам да ги "точа" с точилката която е с диаметър на бирена бутилка и така поне 7 , 8 пъти като в началото всеки ден после през ден.Като изсъхнат по моите критерии и да се запазят влажни до другата година, жена ми ги прибира във фризера и вади по малко по малко.Слагайки ги във фризера е хубаво да бъдат в найлонови торби.И ето снимка на моята "продукция"
Прикачен файл:
IMAG0406.jpg
Пастърмата я прявя с кайзер подправка.Като преди това готовите парчета месо ги държа 48 часа в сол след това измивам месото от солта пълня някоя кофа с хладка вода до половината и слагам парчетата месо вътре за 5 минути да се изкиснат от солта след това на някой гивгир да се изцедят,подсушавам и мажа пастата с подправката.Подправката я смесвам с бяло вино и оставям да набъбне за час два,консистенцията и трябва да бъде като на паста или горчица,мажа с ръка по вече изсъхналото месо и закачам на тавана.След това по същия начин като наденицата във фризера.
Прикачен файл:
IMAG0411.jpg
Да не забравяме после да повикаме истински приятели за дегустация,също така е нужно и хубаво вино,но то е за друга тема.
stiv1961 - майстор
А бе, SEV, като гледам терасата се замислям къде си пушиш цигарите :-D там няма място да се обърнеш :) За много години :partyman:
Mega - специалист
Супер става. В София е мъгла вече два дни. Снощи суджуците изкараха навън, но втора нощ ще им дойде много. Сега се чудя къде да ги сместя в хладилника.
teon - специалист
SEV написа:
При пълненето дупча червата с куката на жената :-D за да излезе въздуха.
...туй с дупченето не ми се вижда добра идея...
SEV - специалист
teon написа:
SEV написа:
Дупча за да излезе влагата и въздуха при мачкането после,така го правя от много години,не съм видял нещо смущаващо.
stiv1961 написа:
А бе, SEV, като гледам терасата се замислям къде си пушиш цигарите :-D там няма място да се обърнеш :) За много години :partyman:
За много години на теб и на всички съфорумци,аз рядко пуша цигари при толкова противници вкъщи(жена,деца)почти ме отказоха от този вреден навик.
Stefan_62 - майстор
teon написа:
SEV написа:
Абе става /въпреки, че аз никога не ги дупча и пак си стават/, но има опасност при валирането да се спукат където са дупчени. Когато са добре напълнени и вързани в краищата не остава никъкъв въздух вътре. :drinkers:
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 121

Тема "Домашен майсторлък - месна диета :-D" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: