От мобилни телефони до цифрови камери
Гост
Моето е че бяха мн. скапани и затва ги изхвърлихме. Предал съм на отпадъци поне 5 бр. С лампи ел 84 , ел 34 , 6п3ц за краини . Немаха никакъв кадифен звук :? Динамика , зависеща от изх. мощност и изкривявания от 0,01 та до 5 % според екземплярът. Тия в клас А , при над 50вт са техн. недоразумение , изхвърлиха ги не помня кога , останаха заради цената си до 5вт . И кои измисли че кат маанеш ООВ по напрежение падат изкривяванията :shock: Озирис, моля те вземи отношение. Възмутително! Кви са тия краини стъпала с гу50 , ма тва са танкови лампи с 1кв захранване, ш ви избии тока еи! В клас А ш дадат предсмъртно 30вт , за какво лъжат дечицата .
emil_v r - майстор
Госта - аз . Бях се логнал и докато писах може би ми е прекъснал нета -съжалявам. ООВ по променлив ток ,исках да кажа .А за шума ? брума? Кое шуми по малко?
Последна промяна от emil_v r на нед юни 11, 2006 9:05 pm, променено общо 1 път.
PCL82
Попаднал си на екземпляри с лоши изходни трафове.С тези лампи съм чувал много добър звук, но нещата зависят от изходните трафове и всички кондензатори, през които минава сигналът.Според мен извъллянето на тези усилватели е грешка една ЕЛ34 е 35лв!
Без ООВ не се намаляват изкривяванията, напротив увеличават се, но се избягват тези изкривявания, които ООВ създава отнасяйки се еднакво към всички честоти, имащи различна нужда от нея.Така, че тя е нож с две остриета.
emil_v r - майстор
PCL82 написа:
Попаднал си на екземпляри с лоши изходни трафове.С тези лампи съм чувал много добър звук, но нещата зависят от изходните трафове и всички кондензатори, през които минава сигналът.Според мен извъллянето на тези усилватели е грешка една ЕЛ34 е 35лв!
Без ООВ не се намаляват изкривяванията, напротив увеличават се, но се избягват тези изкривявания, които ООВ създава отнасяйки се еднакво към всички честоти, имащи различна нужда от нея.Така, че тя е нож с две остриета.
Екземпляри кат Регент , вермона с гигантски трафове , добре че немаше стерео почти тогава , че щеха да са 50кг . ООВ някога не се отнасяше еднакво ,щот беше честотно компенсирана . тия ламповите при 15кхц ,помня че кривеха за страх , добре че немаше и източници на звук ,над 12-15кхц :-D Еи сега ще вида неко схема че не съм ги гледал от 20 год . Тва са търговски трикове , не им верваи. Тия новите с полевите транзистори ,фабричните са по добри, пък и с интеграл тда7294... Ще замълча малко , да чуем и др. мнение , очаквам мощна подкрепа :supz:
Osiris - специалист
Верно емо лампите са отживелица в противен случай нямаше да се пускат на пазара полеви транзистори специализирани за аудио
STK-та и TDA-та също вече са си изчерпали капацитета освен иската производствена цеена друго хубаво няма и в тия системи :?
Duke_BG - специалист
Osiris написа:
Верно емо лампите са отживелица в противен случай нямаше да се пускат на пазара полеви транзистори специализирани за аудио
STK-та и TDA-та също вече са си изчерпали капацитета освен иската производствена цеена друго хубаво няма и в тия системи :?
За STK-тата може да поспорим - та те са си класически транзисторен усилвател с тази разлика че кристалите на транзисторите са сложени на една плочка - затова си се наричат и "хибридни" интегрални схеми

но и при тях си има големи разлики в параметрите : коефициент на нелинейни изкривявания от 0.4 % до 0.008 % (различават се само по индекса накрая ( II, V, X, ... )
а за цената спор нема : 2х120 W на цена от 20 до 50 лв (в зависимост от производителя и индекса на THD) само za интеграла , но той няма много скъпи допълнителни елементи.
Osiris - специалист
Все едно да спорим при PC-тата 386 или 486 за мен и двете стават за пишещи машини :lol: :?
Duke_BG - специалист
Osiris написа:
Все едно да спорим при PC-тата 386 или 486 за мен и двете стават за пишещи машини :lol: :?
прав си донякъде :)
верно е че в STK все още използват старите транзистори и че новите са доста по качествени, но аз говоря от гледна точка на потребител на домашна HI-FI техника от средния клас. THD от 0.008 % мисля че си е много добре за домашно ползване. И въпреки това във всичката жмел която се продава по магазините като домашна HI-Fi система мисля че не се ползват. Виждал съм някои модели на SONY от рубриката "Стари но златни" направени със STK ( но не помя с какъв индекс ), които свирят доста прилично.

За качествата на транзисторните крайни стъпала няма какво да спорим :)
emil_v r - майстор
Даите и двамата моля ви , препоръки за интеграли изпитани от вас . Без елемент на конкуренция , ще бъде много полезно за някои които тепърва шси прави усилвател . Аз съм изостанал последните 10 год. но държа да оплюя тда 1516 bq . Правих си за компютара РА с него и тия се подиграват с мен . направих го с тда2020 ,та криво лево свири прилично . :-D Похвалиха ми тда7294 , гледам го с полеви ,юзер ,или усер :-D по Врачански , не може да си подбере краините тр. така . Тия ,клас Д верно ли са добри както пише? Ако имате време разбирасе кажете по 1--2 вариянти само и с цени под 50лв ,на интеграл .Благоданости предварително :prayer:
Osiris - специалист
емо 7294 като цена и качество е добре иначе и на клас Д схемите са под 50 лв само дето периферията е май повече и са SMD чиповете което никак не е удачно да си ги правиш сам :?

Тема "Лампови усилватели- даите мнение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: