• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
canc - напреднал
Здравейте всички!

Както много други и мен ме вълнува силно въпроса с отоплението на къщата ми.
Интересува ме как да оразмеря парната инсталация така, че да е достатъчна, а не прекалено голяма или твърде малка.
Ще започна с информация за къщата...

2 етажа с 256м2 РЗП, стоманобетонна конструкция а стените са изцяло на сухо строителство. viewtopic.php?f=52&t=37308&p=404672#p404672 Претърпяха малка корекция, но идеята се запази и сега стените са като на схемата по-долу. Ватата е каменна с плътност 50кг/м3, EPS-a e с висока плътност също, коефициента на топлопроводимост на стените трябва да е около 0,150 W/m2K. Тавана на втория етаж засега е с 5 см каменна вата и гипсокатон, като на по-късен етап ще сложа изолация отгоре на плочата. На пода ще има 5см фибран, върху него мисля подово отопление в коридорите, а може и някои стаи. Дограмата е с профили на Трокал, стъклопакетите са тройни (Енърджи/бяло/Ка). Къщата няма мазе, на първия етаж има гараж, килер, парно помещение, склад, баня, кухня с трапезария, всекидневна. На втория етаж - 4 спални, 2 бани и дрешник. От всички тези стаи и други помещения само склада, килера и парното няма да се отопляват, а и в гаража няма да поддържа 22 градуса може би 12-13 градуса са достатъчни. Около 220м2 се очертават да са отопляеми включително коридорите и стълбището.

Засега си мисля за отопление на пелети. Това разбира се не е окончателно и мога да си сменя мнението. Всякакви методи за пресмятане мощността на парното съм срещал (65 W/m3, 150 W/m2) но не знам дали в моя случай с всичките изолационни материали няма да преоразмеря системата и от там да имам висок разход. Ползвах една формула за изчисляване на топлинните загуби от помещенията и сметнах 8kw за цялата къща. Дали сметките ми са без кръчмар? Ще се радвам компетентните по темата да се изкажат.

http://www.comfort.bg/bg/%ED%EE%E2%E8%E ... /6239.html втората снимка е на моята къща

Благодаря!

Прикачен файл

Untitled.jpg
Untitled.jpg (26.77 KиБ) Видяна 5986 пъти
Последна промяна от canc на вт яну 08, 2013 11:39 am, променено общо 1 път.
VLADO66 - майстор
Може да ме схрускате ама моето предложение примерно по един такъв във всяка стая http://www.gaudi-ds.com/product/547/kon ... 1400w.html а и надали ще е нужно :)
radius - майстор
А моето предложение е, колегата да ползва услугите на проектант по ОВК. 300-400 лв. дадени за проекта, може да спестят мнооого пари за инсталация и отоплителен уред.
Хем ще се види и дали има предпоставки за конденз вътре по бетонните елементи.
Тази къща ми се струва, че води форумната класация за нискоенергийни къщи.
Svezar - специалист
Ако това цялото нещо е отвътре на стената /за нея нищо не пише/ мисля че ако запалиш една свещ ще ти е достатъчно =D>
П.С Сега прочетох внимателно поста след като колегата ми обърна внимание че това е самата стена та ми светна :prayer: Не предполагах че в България някой прави такива външни "стени" :wink:
Последна промяна от Svezar на пон яну 07, 2013 7:55 pm, променено общо 1 път.
canc - напреднал
Да, стените са направени от общо 1 пласт гипсофазер, 3 пласта гипсокартон, 15см каменна вата с плътност 50кг/м3 и 10см EPS. Много хора са ми казвали, че при толкова изолационни материали трябва да се отоплявам с пламъка на свещ, но никой не казва колко трябва да е голяма свещта :?:
Преди време идва един параджия и като видя къщата каза, че мин. 30 кв котел ще ми трябва, за по-сигурно 35 защото къщата била голяма.
И ако предположим, че сметките ми са верни и общите топлинни загуби от къщата (стени, под, таван, прозорци) е 9кв при 22 градуса вътре и -10 вън, то каква е отоплителната мощност която трябва да инсталирам?

Прикачен файл

07012013118.jpg
filmatoplo - майстор
Избора ти за начин на отопление може да включва освен отоплението така и охлаждане , за целта обаче вместо подово се монтират вентилконвектори , а източника Термопомпа .Ако си държиш на водно подово , а охлаждането ще го решиш с климатици -добре.Водното подово е добро решение за тази добре изолирана къща , щом харесваш пелетите -препоръчвам този пелетен котел -Понаст КР 10.
Последна промяна от filmatoplo на вт яну 08, 2013 12:36 pm, променено общо 1 път.
fbr - майстор
Сложи във всяка стая по една духалка ( има ги по 10-ина лева), настрой ги да поддържат определена температура , засечи електромера за 1 седмица, и ще получиш резултат, който едва ли ще се различава с повече от 10% от реалния.
torbalan - Дървен философ
сапс - една термопомпа ще ти струва между 5 и 7 хил. лева...

За котел, горелка, котелно и склад за пелети - не знам дали ще ти стигнат...

А липсата на хамалогия си е голем кеф зимно време :)
canc - напреднал
Мислех си да изградя първо парната инсталация, да напускам тръбите в котелното за да може да се правят подовете, а после през годината да купувам котел на каквото гориво реша. Затова попитах колко kW трябва да е инсталираната мощност.
За термопомпа не се бях замислял честно казано. Преди няколко години се интересувах от темата, но тогава бяха адски скъпи и никога не са ми влизали в полезрението. Ще почета и за тях, благодаря за идеята!
filmatoplo този котел който ми предлагаш е 14.9kW. Да разбирам ли че според теб тази мощност е достатъчна? 8000лв не са ли много за такъв котел? Дакон 16kW + горелка няма ли да върши същата работа?
Забравих да уточня че котела ще трябва да топли и бойлер 200л с 2 серпентини.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "С какво и как да отоплявам къща с добра изолация?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: