Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
ribnikolaevi - майстор
chapara написа:
Бих казал изваждане на въпросните плочки, направа на отворите и залепване на новите с вече така направени отвори, но има едно НО....А то е че по този начин не се прави, т.е. на пода е мястото и единствено само на мръсния канал. Останалите изводи се правят на 30 см от пода, близко до захранванията, на стената. Друга тема е захранването на ваната с електричество, ако не искаш да се усетиш като сготвен в супа :wink: :cool: :lol: :-D с една дума , къртене, местене на всичко, изкърпване и дефектотокова защита :roll: :wink:, за да няма СГОТВИ СЕ САМ :wink:
Разумно мнение.
Относно готвенето, няма страшно, ваната е с блатоухания, ще стане вкусна супа.
Между другото, не случайно на снимката се вижда кутия - в нея е навит кабел към метър и нещо, така че връзката да си стане в кутията на ваната. Ако не стигне - гофрето до там е право, няма да има проблем да издърпам нов кабел. Отделно ще направя постамент, от който да излиза кабела и който да го предпази от случайни пръскания с насочени към въпросното място струи с вода иззад предния или страничния панел на ваната и евентуални проблеми с изолацията на СВТ-то. Даже може да го вмъкна в шлаух извън плочките (до кутията си е в гофре, както казах, влиза в кутията през щуцер, сега обаче ще разкарам кутията). Честно казано не виждам причина да ми се задейства ДТЗ-то.
Иначе за стените - сигурно си прав, но в моя случай те са носещи шайби, а не ми се кърти в шайба, че комшийката отгоре е баба и няма да се зарадвам да ми се стовари на гости при някой трус.
MASTER - специалист
За твое успокоение - преди десетина години сам съм си правил хидромасажна вана. Купих си ваната, елементите, дупчих,лепих,свързвах... към 4 часа ми коства, само работа по схеми, без никакъв предишен опит в този бранш :supz:

Самото подкачане на съоръжението го направих точно по описания от Чапара начин, и гарантирам че точно така беше описано и в чуждоезичните литератури дето ги бях събрал за случая.

Не се е стигало до ДТЗ слава богу, само да те предупредя за солите - правят водата електролит :evil: , и влязат ли фаза и нула едновремено в водата, защитата не помага много :greatgrin:

вярвам че схвана къде е шегата :wink:
chapara - майстор
Все пак тука е "Сготви се сам" :wink: :-D , трябва доста литература да с изчете и после доста опит да се натрупа, а пък който разбрал -разбрал. Аз седя тука да предпазвам хора от самоубийства, ама ако те са го разбрали, а и то за развлечение го правя :wink:
VLADO66 - майстор
Стига сте плашили човека :-D -ще си направи постаментче,ще си купи истински Бишоп,ще си изолира и така.
ribnikolaevi - майстор
Не разбрах разликата от гледна точка безопасност когато тока идва от стената и от пода.
По моето разсъждение проблем би имало ако има дефектна изолация на проводника, ако греша, поправете ме. А дали проводника излиза от стената или от пода, при нарушаване на изолацията му все е тая. По принцип под или зад ваната вода не би трябвало да има. А за да се предпазя от случайно дошла такава съм си предвидил постаментче, което ще е бариера към водата на пода, която би се стекла по него отнякъде. Но то ще е бариера към допира на вода с изолация на кабел, ей така, за всеки случай.
Ако има някой, който сънува още супички за изтрезняване от празничните препивания, може да скочи до кварталното кръчме за едно шкембенце. За забавления си има теми във форума, където и супи и прасенца и други неща се обсъждат. Тук попитах как да изрежа плочки. Естествено, коментари относно безопасността на ползването на ваната са добре дошли, но моля са обосновани мнения, а не подобни на тия за края на света.
За ДТЗ не разбрах защо не помага при наличието на соли във водата. Ако може да обясниш, защото за пръв път чувам за такова нещо. Моля те да ме светнаш, за да взема мерки навреме.
torbalan - Дървен философ
Защото ДТЗ следи тока, дето минава от нулата към земята...
Ако имаш фаза и нула във водата, към земята може и да няма ток, а теб да те тресе...
Същото ще се получи ако си изолиран от земята и хванеш фазата и нулата - за ДТЗ то ще си обикновен товар и няма да изключи...
ribnikolaevi - майстор
VLADO66 написа:
Стига сте плашили човека :-D -ще си направи постаментче,ще си купи истински Бишоп,ще си изолира и така.
Всъщност не се сещам кое да изолирам? Ваната си дойде с разклонителна кутия с щуцери. Може за всеки случай над щуцерите да навия малко Бишоп все пак, ама то ще е за вътрешно успокоение. Предполагам щуцерите са надеждно средство против навлизането на влага и вода. Между другото това, че си пуснах изводите от пода ми решава доста трудности при връзването. Ваната ми е в ниша и всяко друго решение би довело до големи проблеми. Друг е въпросът, ако има реални аргументи относно безопасността.
ribnikolaevi - майстор
torbalan написа:
Защото ДТЗ следи тока, дето минава от нулата към земята...
Ако имаш фаза и нула във водата, към земята може и да няма ток, а теб да те тресе...
Същото ще се получи ако си изолиран от земята и хванеш фазата и нулата - за ДТЗ то ще си обикновен товар и няма да изключи...
Аха, разбирам. Ма то и без соли т'ва ще стане. Аз тъкмо си помислих да изхвърлям пакета дето жената го купи.
Доколкото схващам това може да стане само при нарочно въздействие върху кабелите и се нарича убийство. Ако някой толкова иска да ме тресне, дали ще е във ваната или другаде, няма голямо значение. Не съм толкова важва личност, че да ме трепят по тоя начин. Иначе при пробив в изолациите на фазата и нулата би трябвало да даде късо и да сработи АП. Нали тук говорим за моя кабел, дето ще го вържа към ваната в кутията. Той няма пряк досег с водата.
Оф, нещо май се изроди темата ...
Айде наздраве и ЧНГ на всички!
Много парички, а който го иска и чужди женички!

Ясно е, че ще режа с малка димантина. Мисля помощник с маркуче да полива мястото на среза. Какво мислите за това, има ли проблем?
VLADO66 - майстор
Главния те проблем е да изолираш кутията излизаща от пода,да не влезе по шлауха вода,а нагоре както казваш усучи кабели и връзки с Бишопа.Те братушките са го измислили :lol: :lol: :lol: http://www.youtube.com/watch?v=K7iV-qrhGhI
MASTER - специалист
Да, наистина вкарах малко черен хумор, но изрично писах най долу че има елемент на шега. :-D

Но поне стана ясно в темата как действа ДТЗ

За влизане вода под ваната - вода винаги влиза, и да е перфектно обработен ръба между ваната и плочките на стената, остава възможноста да се стече по пода,между него и страничния декоративния страничен панел на ваната. Освен всичко заради влажноста в помещението под ваната се образува и доста конденз.

Количеството вода което може да попадне там по този начин е пренебрежимо малко, но да речем е достатъчно за беля,ако кабела има снадка близко до пода.

По големият проблем е, че този конденз под ваната нанася щети по металното шаси. При мен имаше и поцинковани и боядисани детайли, след десет години всичко беше корозирало доста сериозно.

Тема "Рязане на отвор във вече залепени плочки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: