Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Надялканите клони са вече чипс , как се суши -не знам само :? .http://www.google.bg/imgres?hl=bg&clien ... ,s:0,i:160
Caxo - специалист
Аз също съм заинтересован от поставянето на пелетна горелка на котел за твърдо гориво Бурнит 40кВ. Можете ли да ми дадете някакъв процент на оскъпяване на отоплителния сезон....и също като колегата ме интересува някоя добра горелка.
Subsa - специалист
Машина за чипс:
http://www.youtube.com/watch?feature=en ... nO9rg&NR=1
http://www.youtube.com/watch?feature=en ... xVBozDNY1M
http://www.youtube.com/watch?v=k9EtT9q0Wgw

Аз имам идея за добавяне на списания, каталози и други отпадъци за изгаряне.
Да кажем, че пепелта не ме бърка и имам автоматична бъркалка. Гони се ниска цена, за това и аз съм за електричека машина.
Christo - майстор
Като се прочетат коментарите под клипчетата, става ясно, че тези машини са за преработка на отпадъците в мулч(тор) и не става въпрос за горене в котли. Гледах котел произведен специално за чипс. Шнекът е по-голям от моя, който е за пелети. И горелката е по-голяма. Имам предвид огнището където гори чипсът. В чипса имаше само трески, нямаше талаш. И нямаше никаква кора. Сигурно го сушат в някакви циклони с горещ въздух, ама и за горещият въздух ще трябва да се гори нещо.....
montoya - майстор
Сега, аз малко неподготвен да се изкажа и да задам въпрос в тази тема.
На един колега на 36кв котел виадрус У22 му монтираха пелетна горелка тази есен, системата му е гравитачна с 12 чугунени радиатора по стаите, 2 малки чугунени в банята и 2 бойлера 80 и 50 литрови с топлообменник. Тръбите са си като за система правена преди 25 години от 2 цола до 3/4 при радиаторите, разширителен съд 60 литра. С горелката е монтирана и помпа. Отопляваната площ е около 220 квадрата на 3 етажа.Разхода до момента е меко казано "ненормален". През декември в дните които температурата нощно време стоеше около нулата разхода на пелети беше около 45кг за 24 часа при поддържана температура на водата в системата 40 градуса, което правеше 20-21 градуса в стаите. Като позастудя времето и нощно време температурата пада вече до -10 градуса, той е вдигнал температурата на водата на 50 или 55 градуса /не знам точно/, но разхода на пелети стига вече 70кг на денонощие, при такъв разход отиват 2+ тона пелети месечно.
Та предстои малък ремонт в тази къща и се замисляме двамцата, дали ако сменим радиаторите с панелни и по този начин намалим количеството вода в системата ще се постигне ефект с понижаване на разхода на пелети. Инвестицията ще е до 2500лв, които в момента в северозападналата част на страната са много пари и ни се иска да не са хвърлени на вятъра. Тръбите металните няма възможност да се сменяват или поне не всичките, мисля напролет само тези на първия етаж ще се подменят където могат с полипропилен.
fbr - майстор
Намаляване на обема на водата в системата не води до икономии, а до намаляване на инертността на системата. Икономии се правят с намаляване на топлозагубите т.е. изолации, а те със 2500 лева едва ли ще станат, но може да се почне.
montoya - майстор
Логиката ми в случая е, че 200 литра вода се загряват доста по- лесно от 500 литра, мога и да бъркам
nikisv - специалист
Само с изолация ще свалиш разхода и запазиш до сегашните температури в къщата.
Christo - майстор
Както правилно са отбелязали колегите, количеството на горивото НЕ ЗАВИСИ от количеството на водата в системата. Много вода трудно се топли но и трудно изстива. Има буферни съдове по ЕДИН-ДВА ТОНА, които се слагат в някои случаи именно да се увеличи масата на водата в системата. Температурата на водата за система с чугунени глидери трябва да е 70-90 градуса. За да топлят при 40-50 градуса трябва да се преоразмерят минимум двукратно. Котелът не може да работи добре на 40-50 градуса. Има специални мерки котелът да работи на 80 градуса, пък по системата да върви по-хладка вода в зависимост от нуждите. Тези начини са обсъждани тук на форума многократно. При 40-50 градуса в котела той се дръсти със сажди и лепкава маса, която няма изчистване, отделно металът се разрушава. Пушекът трябва да е над 150 градуса на изхода, иначе ще кондензира в комина и ще го съсипе. Отделно няма да има тяга и ще трябват димни вентилатори.
70кгХ4.7KW/h=329KW/h:24h=13.7KW X0.7(КПД)=9.59KW за 32KW котел. Кое му е много на разхода? Или изолация на къщата, или работа на котела само когато има хора в къщи, или смяна на котела и горелката с по-читави, или и трите едновременно. И изобщо, има много за четене, преди да се стигне до купуване на каквото и да било. Иначе ще има пари хвърлени на вятъра. Не искам да звучи обидно в никакъв случай! Има и друг вариант, да се повика проектант и добър майстор.
joro_vn - специалист
Разхода е нормален.
Многото вода в системата е плюс, играе ролята на буфер.
Слагайте добра изолация.
Стаен термостат, или термостати за всеки етаж, ако може етажите да се отделят в отделни кръгове. Консултирайте се със специалист.

Тема "Котел на пелети и производство на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: