Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
колев - специалист
Вентилатор за баня Dospel ф100.
Маха се предната част. Тя е на щипки и просто се разкопчава и издърпва.
Издърпва се турбинката.
Мотора е хванат към пластмасата с 2 винта отпред - сваля се.
Самия мотор се разглобява от 2-та винта които държат 2-те планки.
След като сме разглобили мотора, вадим втулките от планките.
Използваните лагери са 604zz или 604 2rs - вътрешен д-4мм, външен д-12мм, ширина -4мм. Лагерите влизат стегнато в оста на ротора, но нямат нужда от набиване. Планките на мотора разпробиваме до 12мм така че да набием лагерите в тях (те позволяват макс. разпробиване до към ~18мм). Ако сме прекалили с разпробиването, няма страшно- ползваме лагери 624zz (624 2rs) -вътрешен д-4мм, външен д-13мм, ширина -5мм.
На оста от двата края между ротора и втулките има по една пластмасова дистанцираща втулка. Сега тя идва малко къса. Може да се подложи нещо или да се заменят с по-дълги.
При събирането на мотора няма какво да се обърка. Изходите на намотките са към предната част. По-дългата ос на ротора е в задната част за турбинката.
Това е.

Прикачен файл

DSC01027.JPG Вентилатора. Тук е премахната мрежичката отпред която събира боклуци и става грозна гледка.

Прикачен файл

DSC01030.JPG Извадените втулки.

Прикачен файл

DSC01029.JPG Моторчето с монтираните лагери.
fox_vt - майстор
Браво много добре =D> единствено трябва да се внимава при разпробиването на планките да са перфектно пробити на 90 градуса иначе кофти.
колев - специалист
Да, иначе дебелината на планката там е около 1мм. Аз разпробивах направо с дрелката с 10мм. Естествено центъра ми избяга, в което бях и сигурен че ще ми се случи, но останалото го взех с пилата и всичко си дойде на мястото. Вентилатора го бях отписал защото монтирах друг на негово място, но сега ще си го поставя.

Тема ""тунинг" на вентилатор Dospel - замяна на втулките с лагери" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: