И, забравих да попитам. Защо мислиш, че ребрата са ти термомостове?
Здравейте,
8180
по т1:поизчетох доста за "pitched roof insulation" по Европата и дават примери за above rafters с ЕПС и ХПС. На един кадър полагаха 20см неопор над обшивката плътно и направо върху него коваха двойната скара. Е вярно споменават от кумова срама, че ако се гони пожаробезопасност, по-добре вата. Споделям мнението ти, че ако стигне до огън, тя е...на че отървана.
по2. Прав си, но ако "над" е ЕПС, то евентуално и "между" ще е такъв. А с ЕПС се спестява междинната скара, необходима за ватата "над" а също и разликата в теглото в сравнение с вата на плочи е осезаема.
по5. Да, така не съм ограничен отгоре, ама трябва малко да пиша и смятам - примерно 2х5 вата със скарите отгоре и вата между ребрата, труд и материали да не се доближи до пръскана ППУ само между ребрата.
В сайта на наш производител на ЕПС дават картинка за ТИ над ребрата с техен продукт подобно на това което писах малко по-нагоре в т1. За мен е странно - керемиди, дв скара, ЕПС непокрито, хидроизолация под него, обшивка.
И малко сметки. Този производител за най слабото на натиск ЕПС дава 30kPa(3t/m2) за 10% деформация. При тегло на керемиди грубо 40кг/м2, което ще е на една ивица от 5см, 3000/20 е 150кг върху тая ивица. Май не е чак толкова добре, а като се нагрее и до над 60гр лятото дали няма да потъне повечко скарата с керемидите...Е има и със 100kPa.
Вадим, с най добри пожелания!
по 1. Естествено не си длъжен да четеш дъъългия ми пост в началото на темата, но там пише, че става дума за ремонт.(шегичка ей, да не се засегнеш:))
по 2. Да речем, че така е редно в общия случай, а аз съм от изключенията:). Хоби, краста...Но никога не съм подценявал знанията и уменията на професионалистите стремя се и да не надценявам моите.
по 3. Виж 1
по 4. Благодаря, ще го имам впредвид.
На долната снимка - как ще продължиш?
А за втория ти пост - това Майсторска закачка ли е:)
Подрави и приятна вечер!