Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Вадим Владимиров - специалист
И, забравих да попитам. Защо мислиш, че ребрата са ти термомостове?
Svetoslavoff1 - майстор
Здравейте,
8180
по т1:поизчетох доста за "pitched roof insulation" по Европата и дават примери за above rafters с ЕПС и ХПС. На един кадър полагаха 20см неопор над обшивката плътно и направо върху него коваха двойната скара. Е вярно споменават от кумова срама, че ако се гони пожаробезопасност, по-добре вата. Споделям мнението ти, че ако стигне до огън, тя е...на че отървана.
по2. Прав си, но ако "над" е ЕПС, то евентуално и "между" ще е такъв. А с ЕПС се спестява междинната скара, необходима за ватата "над" а също и разликата в теглото в сравнение с вата на плочи е осезаема.
по5. Да, така не съм ограничен отгоре, ама трябва малко да пиша и смятам - примерно 2х5 вата със скарите отгоре и вата между ребрата, труд и материали да не се доближи до пръскана ППУ само между ребрата.

В сайта на наш производител на ЕПС дават картинка за ТИ над ребрата с техен продукт подобно на това което писах малко по-нагоре в т1. За мен е странно - керемиди, дв скара, ЕПС непокрито, хидроизолация под него, обшивка.

И малко сметки. Този производител за най слабото на натиск ЕПС дава 30kPa(3t/m2) за 10% деформация. При тегло на керемиди грубо 40кг/м2, което ще е на една ивица от 5см, 3000/20 е 150кг върху тая ивица. Май не е чак толкова добре, а като се нагрее и до над 60гр лятото дали няма да потъне повечко скарата с керемидите...Е има и със 100kPa.

Вадим, с най добри пожелания!
по 1. Естествено не си длъжен да четеш дъъългия ми пост в началото на темата, но там пише, че става дума за ремонт.(шегичка ей, да не се засегнеш:))
по 2. Да речем, че така е редно в общия случай, а аз съм от изключенията:). Хоби, краста...Но никога не съм подценявал знанията и уменията на професионалистите стремя се и да не надценявам моите.
по 3. Виж 1
по 4. Благодаря, ще го имам впредвид.

На долната снимка - как ще продължиш?
А за втория ти пост - това Майсторска закачка ли е:)

Подрави и приятна вечер!
piron45 - майстор
Svetoslavoff1 написа:
А за втория ти пост - това Майсторска закачка ли е:)
Не знам дали е закачка колега и не съм специалист, но си мисля че дървото по принцип е лош проводник на топлината. Преди години съм работил в Коми при -40 и съм влизал в руска къща направена от дялани дървени трупи измазани между тях с говежда тор и слама. Вътре гори една зидана печка и е направо горещо.
schuldiner - майстор
Аз бих го направил така:
1. Конструкция (ребра) 10 см
2. бичмета 5х5 см по ребрата
3. дъски за скара, успоредно на стрехата 2-3 см
4. напречни летви 3-4 см.
5. папопропусклива хидроизолационна мембрана
6. летви за керемиди и керемиди.

Реално пространство за вата - 15 см. Евентуално още един слой петица може да се степа и при напречните летви, под мембраната. Вярно, оскъпява се малко дървенията, ама не колкото талпи 18-ки. А и нали целта конкретно е 15-20 вата без да ядем от стаята...
За тавана стана ясно - пораНЕпропусклива мембрана (която не заема място) и обшивка по избор.

ПП Дървото не е перфектен изолатор, но не е и термомост, в смисъл да причинява конденз или други неудобства. Просто обемът му се преизчислява спрямо ватата и ТИ получава усреднените показатели.

Дано в бързината не съм написал някоя глупост...
VLADO66 - майстор
По въпроса за термомостовете-ламбдата на на 5см.дърво е равна на 1см.вата :wink:
Svetoslavoff1 - майстор
Пирон, мост в смисъл ламбда дърво около 0,15 срещу 0,04 за вата. Владо и schuldiner са го дообяснили.

Schuldiner,
Това значи да разкова съществуващата обшивка , увеличавам ребрата до 15см и кова наново обшивката. Ама нагоре май се губи двойната скара по варианта ти. Може и да не съм вдянал нещо.
Имаш лс.

Поздрави и лек ден на всички!
8180 - майстор
Вадим Владимиров написа:
2. Въпроса с топлоизолацията е редно да е решен от професионалист. Не омаловажавам труда и стремежа на колегите да помогнат :!:
Вадим,
Харесвам до тук нещата, които показваш, което не пречи и на специалистите да им се губят някои неща, както на всеки:
Вадим Владимиров написа:
И, забравих да попитам. Защо мислиш, че ребрата са ти термомостове?
Пет пъти разлика в ламбда, според теб какво е?

Та, нека и ние споделим кой каквото знае/чел, пък питащият да си провери на какви специалисти попада, ако не го прави сам. И да, когато му писах "мечтите си за покрив" като ТИ, препоръчах конструктор да прегледа предложението.

Мисля, че предложението на schuldinerлеко се отклонява от възприетото от специалистите по покриви - при тях т.т. 4 и 5 са разменени, предполагам заради евентуален теч отгоре.
Лично на мен, не ми е ясно дали е задължително да се местят дъските (на съществуващ покрив).

Svetoslavoff1,
В моята мечта (предложение) витае идеята за напълно "дишащ" покрив, с чудесна вентилация на ватата, което пък има предимства и зиме и лете.
Намесят ли се ЕПС/ХПС нещата коренно се променят:
Мю вата - 1
Мю ЕПС - ~25
Мю ХПС - 80-100
Т.е. от влажностна гл. точка, последните две имат место някъде отдолу. Ще изпълнят и функцията на парозащита. Ако са отгоре, става по-сложно, пак отдолу ще трябва перфектна пароизолация. В този ход на мисли, бих изпълнил всичко с ЕПС/ХПС, с пожароустойчив гипскартон и молейки се на Господа да пази от пожар.
Идеята да се ползват последните за конструктив и на мен не ми вдъхва доверие при керамични/бетонни керемиди. Ако пък се прави комбинация с двете, ХПС е по-здрав, но поради споменатите съображения за влагата, местото му е отдолу.
Svetoslavoff1 - майстор
8180,
Да Му се молим да сме живи и здрави, а другото е от лукавия.
Прав си за влагата и мютата и е съвсем реален варианта да осъществя мечтата ти:) Просто все още имам малко време за подготовка и току виж от коментарите по темата изскочи някой заек.
Поздрави!
schuldiner - майстор
schuldiner написа:
Аз бих го направил така:
1. Конструкция (ребра) 10 см
1.1. Дъсчена обшивка
2. бичмета 5х5 см по ребрата
3. дъски за скара, успоредно на стрехата 2-3 см
4. напречни летви 3-4 см.
5. папопропусклива хидроизолационна мембрана
6. летви за керемиди и керемиди.
Е, не съм обяснил ясно...
Бичмета по ребрата, през дъските (обшивката), макар от първия пост в темата да не разбрах кое вече е монтирано.
Дъски за скара - да опаянтят бичметата. Пак е скара, но не е необходимо да са на по-гъсто от 1,5-2 м. Знам, ще се получи голям просвет на местата на носещите керемидите летви(т.6), но проявете малко фантазия... има толкова лесни начини да се подпре.
Напречни летви ще рече от стрехата към билото. Имах предвид напречни на т.3, където съм споменал, че дъските за укрепването са успоредни на стрехата. Явно е трябвало по-подробно, ама време йок.
Така по-добре ли е?
8180 - майстор
schuldiner,
Май нещо не съм доразбрал от конструктива. Важното е питащият да го е разбрал, НО имам съмнения за т.4 и 5. Не ми е докрай ясно защо, но почти навсякъде ги дават разменени.
Ползвам една хубава руска картинка, която колегата Вадим беше показал в др. тема.
Това тъмно сивото е пародифузното фолио (т.5) и е положено под "напречните летви" (т.4) - допускам, за да може водата, при евентуален теч, да се оттече спокойно по фолиото надолу и за по-добра вентилация на покривната система.
Останало е баш, както го пишеш (без т.3), за която нямам мнение и не я бях разбрал.

Изображение

Тема "ТИ на обитаем скатен покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: