Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
galin56 - специалист
moimoimoi написа:
5волта и 5 ампера ток не могат а взмат да топят кабела защото това са 25 вата а кабела издржа поне 1-2 киловата
С тая част не съм много съгласен. Издържа 2 квт ама на 220 волта. На 5 волта трудна работа. Сечението на кабела се избира точно по силата на тока а не по консумираната мощност. Отвори захранване на компютър което е примерно 250-300 вата и виж какви са кабелите на 5-те волта.
moimoimoi - майстор
съгласен съм, но нито 5 нито 10-15 ампера ще вземат да топят кабела бил той и само 1.5мм*
моето предположение е лоша нула+лошо или никакво заземяване на главното табло от което следва че няма връзка в главното табло между нула и земно и за това се получава потенциална разлика от 5 волта между нулата и арматурите на блока
захранването нааа старите блокове е двупроводно и при несиметричен товар съчетан с лоша нула заземяването което е направено на климатика се явява като земно подобряващо нулата и от там част от тока който трябва да протича през нулата минава през заземителното жило на кабела на климатика,и според несиметричното натоварване в един момент може тока да е 5 ампера а в следващия да е 30-40 ампера
kozl - майстор
emil_m написа:
Имам климатик. Корпусът на външното тяло е монтиран на метални носачи, заварени за металния парапет на балкона. Захранващият кабел на климатика започна да загрява до степен да се топи. От фирмата за климатици казаха, че има лоша нула някъде в инсталацията, климатикът взема нула през външното тяло. Провериха инсталацията на апартамента, вкл. нулите в таблото, всичко о.к. Дойдоха от енергото, мериха в главното табло на входа - о.к. Електротехници замериха по инсталацията в апартамента, включен и изключен климатик, и т.н. , и се оказа, че между нулата на инсталацията и земята - парапета или корпуса на външното тяло на климатика има 5V ток. Имало и ток 5А между нулата и земята. Тази стойност се запазва и при изключени всички предпазители за апартамента. Има някаква повреда според техниците в ел. уред в друго жилище, което е на същата фаза. Апартаментите към главното ел. табло са 77 бр. Въпросите ми са:
- Има ли някой идея как може да се реши проблема.
- Някой знае ли специализирана фирма или специалист във Варна, която/който се занимава с такъв ремонт.
М/у другото, махнаха зануляването на контакта и засега кабелът на климатика не грее.
Еми излиза, че земното на парапета е "по-земно от това в ГРТ :lol: и сега през твоя климатик се заземява цялата кооперация или пък некой друг комшия се е вързал към парапета със занулен уред, но инсталацията му е с влошена проводимост на нулевия проводник, поради което се получава разлика в потенциалите. Идват ми наум две решения:
1. От нулата на контакта до парапета паралелна връзка с проводник, който увий около дренажа - та като грее да има и смисъл когато е под нулата.
2. Зазем.проводник от парапета до земното в главно табло. Всъщност трябва да се замери дали тази потенциална разлика не се предава не само на парапета, а и на цялата стомана в конструкцията и дали не може ако е така да се свърже някоя по-близка точка до земното, че да се намали дължината на зазем.проводник.

"По добре късно отколкото никога." #-o Имаш ли тампони м-у климатика и стойките. Ако нямаш мисля,че това ти е най-евтиното решение, което ще ти изолира климатика от парапета и пак ще е занулен.
И кой е тоя дето прекъсна зануляването? :shock: "Ест человек, ест проблем. Нет человек нет ................" Типично сталински метод :?
dyaneff - майстор
kozl написа:
.."По добре късно отколкото никога." #-o Имаш ли тампони м-у климатика и стойките. Ако нямаш мисля,че това ти е най-евтиното решение, което ще ти изолира климатика от парапета и пак ще е занулен.
И кой е тоя дето прекъсна зануляването? :shock: "Ест человек, ест проблем. Нет человек нет ................" Типично сталински метод :?
Когато в климатика се прекъсне защитното зануляване, той ще остане свързан към парапета. Очевидно парапета е по-добре занулен от нулата на блока и съответно нулата на апартамента. Ако се изолира климатика от парапета ще се реши само въпроса с греенето на кабела. Обаче става много опасно ако някой пипне тялото на климатика и парапета едновременно.
:partyman:
todortv - майстор
emil_m написа:
....между нулата на инсталацията и земята - парапета или корпуса на външното тяло на климатика има 5V ток. Имало и ток 5А между нулата и земята.....
М/у другото, махнаха зануляването на контакта и засега кабелът на климатика не грее.
Тези 5А как ги измериха? Кога мериха преди да махнат моста, или след това.
Извикай някой друг!
Junak - майстор
dyaneff написа:
kozl написа:
.."По добре късно отколкото никога." #-o Имаш ли тампони м-у климатика и стойките. Ако нямаш мисля,че това ти е най-евтиното решение, което ще ти изолира климатика от парапета и пак ще е занулен.
Когато в климатика се прекъсне защитното зануляване, той ще остане свързан към парапета. Очевидно парапета е по-добре занулен от нулата на блока и съответно нулата на апартамента. Ако се изолира климатика от парапета ще се реши само въпроса с греенето на кабела. Обаче става много опасно ако някой пипне тялото на климатика и парапета едновременно.
През този кабел са се захранвали частично всички консуматори в апартамента, и затова грее
fox_vt - майстор
dyaneff написа:
kozl написа:
Моя климатик като го монтираха излизам след време на терасата и съм се хванал за парапета а за ко бутнах външното тяло- :shock: тей ме разтресе не е истина.Малко над 100волта потенциал между тялото и парапета.Оказа се че разклонитела в който бил вкл не бил занулен.И все пак как може да правят такива уреди със такава зверска утечка,климата е инвертор :axe:
dyaneff - майстор
fox_vt написа:
...Моя климатик като го монтираха излизам след време на терасата и съм се хванал за парапета а за ко бутнах външното тяло- :shock: тей ме разтресе не е истина.Малко над 100волта потенциал между тялото и парапета.Оказа се че разклонитела в който бил вкл не бил занулен.И все пак как може да правят такива уреди със такава зверска утечка,климата е инвертор :axe:
Това го кажи на специалистите които настояват за ДТЗ на климатик.
PCL82 - майстор
dyaneff написа:
fox_vt написа:
...Моя климатик като го монтираха излизам след време на терасата и съм се хванал за парапета а за ко бутнах външното тяло- :shock: тей ме разтресе не е истина.Малко над 100волта потенциал между тялото и парапета.Оказа се че разклонитела в който бил вкл не бил занулен.И все пак как може да правят такива уреди със такава зверска утечка,климата е инвертор :axe:
Това го кажи на специалистите които настояват за ДТЗ на климатик.
Това не е задължително да е отечка. В захранването навярно има мрежов филтът-два кондензатора свръзани помежду си, а другите им краища към захранването. Средният извод е свързан към корпус.
Достатъчно е кондензаторите да са с по-голям капацитет или дори да са в норма, човекът да е с чувствителна кожа, добре заземен за парапета и нещата стават...

За биене е този който е решил да включва уреда в разклонител. Отделно, че не е проверил защитния проводник. Климатикът като стационарен уред трябва да си има свой контакт и никакви разклонители.

По проблема на блока по-горе нещата трябва да се проверят генерално а не на парче. Свиква се общо събрание и се вдига врява, че този проблем застрашава живота и собствеността на всеки един в блока. Наема се фирма и се прави профилактика на всички стълбищни кутии, заземителя на ГРТ и се прави система за изравняване на потенциалите между заземителя, нулата, арматурата на конструкцията и всички метални тръбопроводи (вода, утопление и др.) Ако се докаже, че проблемът е поради опит за крадене на ток от някой съсед, който ползва нула през парапета или има неправилно инсталиран уред той да поеме разноските по оправянето.
fox_vt - майстор
Ами няма как да е в свой контакт щото няма наблизо,а преди да разбера че няма зануляване установих че бие ток само при едното положение на щепсела,като се завърти и няма проблем.Иначе ДТ3 е безмислено и изобщо ненужно за уреди със електроника за прости бойлери става и до там :-D

Тема "Проблем с инсталацията на жил.блок и климатик" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: