Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
Васко К - помощник
Andri01 написа:
"....Оригиналният железен клапан на бойлера си стои. Той е комбиниран (възвратен и предпазен). Забелязъл съм, че когато бойлера работи студената връзка се затопля и предполагам има известно връщане по студената тръба около 50-60 см. Беше ми казано от един водопровотчик че това е нормално. Също така съм го забелязъл на стария 30 годишен бойлер в старото ми панелно жилище който все още работи. Връщането назад по студената тръба не е толкова голямо за да стигне до казанчето, което в моя случай е
Точно така. Системата работи защото комбинираният клапан връща малко назад по тръбата на студената вода. Около 40-50 см когато бойлера загрява. Клапанът не е развален, а е проектиран да прави точно това за да може да освободи малко налягането поради разширение на загряващата се вода. Ако защитите на бойлера откажат и водата продължи да се нагрява, тогава клапана ще започне да изпуска силна струя гореща вода от чучурчето си......."
Васко,невъзвратния клапан,който продават заедно с бойлера по конструкция не може да върне вода/ако е в ред/! Представлява тарелка/надупчена/,клапан/силикон или гума/,пружинка.Това е в ред от към студената вода.Топлата вода,която е с по-голямо налягане го притиска,по посока на пружината и така го затваря.При повишаване на налягането в бойлера,същия се разтоварва през другото клапанче-отстрани,с черната ръкохватка.Като се пусне топлата вода,налягането в бойлера намалява,по-малко от това на студената вода и така тя преодолявайки пружината/а тя е слаба/ влиза в бойлера. няма логика да пуска обратно към студената вода ,даже и на 40-50см. Вземи един клапан и го разглоби-тарелката можеш да я развиеш и извадиш и ще го видиш какво представлява.Аз лично съм разглобявал такъв,метален.
Към Andri01. Обадете се в Елдом и попитайте техниците които монтират бойлерите за това дали комбинираните крановете (възвратно-испускателен) които са монтитани на бойлерите, връщат малко назад когато бойлера загрява. Още повече можете сам да се убедите в това като направите следния опит:
Когато бойлера загрява и от известно време не сте ползвали никаква вода ( топла, студена или тоалетната ) пипнете меката връзка на студената вода и ще усетите че е затоплена.
Andri01 - майстор
Технически громотен човек си! За трети път ти казвам-виж устройството на клапана и ще се убедиш сам в това което ти писах.По твоята логика ,излиза,че отвора с ръкохватката отстрани е сложен за красота,а?:) Аз вярвам на очите си и на техническите си познания,не на техниците от Елдом. Бойлера ми в момента е 65гр. и клапана е само топъл от предаване на топлината/ леко капе от отвора отстрани/,но не и тръбата към студената вода!! Аз спирам .Приятна вечер.
Васко К - помощник
Andri01 написа:
Технически громотен човек си! За трети път ти казвам-виж устройството на клапана и ще се убедиш сам в това което ти писах.По твоята логика ,излиза,че отвора с ръкохватката отстрани е сложен за красота,а?:) Аз вярвам на очите си и на техническите си познания,не на техниците от Елдом. Бойлера ми в момента е 65гр. и клапана е само топъл от предаване на топлината/ леко капе от отвора отстрани/,но не и тръбата към студената вода!! Аз спирам .Приятна вечер.
Съжалявам ако по някакъв начин съм ви засегнал Andri01. Знам, че когато разглобиш един клапан изглежда ненормално да връща но аз стоя зад думите си и ще се радвам ако има професионалисти които четят форума и могат да потвърдят това.
MamaMy - майстор
Колега Andri01, съвсем не сте прав за новите клапани. Ако наистина разглобите един, ще видите, че вече са два клапана за "невъзвръщане" един във друг. Малкия в средата е в обратна посока. Много тъпанарско решение според мен, но никой не ме пита. Какво става като върне гореща вода в пластмасовите тръби на студената които не са проектирани за висока температура?
kozl - майстор
Голям спор ама и двамата сте прави. Аз съм раглобил вече няколко клапана. Включително и стари системи в които клпаните не бяха комбинирани. Само дето не четете внимателно:
kozl написа:
Например от Елдоминвест предлагаха решение на така наречения диференциален клапан, който като превиши налягане близко, но по-малко от предпазното, пропуска в обратна посока и ползва обема на общия водопровод за студена вода като разширителен съд. Да ама не са предвидили, че в много нови проекти предвиждат обратни клапи след водомерите и така обема на общия водопровод не може да се ползва като разширителен съд. :shock:
След което веднага намерих такъв и го разглобих (невъзвратно) и кво :shock: вътре верно има три клапана както потвърди и MamaMy. Само дето ум не ми побира защо последните са решили да ги правят пластмасови. Немам и доверие на пластмасата когато има > температури.
Но на пазара има поне няколко вида клапани за бойлер. По лошото е че нямат никакви ТД (технически данни), а само цена и външен вид.
На бойлера има следните защити:
1. Възвратен клапан - защитава бойлера от изпразване ако се източва водата по централните тръби. Това е необходимо за да се гарантира нагревателя да е винаги във водна среда и по възможност да не влиза въздух в обема на бойлера.
2. Предпазен клапан - изпуска вода, а в авариен случай и пара над определено налягане като по този начин предпазва балона от превишено налягане, от спукване, от експлозия.
3. Термична защита - изключва елетрозахранването на нагревателя при повишаване на температурата на сработване на защитата. Повторното включване на защитата умишлено е заложено да е ръчно! Даже някои защити се подменят. Това е така, за да е като предупреждение - НЕЩО НЕ Е В РЕД! прегледай си терморегулатора.
Много клапани - много пружинки. Като ги разглобявате тези клапани направи ли ви впечатление от какъв материал са пружинките?
Кой от вас е успял да изгледа серията от "разбивачи на митове" в която експериментираха взрив на бойлери?
Преди доста години, една сутрин на Красно село (София), баничарницата осъмна без покрив и без бойлер. За късмет бойлера излетял рано сабахлем, коги немало персонал. За да не пътува сам - икономически неефективна командировка, натоварил и покрива със себе си. Няма как всички кътаме поне една необходима бомба у дома. И като не искаме "БУМ" поддържайте защитите в изправност. E не забравяйте и терморегулатора :wink: .
Поддържайте защитите в изправност - е тука всички сме неизправни :shock: :? . Кой от вас редовно следва съветите на специалистите от Елдоминвест - например? :?:
Васко К - помощник
Клапанът за който аз говоря е метален с палец отстрани. Когато се натисне палецът, силна струя вода започва да пръска от чучурчето. Този клапан си беше монтиран на бойлера когато го купих през Февруари 2012. Когато пуснах бойлерът за първи път, клапана започна да капе и така капеше докато бойлера не се изключи. Подът на банята си беше все мокър. След като монтирах втория пластмасов клапан в казанчето капането спря. Сега когато бойлера загрява капе само клапана в казанчето. От оригиналния метален клапан на бойлера не капва нито капка. Веднъж на няколко месеца натискам палеца за да се прочисти от натрупан варовик.
bingobongo - напреднал
Здравейте.Да поразбутам темата,че е замряла.Ето и мойто решение за изтичащата вода от клапана.Едното с полза а другото без.Бойлерите са на стибел вертикален и хоризонтален.

Прикачен файл

1 (8).JPG поне кучето има винаги прясна вода

Прикачен файл

1 (6).JPG

Прикачен файл

1 (5).JPG

Прикачен файл

1 (3).JPG

Прикачен файл

1 (2).JPG
LazarGanev - "Велик майстор"
Това с врязването в сифона на мивката ми идва в повече и спирам с коментарите :cool:
bingobongo - напреднал
LazarGanev написа:
Това с врязването в сифона на мивката ми идва в повече и спирам с коментарите :cool:
Този е монтиран над вратата и най близо беше сифона на мивката.По добре така отколкото да мокри всичко наоколо.Номера с казанчето и клапана не мога да го направя защото е вградено най малкото ъглово на WISA с 10 години гаранция и не мога да пипам в него каквото и да е.
bingobongo - напреднал
LazarGanev написа:
Дай по добра идея ако имаш.И похвали идеята на /Васко К/и тук не само в SETCOMBG.Ако "майстора"който ми прави баните си беше на място щеше да ми каже че от предпазния клапан капе вода и да предложи начин за нейното отвеждане,какъвто видях преди месец.Цял живот съм бил на тец,ако съм ползвал бойлер щях да знам за капането от клапана.На съседа майстора преди да лепи плочките прокара тръбите до бойлера и пусна трета водопроводна тръба свързана с канализацията и след монтажа на бойлера проби точно под клапана 6мм.дупка в плочките и го свърза с шлаухче което уплътни и залепи със силикон.Така водата се стича в канала и не връща ароматите от него.Ако всеки си върши работата така както би го направил у дома си,нямаше да се налага да бъдем "всестранно развити личности" и да умуваме как да направим или поправим това и онова.Благодаря.

Тема "Едно решение за капещ клапан на бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: