Andri01 написа:Към Andri01. Обадете се в Елдом и попитайте техниците които монтират бойлерите за това дали комбинираните крановете (възвратно-испускателен) които са монтитани на бойлерите, връщат малко назад когато бойлера загрява. Още повече можете сам да се убедите в това като направите следния опит:"....Оригиналният железен клапан на бойлера си стои. Той е комбиниран (възвратен и предпазен). Забелязъл съм, че когато бойлера работи студената връзка се затопля и предполагам има известно връщане по студената тръба около 50-60 см. Беше ми казано от един водопровотчик че това е нормално. Също така съм го забелязъл на стария 30 годишен бойлер в старото ми панелно жилище който все още работи. Връщането назад по студената тръба не е толкова голямо за да стигне до казанчето, което в моя случай еВаско,невъзвратния клапан,който продават заедно с бойлера по конструкция не може да върне вода/ако е в ред/! Представлява тарелка/надупчена/,клапан/силикон или гума/,пружинка.Това е в ред от към студената вода.Топлата вода,която е с по-голямо налягане го притиска,по посока на пружината и така го затваря.При повишаване на налягането в бойлера,същия се разтоварва през другото клапанче-отстрани,с черната ръкохватка.Като се пусне топлата вода,налягането в бойлера намалява,по-малко от това на студената вода и така тя преодолявайки пружината/а тя е слаба/ влиза в бойлера. няма логика да пуска обратно към студената вода ,даже и на 40-50см. Вземи един клапан и го разглоби-тарелката можеш да я развиеш и извадиш и ще го видиш какво представлява.Аз лично съм разглобявал такъв,метален.
Точно така. Системата работи защото комбинираният клапан връща малко назад по тръбата на студената вода. Около 40-50 см когато бойлера загрява. Клапанът не е развален, а е проектиран да прави точно това за да може да освободи малко налягането поради разширение на загряващата се вода. Ако защитите на бойлера откажат и водата продължи да се нагрява, тогава клапана ще започне да изпуска силна струя гореща вода от чучурчето си......."
Когато бойлера загрява и от известно време не сте ползвали никаква вода ( топла, студена или тоалетната ) пипнете меката връзка на студената вода и ще усетите че е затоплена.