• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 33
Съвети за начинаещи готвачи.
Съни - специалист
Туй чудо с боровинките ми стана доста интересно, но тъй като аз и плодовете не се разбираме нещо много ще го направя накой път когато съм много милостива или въобще се сетя да купя такова чудо. Добре че не заразих детето с този мой серсемлък. Тя пък де що е плод примира за него.
Много се срамувам / ама търпя/ ако дразня с тези излияния, но се присетих да покажа и още нещо. Правя го обикновено за гости или както мамината ме подсети съм била правила за годишнината от сватбата миналата година. Да ми се неначудиш къФ ентусиазъм. Но вижте го де. Отърва едно гости с възгласи които почват с "Алеле!" и свършват с "Дай виното!"

Денят е събота. Ей ся стана тя каквато стана. Хората в такива случаи чистят, ама аз пък си цапам. И се сещам за едно чудо дето отдавна искам да направя пак, но по липса на посуда и грознота на орижиналето се отлагах. Обачи като се заплеснах у един магазин и едни шоли за крем карамел ми се набиха у очи. Ша речете крем ша прая. Абсолютли сте в грешка. Аз дан' съм луда пак да ям сладко. Не, ша творим кавърма в нещо си. За целта закупих аз сладурите. Взех и свинско, къде 700-800 гр. дойде. Естествено, че е въпрос на вкус какво да е месото. И да е фъркало и да е бляло и да е гледало тъпо кат теле се си става. Мойто груфтеши. Та спретвам аз една кавърма като първо си запържвам месцето предварително накиснато да слуша в сос уорчестър, пиперите сите дето имах без червен, кимион, мащерка, малко чубричка и кориандър. Ощавих го с една порция от термо каната и оставих се задушава. Като взе ми намига на "разпадам се ве майко" го извадих и задуших лук нарязан на луни некви там с пръчици тиквичка, морков,гъби и чушка два джинса на цвят да се радваме на шаренко. Поръсих с червен пипер и отмерих съвестно две лъжици доматено пюре от мойто си. Загасих после таз убавиня с червено винце. Върнах и месцето и направих две вуду магии с дървеното да се омлати едно убаво.До тук добре. Туй лесно и само с лъжицата требе внимавам. Ама аз и тесто требе пека. Ми щом требе. Замесва се 500 гр. негде брашно с 1/3 кубче мая разтворено в 300 мл. хладка водица и ч.л. захар. Отделно при брашното слагаме ч.л. сол и около 80гр. сухо мляко или ако нямаме водътъ става прясно мляко и нея. Къде 300мл.. Аз обаче ни едно ни друго та се спасих със сметана на прах. Никой не разбра пък и си спестих:"А обясни ся що ми абиш сметаната за кайвето?" Та тестото като се замеси се оставя да се запознае с маята разбира се. Туй са случваше докато водих вътрешната борбъ ся свиди ли ми се вино за кавърмата или не. Тамън ме пребори съвестта и онуй взе вика добре съм и ся кво? Ми кво викам ела ся та накъсам на дребно и да те заболи глава и теб. Направих шест топки които лесно и хубаво разточих щото тестото е еластично. И по литература и по правя се така си стана. Разточените кръгове лепнах върху предварително омаслените или оливио-омазани в моя случай шоли от ВЪНШНАТА страна и ги положих в застлана с пекарска също леко погалена с мазна четка тава. Крайчетата на кошничките позавих да гоним и фасонт. Изпекох ги и после е лесно вече. Внимателно отделям и пълня тестените кошнички с кавърма и сервирах ето това. Показвам и салатите дето спретнах с него. Едната си е зелена с яйца и маслини, а другата... Пълен сбирщайн "Ала съни" ама вкусен. Второто чудо дето e има кус кус, ролца от раци, царевица и грах консерва, бекон, гъбки, маслинки, майонеза, лимонче разбира се и там черното пиперче сол и ади да ни е сладко

Изображение

Изображение

Изображение
EDI - майстор
Този раздел си няма модератор още и май тука има един кандидат, като гледам.Разкошно, Съни :supz: .Ей това е храна като хората.Не ви знам с колко вино сте приключили, ама аз с такава манджа с бая ще приключа. :lol: :partyman: Я, кажи във вашата къща как сте с употребата на люто, че тези манджи много люто носят - личен опит.
Малко извън - аз си имам една кръчма, дето си ходя от години и съм на особена почит и записан към инвентарния списък :lol: .Та, там си ми правят такива изобретения, въпреки, че ги няма в менюто.Като ми ги донесат на масата и само миризмата стига половината заведение да пита, какво е това там, на онази маса и да си поръчват.
Съни - специалист
Какво за лютото те интересува. Само ще ти кажа, че си имам лют древен трънчанин дома и кат примерна женица си взех един авер и аз да му отива. Аз люто не ям, ама що буркани съм изхълцала.
EDI - майстор
По принцип дали ползвате тази благина, защото имам докторат по темата/ и за правене, и за ядене/, а този тип манджи много носят люто, във всякакви варианти.По въпроса за трънчанина - имам 1/2 дълбока и луда трънска жилка /по бащина линия/,, та по тази тема много може да се говори :-D
Съни - специалист
Яде се здраво вкъщи. И правя много, но троянеца ми иззе функциите таз година с половината буркани и той може да каже какво ги твори. Само аз не ям и вечно се бъзикат с мен, че само името ми било трънско щом не съм ядяла люто, ама те на вкус. Ще обменим опит като се сетя мойте точно какво правих и ще опиша. Каквото се сещам в момента е, че пукам чушлетата на грил тигана и ги нареждам плътно в буркани като насредата добавям чесън скилидки, магданоз пера, и пак до горе. Заливам с една лъжица олио и доливам с оцет. То не отива много щото са натъпкани и първо слагам оцета де после олио и връткам бурканите няколко дни. Само че този джинс го яде само тато. Съпружието нещо има срещи с митницата след такива благини и затова измисли нещо ново таз година. Да разкаже той.

Колкото до Трънската губерния, там е останало половината от сърчицето ми, нищо че се водя напета софианка. Голяма красота е там. Апа ква вкуснотия стават мръвките на чист въздух...
EDI - майстор
Ако не си видяла, има темичка за лютото, там също можеш да споделяш.Аз в къщи сам си правя бурканите за зимата от А до Я, не давам никой да ги докосва.30-40 буркана ме оправят до първа реколта.Рецептите ми са сходни на твоята - добавям морков нарязан или настърган, черен пипер на зърна.Накарай мастора да сподели, какво е сътворил тази година.Моя син тази година за първи път ходи с дядо си на село /за Глоговица става дума/, много доволен от всичко - огън на двора, мръвки на жар, посетил е и Ждрелото на Ерма, игра и бягане и всякакви такива екстри.Пак иска да ходи.А аз колко съм играл там, не е истина......
Mega - специалист
Съни, тортата много ме грабна. Най-вече, защото е диетична. ;) :-D
Съни - специалист
Видях че има тема. Ами трънско си е трънско. Аз си имам една трънска сага по въпроса. А при кръсницата си на ждрелото често ходя защото съм кръстена точно на реката. Въобще големи пресантимани. Хубаво е да се връщаме към природата. Лошото е че трудно ни се отдава. После може да изровя сагата за едно барбекю юнско миналогодишно. Ако не друго много смешно съм я написала.
crez - майстор
Съни, таз палачинкова торта въобще не и подхожда тази чаша,там с какао или кафе. Да беше сложила една напета чаша с червено вино, това е пиенето на твоето мезе. :lol:
Съни - специалист
crez написа:
Съни, таз палачинкова торта въобще не и подхожда тази чаша,там с какао или кафе. Да беше сложила една напета чаша с червено вино, това е пиенето на твоето мезе. :lol:

Ич не съм виновна аз. ФотОграфа пиеше каййве тогаз. Аз само правя за фотографията не отговарям, но със сигурност не я консумирахме с кафе.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 33

Тема ""Направи сама" на печката :)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: