• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 45
Тази тема е за мечтатели философи и изобретатели.
8180 - майстор
Тани написа:
Именно затова смятам за рационално да си споделим концепциите. Когато има някаква крайна цел , начините за постигането ѝ са много!
Засега не ме интригува темата, но ще опитам да помогна за горното.
1. Да, чудесно би било да се формулира някаква ЯСНА крайна цел.
Дотук (хронологично) "обсъжданото" беше и си остава алтернатива на АЕЦ - това ли е идеята на темата?
1.а. Залага се (засега самоцелно) участие на милиони автомобили (акумулатори).
Аз пък си мисля, че една добра цел би била драстично намаляване/заместване на личния автомобил с ефективен градски транспорт.
1.б. "Светло бъдеще" със щепсел в ръка, обслужван 2-3 пъти дневно не ми звучи привлекателно, освен с "идеална цел" или в значително отдалечено бъдеще.
2. Предлаганите решения (недефинирано за какво) са собствено противоречиви:
2.а. Структурно - предлага се някакъв хаос от милиони производители, бъзикащи "енергетиката", освен по природни причини, вече с добавката - всеки паркинг борса за енергия. Подразбира се, че някъде отзад (като фон) работи стабилна енергийна система, която ТРЯБВА да достави на гордите производители в КРИТИЧНИТЕ моменти нужната им недостигаща енергия на ПО-ВИСОКИ ЦЕНИ.
2.б. Прозират идеи за "либерализация" на пазарен принцип. Е, като как ще стане? Ако отзад съществува голямата стабилизираща мощност, просто ще помете паркингите и щепселите, дори само с цената на тока + разполагаемост. Това го има и сега. На когото му трябва сигурен ток, с предвидимо потребление НЕ ВЯРВАМ да се включи към паркингите. Ще си договори отстъпки с базовия производител. Естествено и сметките на паркинг-производителите (конкуренти) ще пострадат, ако изобщо им излезе сметката.
2.в. Ако се върнем към АЕЦ, там не видях да се предлагат разчети с подобна по-висока цена.
2.г. Подобно решение виждам единствено възможно, в комунистически тип почин за регулирана държавна енергетика, подпомогната от "самозадоволяване".
Дори дотук в темата, започнахте да окрупнявате "паркингите", забравихте покривите, с което вече излизате от заглавието и идеята, доколкото са точни.
2.д. Самото заглавие също е недефинирано и противоречиво - поне на днешен ден "Направи си сам" и "енергетика (на бъдещето)" не са от една опера. Дори тук са в различни раздели.

Очаквам, както в доста теми напоследък, всеки да си налива в своята мелница, вместо сериозна и плодотворна дискусия.
Дефинирайте си предмета на дискусията и после се придържайте към него.
hidrazin - майстор
Големите ФЕЦ-ове обикновено не купуват земята а я взимат под наем за 30 години (сети се защо :-D ). По нашия край дето ги сложиха май платиха
на куп за 30 години напред по около 50лв на декар годишно. Ама и да не е на куп ще се плаща годишно. За цената съм сигурен.
За цената на панелите също ти писах в другата тема. Звънях на хората и цената е 60 цента на ват - 1200лв за киловат.
Също така писах че гаранцията си я поемаш сам. Като ти гръмне един панел от стринга си избираш как да постъпиш. Пращаш го до Китай на собствена сметка и чакаш да ти го върнат като през тези месеци стоиш без ток
или си купуваш нов панел, ама вече на друга цена, защото е единична бройка. :-D
Гледам, че пак сте чоплили за газовите централи. Какво още не ясно за тях? При сегашните цени на газта токът от тях ще е поне 2 - 2,5 пъти по-скъп
от този на евентуално бъдещо Белене. В другата тема съм ти сметнал цената грубо - без печалба, разходи за поддръжка, изплащане на самата газова централа
и без всичките утежняващи такси (зелена енергия, такси пренос, такси достъп, невъзстановими разходи ... ).
Ако цената на тока за крайния потребител стане като в Германия - около 50 стотинки за киловат може да се мисли и за газови централи.
:partyman:
Тани - модератор
torbalan написа:
Та да направим сметката:
Фотоволтаици - 2 000
Инвертор - 650 този би ми свършил работа.
Акумолатори - 3 000

И какво се оказва - аз трябва да похарча на куп около 6 хил. лева и да чакам хипотетична икономия от 20 лева на месец.

Тоест след около 25 години, ако всичко работи безаварийно ще съм на нула.
Торбалане , не видях че си писал след мен! Ако забеляза освен в електромобили никъде не съм споменал акумулирането на енергия в акумулатори! Засега е нерентабилно , а предполагам, че ще е така и за в бъдеще, ако купим акумулаторите само с тази цел! Засега е по-рентабилно да продаваме излишната енергия на ниска цена, за да не работят ТЕЦ и ГЕЦ през деня на пълна мощност , а да си купим от тях ток дори на три пъти по-скъпа цена през нощта. Както вече споменах няколко пъти и никой не ме коригира, което значи че и при другите е така 75% от енергопотреблението ми е през деня, а само 25% през нощта. Ако имам финансов стимул бих намалил още повече потреблението през нощта. Махни акумулаторите от сметката и сметни отново с продажба на 1/3 от произведената енергия на цена на АЕЦ да видим за колко години става въпрос !
torbalan - Дървен философ
Такамм допуснал съм една сериозна грешка в сметките...

Акумолаторите ще са между два и три пъти по-скъпи. Току що говорих с фирма, която продава стационарни акумолаторни батерии, които имат дълъг живот и траят на много цикли.

Батерия 75 Ач, подходяща за тази цел, за която говорим струва около 450 лева. Тоест за 20 броя батерии ще ми трябват около 9 хил. лева....

Тани, ти така и не вдяна, че 1 час престои на ТЕЦ струва хиляди левове... Пък бил той и на газ...

Сигурно за 20ти пореден път ти го пиша - става с газови централи, по-маневрени са, спор няма, но прер лятото в дългите слънчеви дни ще трябва да ти стоят по 10 - 12 часа в горещ резерв. Ежедневно...

По-добрата идея е да се "прехвърля" енергията от фотоволтаиците от пояс в пояс. За съжаление цивилизованата част от Европа май се побира в два или три пояса, но все е нещо.
Тани - модератор
8180 написа:
Тани написа:
Именно затова смятам за рационално да си споделим концепциите. Когато има някаква крайна цел , начините за постигането ѝ са много!
Засега не ме интригува темата, но ще опитам да помогна за горното.
1. Да, чудесно би било да се формулира някаква ЯСНА крайна цел.

Целта няма как да е ясна - все пак говорим за бъдещето и по-скоро за тенденции и вписването ни в тях със сегашното ни мислене

1.б. "Светло бъдеще" със щепсел в ръка, обслужван 2-3 пъти дневно не ми звучи привлекателно, освен с "идеална цел" или в значително отдалечено бъдеще.
Щракването на щепсела не отнема почти никакво време , а е въпрос на навик . Точно както си зареждаме телефона вече по няколко пъти на ден
2. Предлаганите решения (недефинирано за какво) са собствено противоречиви:
2.а. Структурно - предлага се някакъв хаос от милиони производители, бъзикащи "енергетиката", освен по природни причини, вече с добавката - всеки паркинг борса за енергия. Подразбира се, че някъде отзад (като фон) работи стабилна енергийна система, която ТРЯБВА да достави на гордите производители в КРИТИЧНИТЕ моменти нужната им недостигаща енергия на ПО-ВИСОКИ ЦЕНИ.
Хубавото на ВЕИ е, че предлага най-много евтина енергия точно в светлата част от деня , когато трябва сериозна базова мощност и това в крайна сметка ще понижи тотала на сметката за ток въпреки големите разлики в цените. За стабилността на системата се грижи не енергийната система, а електроразпраделителната. "Умните мрежи" се развиват още на ден днешен. В бъдеще ще са основно изискване, и всяка една мрежа ще е такава!
2.б. Прозират идеи за "либерализация" на пазарен принцип. Е, като как ще стане? Ако отзад съществува голямата стабилизираща мощност, просто ще помете паркингите и щепселите, дори само с цената на тока + разполагаемост.
В момента единствената стабилизираща мощност е ГЕЦ , а цените на които произвежда са високи и е целесъобразно да се ползва само и единствено за стабилизиране и резерв!
Това го има и сега. На когото му трябва сигурен ток, с предвидимо потребление НЕ ВЯРВАМ да се включи към паркингите. Ще си договори отстъпки с базовия производител. Естествено и сметките на паркинг-производителите (конкуренти) ще пострадат, ако изобщо им излезе сметката.
И те ще има на кого да продават - жилищните блокове, които нямат място на покрива за фотоволтаици и те са консуматори, особено като ги напече слънцето през лятото и имат нужда от олаждане!
2.в. Ако се върнем към АЕЦ, там не видях да се предлагат разчети с подобна по-висока цена.
АЕЦ (Козлодуй) ще си остане, но тя ще предлага по-скъпа енергия в пиковите часове, защото нейната цена е константна през цялото денонощие и мощноста и не може да бъде намалена!За сметка на това ще предлага евтина енергия през нощта, така че има място в системата , но до определена мощност, иначе става нерентабилна. Втора АЕЦ НЯМА място в българската енергетика, защото освен нерентабилна, ще произвежда и излишна електроенергия, която няма как да бъде поета от електропреносната мрежа и ще я срине, ако ПАВЕЦ се напълни !!!
2.г. Подобно решение виждам единствено възможно, в комунистически тип почин за регулирана държавна енергетика, подпомогната от "самозадоволяване".

Подценяваш пазарните принципи на свободния пазар! Търговците не биха купили нещо на висока цена, ако могат да го купят на по-ниска :wink:
Дори дотук в темата, започнахте да окрупнявате "паркингите", забравихте покривите, с което вече излизате от заглавието и идеята, доколкото са точни.
Енергетиката е СИСТЕМА и включва много подсистеми. Когато всеки човек или фирма може да изгради някаква част от системата и се включи в нея, то тогава тази негова (под)система има място в темата
2.д. Самото заглавие също е недефинирано и противоречиво - поне на днешен ден "Направи си сам" и "енергетика (на бъдещето)" не са от една опера. Дори тук са в различни раздели.
Това е сега, но дали ще е така в бъдеще? Нали затова е темата и е в този раздел :wink: От друга страна, още днес законно всеки може да се включи като производител в енергетиката, дори с едно панелче на балкона :)

Очаквам, както в доста теми напоследък, всеки да си налива в своята мелница, вместо сериозна и плодотворна дискусия.
Дефинирайте си предмета на дискусията и после се придържайте към него.
Тани - модератор
torbalan написа:
Такамм допуснал съм една сериозна грешка в сметките...

Акумолаторите ...

Тани, ти така и не вдяна, че 1 час престои на ТЕЦ струва хиляди левове... Пък бил той и на газ...

Сигурно за 20ти пореден път ти го пиша - става с газови централи, по-маневрени са, спор няма, но прер лятото в дългите слънчеви дни ще трябва да ти стоят по 10 - 12 часа в горещ резерв. Ежедневно...

По-добрата идея е да се "прехвърля" енергията от фотоволтаиците от пояс в пояс. За съжаление цивилизованата част от Европа май се побира в два или три пояса, но все е нещо.
Торбалане, вземи малко се информирай и недей ни разправя приказки , които си учил в училище преди десетилетия! Техниката се развива и хората вече ПРОИЗВЕЖДАТ газови центали, които могат да с ИЗКЛЮЧВАТ ТОТАЛНО 200 пъти годишно без никакви негативни последици. Също така както ти писах могат да работят на 13 % от мощността си , като ПРОИЗВЕЖДАТ ток със същото КПД като на пълна мощност. Една такава централа може да реагира с 50MW повишаване на мощността на ВСЯКА МИНУТА! Колко парка може да балансира само една такава централа? Кой от тези параметри не разбра? ДВЕСТА ИЗКЛЮЧВАНИЯ на година малко ли са?

Относно акумулаторите - помолих те да ги изключиш от сметките! Говорим за енергийна СИСТЕМА , а не за автономно захранване!
torbalan - Дървен философ
Я ми покажи един производител на централи, дето може по 200 пъти на година да се включват/изключват и от студено състояние до 50 МВт. могат да достигнат за една минута.

Айде ограничи писането на глупости в области, които са ти тотално непонятни, че аз ще почна да пиша в някой форум за мозъчна хирургия...
ebahti - майстор
Тука било интересно.... :-D
hidrazin - майстор
Тани написа:
Също така както ти писах могат да работят на 13 % от мощността си , като ПРОИЗВЕЖДАТ ток със същото КПД като на пълна мощност. Една такава централа може да реагира с 50MW повишаване на мощността на ВСЯКА МИНУТА! Колко парка може да балансира само една такава централа?
И какво ще балансираш? ВЕИ-та с изкупна цена на енергията в интервала 20-46 стотинки с ГЕЦ-ове които ще произвеждат в интервала 25-30 стотинки. :)
Ами направи микса от цени и може да ти светне колко ще е цената на енергията за крайния потребител като сложиш надбавките и ДДС-то.
Тани написа:
Хубавото на ВЕИ е, че предлага най-много евтина енергия точно в светлата част от деня , когато трябва сериозна базова мощност и това в крайна сметка ще понижи тотала на сметката за ток въпреки големите разлики в цените
Ти така и отказа да разбереш какво е това базова мощност. Това в светлата част на деня НЕ Е БАЗОВА МОЩНОСТ !!! Не можеш да я направиш с ВЕИ-та. И не знам защо се опиваш да внушиш на хората за евтината енергия от ВЕИ? За сега такава няма. Ще стане евтина като ни вдигнат тока за краен потребител до нивата на цените в Германия, Австрия, Белгия... В този вариант наистина цената от ВЕИ ще е доста примамлива и за лична употреба. Ти затова ли се бориш? :wink:
:partyman:
Тани - модератор
torbalan написа:
Я ми покажи един производител на централи, дето може по 200 пъти на година да се включват/изключват и от студено състояние до 50 МВт. могат да достигнат за една минута.

Айде ограничи писането на глупости в области, които са ти тотално непонятни, че аз ще почна да пиша в някой форум за мозъчна хирургия...
Е все трябва да има такъв производител. Четох някаква статия. Може и да съм объркал някоя цифра, че цитирах по памет. Кажи реалните цифри за най-добрата ГЕЦ, за която ти знаеш.

ПП
Хидразине, ти схвана ли, че говорим за бъдещето и своводен пазар на енергията с изкупни цени променящи се няколко пъти на час. Кой ще си купи енергия от ВЕИ , ако не е по евтина от останалите?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 45

Тема "Направи си сам енергетика" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: