Тани написа:Именно затова смятам за рационално да си споделим концепциите. Когато има някаква крайна цел , начините за постигането ѝ са много!Засега не ме интригува темата, но ще опитам да помогна за горното.
1. Да, чудесно би било да се формулира някаква ЯСНА крайна цел.
Дотук (хронологично) "обсъжданото" беше и си остава алтернатива на АЕЦ - това ли е идеята на темата?
1.а. Залага се (засега самоцелно) участие на милиони автомобили (акумулатори).
Аз пък си мисля, че една добра цел би била драстично намаляване/заместване на личния автомобил с ефективен градски транспорт.
1.б. "Светло бъдеще" със щепсел в ръка, обслужван 2-3 пъти дневно не ми звучи привлекателно, освен с "идеална цел" или в значително отдалечено бъдеще.
2. Предлаганите решения (недефинирано за какво) са собствено противоречиви:
2.а. Структурно - предлага се някакъв хаос от милиони производители, бъзикащи "енергетиката", освен по природни причини, вече с добавката - всеки паркинг борса за енергия. Подразбира се, че някъде отзад (като фон) работи стабилна енергийна система, която ТРЯБВА да достави на гордите производители в КРИТИЧНИТЕ моменти нужната им недостигаща енергия на ПО-ВИСОКИ ЦЕНИ.
2.б. Прозират идеи за "либерализация" на пазарен принцип. Е, като как ще стане? Ако отзад съществува голямата стабилизираща мощност, просто ще помете паркингите и щепселите, дори само с цената на тока + разполагаемост. Това го има и сега. На когото му трябва сигурен ток, с предвидимо потребление НЕ ВЯРВАМ да се включи към паркингите. Ще си договори отстъпки с базовия производител. Естествено и сметките на паркинг-производителите (конкуренти) ще пострадат, ако изобщо им излезе сметката.
2.в. Ако се върнем към АЕЦ, там не видях да се предлагат разчети с подобна по-висока цена.
2.г. Подобно решение виждам единствено възможно, в комунистически тип почин за регулирана държавна енергетика, подпомогната от "самозадоволяване".
Дори дотук в темата, започнахте да окрупнявате "паркингите", забравихте покривите, с което вече излизате от заглавието и идеята, доколкото са точни.
2.д. Самото заглавие също е недефинирано и противоречиво - поне на днешен ден "Направи си сам" и "енергетика (на бъдещето)" не са от една опера. Дори тук са в различни раздели.
Очаквам, както в доста теми напоследък, всеки да си налива в своята мелница, вместо сериозна и плодотворна дискусия.
Дефинирайте си предмета на дискусията и после се придържайте към него.