Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ivanvasilev1970 - специалист
jekasus написа:
Още ли държиш всеки от вентилатори да си има ключ?
Ако да, от раз.кутия до конзолите трябва има 5 кабела(проводника).
Прекарваш ги, надписваш всеки до къде отива - така ще е по-лесно да се обясни.
Нищо не разбрах от горенаписаното :?
Нека поговорим за последния ми пост
jekasus - майстор
:-D В момента имаш 4 жици в конзолите, за да направиш вентилатори и осветителни тела, всеки с отделен ключ ти трябват 5 жици - една е фазата, другите четири са за консуматори, два броя вентилатори и два броя осветление.
Това е от раз.кутията до конзолите, демек трябва да пуснеш още една жица от раз.кутия до конзолите.
После от раз.кутия пускаш по един 3х1.5мм2 до всеки консуматор(вентилатори и осветление).
Накрая надписваш всички кабели в раз.кутия и конзолите, например -
1 - фаза
2 - нула
3 - син1 до конзола(тях в конзолите сама с цифра)
4 - син2 до конзола
и т.н.
И после ще ти напишем кой номер с кой да свържеш.
Раз.кутията май ще дойде малка. :?

(За жиците не ме яжте, използвах по-лесен речник :-D това е за елтехници)
в момента имам 3 проводника в едната конзола и 2 в другата конзола:
Прикачен файл:
sh1.JPG
sh1.JPG (19.35 KиБ) Видяна 2704 пъти
после?
jekasus - майстор
Това трябваше да споменеш по-рано :-D
Ще ги съединяваш ли конзолите за двоен панел?
3х1.5мм2
Черен/кафяв - със фаза от раз.кутията и от неговата конзола "мост" (парче кабел със същия цвят) до конзолата с 2х1.5мм2
син - фаза за осветление на таван.
жълтозелен - фаза за осветление за мивка(така предполагам)
2х1.5мм2
черен/кафяв - фаза за вентилатор над душа.
син - фаза за вентилатора над тоалетна.
jekasus написа:
Това трябваше да споменеш по-рано :-D
Ще ги съединяваш ли конзолите за двоен панел?
вече са съединени.
jekasus - майстор
Така добре ли ?

Прикачен файл

DSC_0778.jpg
DSC_0778.jpg (75.7 KиБ) Видяна 2695 пъти
jekasus - майстор
Това е за разклонителна кутия -
1, 4, 17 и 20 заедно.
2, 10, 13, 16 и 19 заедно.
5 и 9 заедно.
6 и 12 заедно.
7 и 15 заедно.
8 и 18 заедно.
3,11 и 14 заедно.

1,2 и 3 е захранващ кабел, схема за серийни ключове съм дал в предния ми пост.
За всеки консуматор кабел 3х1.5 мм2, номера 11 и 14 ги ползваш, ако има нужда от тях, писал съм по-нагоре.
Ако ползваш клеми Ваго, по броя на кабели, които се съединяват се заедно ще разбереш какви клеми ти трябват.

Прикачен файл

схема.png
схема.png (31.09 KиБ) Видяна 2692 пъти
Jekasus,
Благодаря за схемата. На практика тя е еднаква с тази която нарисувах (онази с лява и дясна част) с тази разлика, че ти не пускаш фаза до ключа на вентилаторите от разпределителната кутия, а ползваш фазата спусната до ключа на осветлението и с едно мостче прехвъряш фазата в съседната конзола. По
този начин се спестява едно свързване към фазата в разпределителната кутия и пускане на кабел (фаза) от нея до конзолата на вентилаторите.
Правилно ли съм схванал?

Другата болка е свързването във самата разпределителна кутия...хич не ми се ще да размотавам кабелите.
Няма ли начин как да добавя новите във вече съществуващите засукани кабели?

Ако трябва да разсуча всичко- не знам дали ще ми стъгне кабела за да ги стъкмя със Wago...
Друг въпрос за клемите Wago-бяха ми останали малко от тях от друга поправка на разпределителна кутия и кати ги гледам маъ пише че са за 2 мм кабел.
Ама моя е 1.5 ...предполагам че има и такива клеми за такава квадратура...
ако не мога да намеря дали ще е добро решение края на проводника да го сгъна на две и засуча и после да го вкарвам в клемата така засукан?
jekasus - майстор
ivanvasilev1970 написа:
Jekasus,
Благодаря за схемата. На практика тя е еднаква с тази която нарисувах (онази с лява и дясна част) с тази разлика, че ти не пускаш фаза до ключа на вентилаторите от разпределителната кутия, а ползваш фазата спусната до ключа на осветлението и с едно мостче прехвъряш фазата в съседната конзола. По
този начин се спестява едно свързване към фазата в разпределителната кутия и пускане на кабел (фаза) от нея до конзолата на вентилаторите.
Правилно ли съм схванал?
Явно трудно обяснявам :-D , щото досега точно това твърдях че няма нужда от допълнителни кабели към конзоли.
ivanvasilev1970 написа:
Другата болка е свързването във самата разпределителна кутия...хич не ми се ще да размотавам кабелите.
Няма ли начин как да добавя новите във вече съществуващите засукани кабели?
Нямаш избор, трябва да преправяш кутията. За ваго не съм много в час , един път съм ползвал.
alsted - майстор
hidrazin написа:
... ама датчици са смрад няма. :-D
Ако има смрад се пуска тоалетното казанче. Трябва само да се добави някакво ключе, което да се задейства от въпросната манипулация :idea: :-D

Тема "Съвет за изграждане на втора инсталация за вентилатор?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: