• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
От мобилни телефони до цифрови камери
zimel - специалист
dtmf написа:
Готовото устройство е по евтино от частите вътре в него:
http://bgachipset.com/servizno-oborudvane/page/2

Това за 39 лева като гледам колко работи има накичени по лицевия панел.... то.... вътре нищо не трябва да има ... за тази цена :?
hidrazin - майстор
Ами какво да има вътре за захранване 15V 1A ? То като гледам най-скъпото му е кутията.
http://yaxun.en.alibaba.com/product/439 ... upply.html
:partyman:
Найденов - специалист
dtmf написа:
Ама кога си го изработиш сам- кефа вътре в теб е много повече от цената на частите вътре в него, още повече, че може да добавиш гъделчета, които в заводската/купешка схема ги няма.
Все пак тук е "направи сам", а не "купи сам" и авторът на темата не пита "откъде да се сдобия", а "как да си направя".
mladkal - майстор
dtmf написа:
Колега, с риска да прозвуча грубовато: (за което моля да ме извиниш)
1.В темата не се разискват цени. (всеки се простира според възможностите -не че маите са големи; безгранични)
2.Естеството на форума е "направи сам", а не намери нещо сам (та било и то в Интернет, където някъде си незнайно очакват доставка)
3.Стъпките ми са съвсем начални, прохождащи. Сравнително не до там сложна схема, която ме дарява с доста въпроси. (респективно отговори и нови познания) Във форума има не малко хора, колеги, които преди време са реализирали схемата и споделят, че е стабилна - работеща.
4. Аспекта, че ще си го направя сам (тук-там с помощ от колеги съфорумци) е сладък: ще разуча принципното действие не само на схемата, но и на зададените елементи,; ще придобия сръчност и познания при работа с мултицет, поялник и др. подобни; удоволствието да му направиш читава кутийка и "заводски" външен вид също са вкусни.

В отговор на предложения от рода: Що се главоболиш и не си купиш готово прилагам пресни две три снимки от това, с което разполагам - едноканално до 30 волта с плавно регулиране по ток и напрежение. (в случая натоварено с крушка от фар на автомобил)

Прикачен файл

garage 031.jpg
garage 031.jpg (82.51 KиБ) Видяна 4704 пъти

Прикачен файл

garage 032.jpg
garage 032.jpg (88.42 KиБ) Видяна 4704 пъти

Прикачен файл

garage 033.jpg
garage 033.jpg (71.11 KиБ) Видяна 4704 пъти
mladkal - майстор
zimel написа:
http://www.tpetrov.com/search.php?p=10& ... A6&s=&ord=

За грец бих ти предложил КРВС3510, може и В 2М1-5 .

Трафа може да го ползваш, ако двете вторични са с отделни краища, т.е нямат обща средна точка.

Електролитните кондензатори може да са с по високи напрежения, даже е препоръчително (знае ли човек на какви ментета ще попаднеш), единствения проблем е, че може да не се поберът на мястото (при готова платка). Можеш да ги боцнеш по-високо ако са с по-големи габарити.
Зимел, благодаря ти! Вероятно още утре ще си взема грец.... Остана да си изнамеря подходящо трафче (подходящи трафчета)
dtmf - специалист
3.Стъпките ми са съвсем начални, прохождащи. Сравнително не до там сложна схема, която ме дарява с доста въпроси. (респективно отговори и нови познания) Във форума има не малко хора, колеги, които преди време са реализирали схемата и споделят, че е стабилна - работеща.
4. Аспекта, че ще си го направя сам (тук-там с помощ от колеги съфорумци) е сладък: ще разуча принципното действие не само на схемата, но и на зададените елементи,; ще придобия сръчност и познания при работа с мултицет, поялник и др. подобни; удоволствието да му направиш читава кутийка и "заводски" външен вид също са вкусни.Що се главоболиш и не си купиш готово прилагам пресни две три снимки от това, с което разполагам - едноканално до 30 волта с плавно регулиране по ток и напрежение. (в случая натоварено с крушка от фар на автомобил)
Ами аз като гледам говориш против фабричните захранвания, колко било сладко да си го направиш сам... и накрая показваш снимки на купешко захранване като в bgachipset:lol: Та кое в него си направил сам?
mladkal - майстор
dtmf написа:
4. Аспекта, че ще си го направя сам (тук-там с помощ от колеги съфорумци) е сладък: ще разуча принципното действие не само на схемата, но и на зададените елементи,; ще придобия сръчност и познания при работа с мултицет, поялник и др. подобни; удоволствието да му направиш читава кутийка и "заводски" външен вид също са вкусни.Що се главоболиш и не си купиш готово прилагам пресни две три снимки от това, с което разполагам - едноканално до 30 волта с плавно регулиране по ток и напрежение. (в случая натоварено с крушка от фар на автомобил)
Ами аз като гледам говориш против фабричните захранвания, колко било сладко да си го направиш сам... и накрая показваш снимки на купешко захранване като в bgachipset:lol: Та кое в него си направил сам?
В него/за него направих сам жичките с които да подам ток там, където ми е нужен. Имам устройство, което ми върши работа -доволно за моите хоби цели
Явно, колега, не си прочел внимателно: Не ми е зор да си купя, а ми е по интересно да си го направя сам.Да усвоя нови знания и умения, които са ми чужди все още... Не е трудно за събереш стотинки (левчета) и да си купиш нещо готово..Мъничко по-трудно, но за това пък много по-сладко е да разбереш принципа и да го събереш сам. НАПРАВИ САМ е форума ни..
Инак виждал съм (видях) всичките ти предложения във Ибей и аналагочини БГ сайтове...

ПП. Цялото ми уважение за знанията ти и уменията, както и към положеният от теб труд.
dtmf - специалист
Аз имам няколко любителски правени захранвания обаче все нещо им куцаше. Я липса на ограничение по ток , я големи пулсации в изхода и т.н. Накрая си купих готово фабрично и се кротнах, само му оправих студените спойки и фалшивите кондензатори, както и оправих панел метъра да показва още една цифра след запетаята.

Изображение
soton - специалист
Johny написа:
Работех в з-д "Аналитик" - Монтана. Произвеждахме много модели ТЕС /токоизправител електронен стабилизиран/ - ТЕС 1300, 5010, 5020 и т.н., които бяха с компаратор на базата на 741. И защо мислите имаше толкова електроника в тях?! И по онова време имаше интегрални стабилизатори от рода на 78хх и 79хх.
Аз ползвам регулируемата част на ТЕС 1300 монтирана в подходяща кутийка /плавно регулиране на изходното напрежение и ток, защита по ток и напрежение - отличен уред/. Само тока съм му качил на 2,5А. Изходните транзистори са 3055 и какво от това че се произведени преди 30г. :-D
Така че пич дерзай и не се бой!
Някои хора залитат по микроконтролерите и си мислят че без тях и без Юникс не става нищо.Но истинските лабораторни източници са аналогови и определено ТЕС-овете са идеални за целта.И да искаш не можеш да го повредиш,освен ако го сложиш под влака.Няма по изпитана схема от тази с 723.Е..и на нея можеш да и закачиш един компютър и да усложниш схемата,ама ако на масата ти седи чип за 50 лв ще се замислиш с какво да го захраниш.
А какво стана с този завод в Монтана?
hidrazin - майстор
Ами примерно какво да не ми харесва на един ТЕС-41 - от 0,1 до 30V , изходен ток 0,05-5А и цифрова индикация?
Като му гледам схемата май на индикацията е по-сложна отколкото на самия захранващ блок. Единственото неудобство му е,
че индикацията трябва да се превключва между ток и напрежение ама с евтините панелни индикатори дето ги има сега не мисля
че ще трудно да се раздели. Цялата схема е с три операционни усилвателя и 15 транзистора от които 6 бр. 2N3055 в паралел.
Ако някой се интересува - ПЪЛНО ОПИСАНИЕ
:partyman:
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Лабораторно захранващо устройство." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: