Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
little_spiro - напреднал
Здравйте!

Работя по проект за робот, който се зарежда сам при необходимост. За целта трябва да построя "docking station"(док.. :? ), който реших да бъде захранван от слънчев панел и вятърна мелница (уча в Германия и тук идеята за "green energy" е много популярна и може да ми донесе допълнителни точки :) ). Роботът е готов и се задвижва с 4 батерии от по 1.2V. В станцията ми е нужна още една батерия от 1.2V, която спомага за прикачването... Тъй като съм доста бос в електротехниката Ви моля за мнение по въпроса. За мелницата смятам да използвам обикновен ел.мотор, който въртян от вятъра също отдава енергия(нали?)(аз уж пробвах, но да съм сигурен.. :) ) Има ли възможност двата модула да се вържат в схема, която да спира зареждането, когато батериите са заредени или още по-добре да пуска лампичка или звуков сигнал? Времето за зареждане и ефективността са на последно място, въпреки, че всяко оптимизиране би било в полза. Тъй като има временни проблеми със софтуера за разпознаване на станцията реших да направя това запитване. За сега не ми трябват схеми, а мнения. Надявам се до седмица софтуерните проблеми да бъдат решени и тогава ще закупя панела и ще мога да кажа по-точни стойности, върху които евентуално да бъде направена схемата.

Ще съм невероятно благодарен на каквото и да било съдействие, мнения и критики.

Спиро
griffin - майстор
Обикновенния ел мотор също ще генерира ел. енергия но по собре си изкопай някое старо динамо от кола :-) за мелницата, трябва да вземеш и (релето) схемката която възбужда динамото. Намираш едно акумулаторче на 12в. което да се зарежда от динамото. За заряда на тоя 12в акумулатор няма да имаш нужда от друго освен от това реле което трябва да изтръгнеш от колата заедно с динамото, после трябва да намериш схемка която да зарежда робота ти когато се закачи на станцията, за целта трабва да се свали напрежението от 12в колкото е на вътрешния акумулатор до напрежението с което се зарежда батерията( тук за съжаление не мога да помогна трябва да се пита някой който е по вещ в електрониката ) и като ти се зареди роботчето да се прекъсва заряда му. Така независимо дали робота е на станцията или не каквато и енергия да се появи вятър слънце или каквото друго си решиш всичко ще се натрупва в станцията и роботчето ще се зарежда много по бързо защото няма да чакаш появата на захранващите фактори точно когато се е боднал да се зарежда.

Успех.

Динамо на колата ще намериш лесно, малко по кофти е да намериш в колата релето( схемката ) за възбуждането му и после да я монтираш пак мисля че КПД-то ще е по голямо така отколкото с ел мотор.
mamkata - специалист
Спиро, идеята на колегата Грифин е много добра. За зареждане на батерия 4х1,2В може да ползваш електрониката от обикновено зарядно за акумулаторни елементи АА или ААА /само трябва да съобразиш капацитета/ Аз лично бих го направил с 2 батерии 4х1,2В - докато едната е на станцията да се зарежда, с другата робота си върши работата.
Успех в начинанието
little_spiro - напреднал
хм.. мерси за мненията на първо време!

напълно осъзнавам преимущестовто на динамото пред ел.мотора... за съжаление ми се щеше, след като съм готов с проекта, той наистина да функционира, а за съжаление не живея на някой планински връх(става дума за силата на вятъра). трябва да помисля и може би някак да направя груба сметка дали ще е по-практично бавно, но постоянно зареждане или скоростно по време на буря. смятах да инсталирам батерията и мелницата от външна страна на прозореца ми, а той гледа към вътрешен двор заобиколен от сгради. светлината също не е много, но вятъра(силния) хич го няма. само подухва. за това се бях спрял на малък ел.мотор. с подходяща перка би се движил при най-малкия полъх.

над акумулатора в станцията определо ще помисля, защото времето за движение на робота не е повече от 20 минути(през което няма да изгубя много), но пък може да се напише допълнителна програма, която да включва робота при определени обстоятелства и тогава акумулатора ще влезе в полза. за втора група батерии не може да става дума. робота трябва САМ да се зарежда, а за механика за смяна на батериите не може да става дума.

благодаря!

спиро
griffin - майстор
Значи не мога може би да схвана напално идеята ти обаче малко електромоторче като от детски играчки (предполагам това си имал предвид под малко ) бая време ще му трябва за подзаряд на батерията в станцията( ако слагаш такава де ). На прозореца си предполагам не можеш да сложиш големи перки които да задвижват динамото.

Относно вятъра ами дори и леко да духа при големи лопатки и едно редукторче с 2 колела и един ремък ще постигнеш бавно въртене на перката а ще имаш бързо въртене на самия генератор( динамо, мотор ), кофтито е че ако има буря буквално ще излети от мястото си тоя генератор който ще слагаш, доколкото знам ветрогенераторите имат скоростни кутии които се превключват така че при различна скорост на вятъра и въртене на перката да се запазва относително константна скорост на генератора което в домашни условия не може да се направи де. Но се замисли и за редуктор както писах по горе ако наистина ти е много слаб вятъра. Но с сигурност с много малки лопатки няма да може да минеш де ми се струва.

Успех
little_spiro - напреднал
АХАХХАХ!!!

Благодаря Тани!

Въобще не съм и подозирал как стоят нещата при панелите.. От известно време се зарибявам по алтернативни методи за добиване на енергия(мини парни двигатели, двигателя на Стирлинг, двигатели с хидрогенни клетки, мотори с перманентни магнити и т.н.) и исках да вградя в робота си и някакво тарикатско задвижване. Но всичко явно е в начален стадий и освен, ако не реша да отдам живота си на тази тема(което няма да стане) няма смисъл да се занимавам. Мерси още веднъж!

Темата се закрива(освен, ако някой не вдъхне нови надежди :roll: )

Спиро

P.S. Ако някой все пак се има някакви интересни материали или постигнал някакви задоволителни резултати под какъвто и да е вид ползвайки алтернативни начини за добиване на енергия в домашни условия(като изключим опитите с лимони :lol: ) да се чувства свободен да ми пише. В лабораторни условия вече има наистина удивителни неща... :idea:

Тема "робот, сл. панел, докинг стейшън и.. :p" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: