Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ijs - специалист
swissmad написа:
Един съвет :това дето си го снимал по-добре не го барай ако не знаеш точно какво правиш с него и колко трябва да го направиш.
Уча в движение! От началото на януари 2013 г. имам пълен контрол в абонатната! Да извадим фактите наяве! Ще ви дам прости примери: По долу ви показвам няколко варианти!

Прикачен файл

Първи вариант.png
Както виждате, това е нормално.
Първи вариант.png (16.83 KиБ) Видяна 6901 пъти

Прикачен файл

Втори вариант.png
А това тук е ненормално! В това положение много хора се оплакват от нереално високи сметки!
Втори вариант.png (17.17 KиБ) Видяна 6901 пъти

Прикачен файл

Трети вариант.png
Пълен контрол и добро управление на абонатната...
Трети вариант.png (15.87 KиБ) Видяна 6901 пъти
preslav - майстор
syncho написа:
ivanovbg написа:
Тази абонатна кранове няма ли? Въртии :-D

Иначе има такива регулатори. При нас в Обеля1 са монтирани на всички абонатни.
Мисля, че всички абонатни автоматично се регулират и по външна температура. Тук в Пловдив даже тотално спира топлоподаването като се постопли навън.

Най-вероятно и фактът, че покрай вас всички са се отказали предполагам, че се отразява на вашата сметка.
Когато бях по-млад, бях по-енергичен и по-ентусиаст. Хванах се да регулирам абонатната (обща за два входа). Имаше външен термометър, термометър за входяща вода, термометър за изходяща вода, клапани и т.н. Една седмица лазих по копчетата, мерих с термометъра температурата у дома и т.н. Оказа се, че има опция вечерно време в стаите да се поддържа по-ниска температура, сутрин по зададен час температурата да се повишава. Системата на два входа е голяма и инертна - тъкмо всичко беше направено така, че и вълкът да е сит и агнето цяло и минаха "специалистите" на топлофикация и завъртяха всички копчета на макс. После говориха за някакви бленди, за други простотии, но повече не се занимавах с глупости - изнесох се от там и сега не искам и да чуя за "централно парно", топлофикация и т.н.
kozl - майстор
ijs написа:
Имам един въпрос. ( към kozl ) На снимката за БГВ видях вентил със задвижка, монтиран към инсталация. Ами, ако искам по желание, как ръчно да намаля дебита в топлоподаването, без да докосвам това?
Днес 11 февруари към 18.00 часа навън е нула градуса, а температурата във входящ топлопреносител е 72 С ! За мен е много висока температура, а това значи високи сметки! Искам веднага да намаля дебита и да сваля до около 60 С във входящата тръба!
ijs, предварително се извинявам, но или ти си се оплел тотално в топлото или аз се обърках от твоите обяснения :rolleyes:
ijs написа:
Здравейте, тук, в раздела отопление, не намирам темата за абонатната станция. Живея в голяма триетажна къща, ................. От началото на 2011 година се отказахме топлата вода от ТЕЦ.
Защо се занимаваш с БГВ (кръг за топла вода за битови нужди)? След като сте се отказали трябва да е затапен така, че да не може да се пуска. Представям си ако си ползвате БГВ-то нелегетимно всичката енергия за подгряване на топла вода за битови нужди ще отиде в сметката (на кръг ВОИ) за отоплението на имоти и "загуби" сградна инсталация.
Ръчното регулиране е възможно чрез спирателните кранове (ако има такива). При нас има. Като го оставиш полуотворен и вече е бленда - пропуска по-малко. Ма по-интересното е как ще изключиш автоматичното или ще направиш режим автоматично, лимитирано ръчно?
И какво те притеснява температурата на входящата от Топлофикация вода. Тия градуси къде ги отчете? По принцим топломера отчита дебита, температурата на входящия поток и температурата на изходящия поток и от измерените отчети калкулира потребената енергия. Ако температурата на входящия и изходящия е равна потребената енергия трябва да е нула. Ако дебита е нула, независимо от разликата в температурата на входяща и изходяща вода, потребената енергия пак е нула.
ijs написа:
През годините 2004 – 2009 за подгряване на един кубик вода отива 50-60 киловата, така пише в бележките от топлофикацията. А от 2010 година 170 – 180 киловата необходимо за подгряване на 1 куб. вода !?
Бележките от Топлофикация всъщност са фактури съставени на прогнозни дялове. Много хора се бъркат по тези фактури като казват, че топлата вода им струва 15, 18 лв./куб.м, но накрая топлинния счетоводител калкулира изравнителна сметка, в която примерно в нашия блок водата излиза 10-11 лв/куб.м. Все пак топломера и за отопление на имоти (ВОИ) и за подгряване на топла вода (БГВ) е един и същ и зимата разхода за енергия за БГВ се изчислява по формула, одобрена по наредба ............, а разхода за ВОИ се получава като от отчета на общия топломер се извади полученото по формула. А лятото е часът на истината, когато ВОИ не работи. Тогава всичкиата енергия е за БГВ. Във всяка абонатна ТРЯБВА да има водомер. Въпреки че показанията на тия водомери не ги ползва нито топлофикация, нито топлинния счетоводител - ползвай ги ти. Ако водомера отчита потребления - как тогава сте изключили БГВ-то?
И все още очаквам отговори на всичките си въпроси (индивидуални топломери, водомери).
ijs - специалист
Трябва да съм подготвен за това всичко, защото аз и моите съседи обсъждаме решението за топлата вода от ТЕЦ. Когато няма парно в сграда, искаме от 1 май 2013 до 30 септември 2013 г. да пускаме топлата вода за битови нужди. Ще наглася БГВ-то на минимална температура нужна за подгряване на вода. Не повече от 38 С . Не ни трябва гореща или вряла вода през лятото. Без непрекъсната циркулация на топлата вода . Надявам се, този път сметките за топла вода ще бъдат минимални около 6 - 7 лева на кубик или 60 - 70 кw разход за подгряване.

Тук има две пуснати теми за абонатната. Едната от kozl за решаване на технически проблеми. А другата от ijs за контролирано управление на абонатната.
ijs - специалист
Отново здравейте, току що получих съобщение по пощата за януарска сметка от Топлофикация София-изток! Качил съм две снимки за сравнение. Едната е от декември 2012 г. , а другата е от януари 2013 г. Платил съм 322 лева за декември, а за януари - 158 лева! Благодарение на строг контрол лично от мен при разумно изразходване на топлина енергия в абонатната!
От 322 лева до 158 лева прави почти 50% намаление! Очаквам за февруари около 120 лева разход за отопление по моите изчисление.
Отоплявам две стаи + баня цяла зима. Другите две стаи - не.

Изумително, невероятни и учудващи факти!

Прикачен файл

158 лева.jpg
158 лева за януари 2013 година
158 лева.jpg (99.82 KиБ) Видяна 6822 пъти

Прикачен файл

322 лева.jpg
322 лева за декември 2012 година
322 лева.jpg (75.93 KиБ) Видяна 6822 пъти
kozl - майстор
Ей до де докарахме нещата - всеки гледа за парата :lol: Дай гърба на ф-рата.
Отчетен картон като този нямате ли?
Прикачен файл:
Ot4eten karton_2013-02-26.jpg
Ot4eten karton_2013-02-26.jpg (33.15 KиБ) Видяна 6406 пъти
Разлика в показанията на топломера за нашата сграда:
от 01.11.2012 до 31.12.2012 35 750 квтч
от 01.12.2012 до 31.12.2012 44 720 квтч
от 01.01.2013 до 31.01.2013 60 900 квтч Още чакам ф-ра, па да видим как ще изреват комшиите, че топлофикация е монополист, а сметката е с 38% по-голяма от декемврийската.
А ето и миналата година:
от 01.11.2011 до 31.12.2011 47 720 квтч
от 01.12.2011 до 31.12.2011 61 180 квтч
от 01.01.2012 до 31.01.2012 67 000 квтч
ijs - специалист
kozl написа:

от 01.01.2013 до 31.01.2013 60 900 квтч Още чакам ф-ра, па да видим как ще изреват комшиите, че топлофикация е монополист, а сметката е с 38% по-голяма от декемврийската.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

А в моят случай сметката е с 50% по-малка от декемврийската!
Качвам тук снимка на картона от моята абонатна.

И още нещо....

Във вашият картон е отбелязан зимен дебит 4,45 т. на час! А в моят картон - 0,68 т. на час, но... от началото на януари аз съм настроил ръчно контролера на 0,30-0,35 т. на час ( 50% намаление) и мощността на помпата GRUNDFOS на 3-та степен....

kozl, вие живеете в многоетажен блок, а аз в голяма триетажна къща. Или все е едно, вие управлявате многолюдна Китай или Индия, а аз управлявам Лихтенщайн или Монако!

Прикачен файл

Картон от абонатната.jpg
Картон от абонатната!
Картон от абонатната.jpg (63.62 KиБ) Видяна 6389 пъти
ijs - специалист
Пропуснах още важни неща:
Енергийна ефективност! Това решава много неща като например пълна изолация на сградата, енергоспестяващи прозорци, "умни" вентилационни системи, и т. н.
Моята сграда има около 80% енергийна ефективност. Остава да се направи изолация на покрива, а след 10 или повече години - ще има целогодишно топла вода от слънчева радиация!
Абонатната за мен ще бъде най-малък проблем или почти никакъв...
jekasus - майстор
ijs написа:
Пропуснах още важни неща:
Енергийна ефективност! Това решава много неща като например пълна изолация на сградата, енергоспестяващи прозорци, "умни" вентилационни системи, и т. н.
Моята сграда има около 80% енергийна ефективност. Остава да се направи изолация на покрива, а след 10 или повече години - ще има целогодишно топла вода от слънчева радиация!
Абонатната за мен ще бъде най-малък проблем или почти никакъв...
Ако тези сметки само за твоя апартамент, хич не си енергоефективен.
kozl - майстор
ijs когато сте само трима "на един клон" може да си позволиш експерименти. С 46 апартаменти като "орел, рак и щука" оправяме се тука. В общи линии всеки си контролира температурата с термо-вентилите. Имам оплаквания от няколко апартамента, че не им достига температура на радиаторите за да постигнат >23 гр. температура. Инсталираха си климатици да се доподгряват. Ползваме и топла вода. Сградата има изолация на 1/4 от фасадата (определено на око) и средния аритмет.разход е 1,41 мгвт или около 140 лв. за апартамент като съм изключил три празни апартамента.
И все пак имате ли разпределителни уреди или карате по споразумение? И водомера в абонатната е превъртял един кубик вода. Може и да е ползвана, може и да е изразходвана за допълване на инсталацията, но един кубик си е много, цяла авария и течове.

Тема "Абонатната станция" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: