• 1
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 103
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
stilnik - специалист
Да , по пътя за Бистрица, в самото начало, след бетоновия възел. Днес пак ходих, ама еди преди мене купи всичките 3 чувала. Сигурно ще ги претопява, а можеха да още да бъдат полезни. Момчето на касата каза , че пак ще идват нови пратки.
Здравейте на всички и аз се мъча върху едни дряновски драйвери за серво добре че беше инфото тук та да го подкарам въпроса ми е към колегата puslar да ще ти е удобно да ми да деш hex-a на този драйвер че незнам какво направих и го изрих на моя и сега ми изкарва терминала само някаква стрелка нагоре и нищо друго :shock:
edemy2001 - специалист
С извинение, че е офтопик, но целта ми е проблемите ми с фирма Сириус гр. Дряново да станат достояние на повече заинтересовани хора и да не се опарят и те, а знам че доста от вас купуват от там! На този линк можете да видите за какво става дума:
viewtopic.php?f=18&t=41414&p=490461#p490461
toni188 - напреднал
Днеска ми пристигна драйвера за стъпковия мотор от Сириус и четейки тука отзивите за тяхните платки, реших да я проверя обстойно за пропуски и объркани елементи. За щастия свичко си беше точно и тръгна от първия път. Сега тука е проблема, който доведе до изгаряне на чипа предполагам. При първите тестове драйвера го захраних с 22 волта филтрирано напрежение, което явно дойде малко и мотора не искаше да се развърта много. При следващата проба реших да пробвам с по-високо напрежение, но филтрирано с кондензатора идваше 45 волта, а чипа го дават до 40 волта така, че махнах кондензатора и при напрежение 28 волта мотора си въртеше доста по-бързо, но за кратко и чипа Л298 изгоря. Има ли връзка както си мисля, че чипа изкиха заради липсата на кондензаторите? При първото тестване работеше около 30 мин. без проблем, а при второто около 1 мин.
stilnik - специалист
toni188 написа:
Днеска ми пристигна драйвера за стъпковия мотор от Сириус и четейки тука отзивите за тяхните платки, реших да я проверя обстойно за пропуски и объркани елементи. За щастия свичко си беше точно и тръгна от първия път. Сега тука е проблема, който доведе до изгаряне на чипа предполагам. При първите тестове драйвера го захраних с 22 волта филтрирано напрежение, което явно дойде малко и мотора не искаше да се развърта много. При следващата проба реших да пробвам с по-високо напрежение, но филтрирано с кондензатора идваше 45 волта, а чипа го дават до 40 волта така, че махнах кондензатора и при напрежение 28 волта мотора си въртеше доста по-бързо, но за кратко и чипа Л298 изгоря. Има ли връзка както си мисля, че чипа изкиха заради липсата на кондензаторите? При първото тестване работеше около 30 мин. без проблем, а при второто около 1 мин.

Изглежда тези драйвери могат да работят само на 12v DC. Aз ги пробвах не само на 24V, но и на 32V, гърмяха като пуканки.Гърми не само 298, но и 297. За да се предпазиш от нови разходи, не ги захранвай на по-високо напрежение от 12v. А най - добре е да си поръчаш от ebay - дори и по ефтино ще ти излезе!
velsi - Почетен майстор
Не е уточнено за кой точно драйвер става дума. На мене този от Дряново (ходих на място навремето) ми каза да не подавам повече от 30 волта. В момента моите драйвери работят някъде около тази стойност, не помня точно 28 или 32 волта. Това за 12-те волта обаче категорично не съм съгласен.
toni188 - напреднал
Ами това е, че чипа Л298н го дават до 46 волта. Не ми пречи да ги захранвам на 22 волта, но максималните обороти, които постигам са малко ниски за това, което ми трябва. А целта на занятието е бавен и бърз ход за надлъжния ход на малка фреза за метал. На 28 волта въртеше идеално, но не за дълго. При положение, че работния ток беше ограничен на 1А.
STEPER - специалист
toni188 написа:
Не зная дали чипа е бил с радиатор или не, а така също и типа на мотора
и неговия работен ток,но преди всякакви експерименти се четат едни ей такива
малки нещица наречени - DATASHEATS.
Обикновено схемите дават фира от претоварване по ток а тока и напрежението са
взаимно свързани.
stilnik написа:
Изглежда тези драйвери могат да работят само на 12v DC. Aз ги пробвах не само на 24V, но и на 32V, гърмяха като пуканки.Гърми не само 298, но и 297. За да се предпазиш от нови разходи, не ги захранвай на по-високо напрежение от 12v. А най - добре е да си поръчаш от ebay - дори и по ефтино ще ти излезе!
Грешка stilnik.Няма такова нещо "Изглежда". [-X
Много драйвери съм направил и много са минали през ръцете ми и не знам защо съм
оставил на машината ми все още да работи двойката L297,L298.Може би защото не ми се
е налагало да работя с повече от 1/2 стъпка.
Нещо повече.Преди Нова година старото ми захранване от 24 волта сдаде багажа и сега съм
с някакво NoName на 32 волта.Но ток 1.8 А на рамо с пасивно охлаждане и няма "пуканки". :-D

Прикачен файл

L298.rar
(121.01 KиБ) Свален 139 пъти
  • 1
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 103

Тема "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: