• 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 40
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
moimoimoi - майстор
докажи го без грешки в сметките ако може :cool:
gogo7777 - майстор
Ако moimoimoi направи експеримент и с електромер ще е добре и ще има база за сравнения :-D .
докажи го без грешки в сметките ако може
Няма грешка в сметките. Смятал съм най-просто от закона на ОМ . С друго съпротивление ще са други цифрите, но концепцията е една и съща. Сори, ама не те разбирам :?
Последна промяна от gogo7777 на вт фев 12, 2013 9:39 pm, променено общо 1 път.
ivanovbg - майстор
gogo7777 написа:
Аз не казва, че електромера ще ме излъже, а че енергията необходима да стопля вода ще е повече ако напрежението е по-ниско. Толкова ли е сложно :-D

Ето четиво. Зачетох тия лекции от снощи ама са ми сложни.

http://www.shtrakov.net/Heat_Mass/Lect_01.pdf

Лекциите са бая тая е първата. Термодинамика. Има формули и кво ли не. Повече са принципите от колкото законите.
Енергията за загряване на едно количество вода до определена температура е една и съща и не зависи от мощността на нагревателя. Виж загубите са по големи при по бавно нагряване с по малко мощност в един и същи съд.

Ако си дочетеш лекциите ще разбереш :-D
moimoimoi - майстор
енергия необходма за загряване на вещество от опреелена до определена температура е
А=c*m*(t2-t1), kWh , където
с - специфичен коефициент на топлоемност за веществото /от справочници/
m - масата на веществото в килограми
t2 - крайна температура в целзиеви градуси
t1 - начална температура в целзиеви градуси

Специално за водата - пример с 80 л бойлер /пренебрегваме водосъдържателя/:

А= 0,00116*80*(70-10)=5,6 кWh
загуби винаги има но мисля че може да се пренебрегнат,някой беше споменал 40 вата/час
LazarGanev - "Велик майстор"
Разбира се, че е така, в това спор няма. Въпроса е колко коректно отчита енергията електромера при различно напрежение :wink:
Последна промяна от LazarGanev на вт фев 12, 2013 9:50 pm, променено общо 1 път.
gogo7777 - майстор
Енергията необходима за нагряването е една и съща, но зависи от мощноста на нагреватела щото той е топлоизточника. Няма загуби на енергия, а топлообмен. Има ОТДАДЕНА и ОТДАВАНА топлина при процеса. Там го пишеше някъде по лекциите. Нямам намерение да ги чета щото са ми сложни. При течности е едно, при газове друго, при твърдите тела трето и те така :-D
0,00116
Това число и аз го получих като превърнах калорията в киловати, като влязох рязко в научните формули :-D
Последна промяна от gogo7777 на вт фев 12, 2013 9:53 pm, променено общо 1 път.
DMN - майстор
ivanovbg написа:
Енергията за загряване на едно количество вода до определена температура е една и съща и не зависи от мощността на нагревателя. Виж загубите са по големи при по бавно нагряване с по малко мощност в един и същи съд.
:hot: Точно така.
Темата май доста ще се проточи. Въртим се в омагьосан кръг и си вадим кирливите запетайки. Всеки пише и не чете.
preslav - майстор
gogo7777 написа:
Направих опитната постановка и ето резултата:

Нагревател 18,8 ома. При 220 волта се получава 2574 вата. При 160 волта 1361 вата

Кофа с вода 7л
Температура на водата 7 градуса

При 160 волта водата стигна от 7 до 90 градуса за 35 мин.. Т.е 1361 х 0,58333 = 794 W/h
При 220 волта водата стигна от 7 до 90 градуса за 13 мин.. Т.е 2574 х 0,21666 = 558 W/h

Разлика 236 W/h

Това за една кофа вода и половин час. Е айде сега кажете, че електромера не отчита повече енергия при по-ниско напрежение в мрежата. Както се вижда няма закономерност време/ват, което значи, че тая аритметика не се върти само около Ом, а и около Карно, Джаул и др. :-D и зависи и от други величини обем, температура, температурен коефициент и куп още други....
Остава ти само да поканиш една телевизия да заснеме опита и Делян Добрев да ти държи нагревателя - моментално влизаш в новините!
LazarGanev - "Велик майстор"
Току-що по БТВ съобщиха, че ще предават на живо такъв експеримент с подаване на по-високо и по-ниско напрежение на електромера :)
DMN - майстор
Да, току що го казаха - по-ниското напрежение - не повишава сметките. Опита не можах да видя, даваха ли го наистина на живо?
  • 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 40

Тема "По-ниското напрежение "върти ли" по бързо електромера?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: