докажи го без грешки в сметките ако можеНяма грешка в сметките. Смятал съм най-просто от закона на ОМ . С друго съпротивление ще са други цифрите, но концепцията е една и съща. Сори, ама не те разбирам

докажи го без грешки в сметките ако можеНяма грешка в сметките. Смятал съм най-просто от закона на ОМ . С друго съпротивление ще са други цифрите, но концепцията е една и съща. Сори, ама не те разбирам
gogo7777 написа:Аз не казва, че електромера ще ме излъже, а че енергията необходима да стопля вода ще е повече ако напрежението е по-ниско. Толкова ли е сложноЕнергията за загряване на едно количество вода до определена температура е една и съща и не зависи от мощността на нагревателя. Виж загубите са по големи при по бавно нагряване с по малко мощност в един и същи съд.
Ето четиво. Зачетох тия лекции от снощи ама са ми сложни.
http://www.shtrakov.net/Heat_Mass/Lect_01.pdf
Лекциите са бая тая е първата. Термодинамика. Има формули и кво ли не. Повече са принципите от колкото законите.
0,00116Това число и аз го получих като превърнах калорията в киловати, като влязох рязко в научните формули
ivanovbg написа:Енергията за загряване на едно количество вода до определена температура е една и съща и не зависи от мощността на нагревателя. Виж загубите са по големи при по бавно нагряване с по малко мощност в един и същи съд.
gogo7777 написа:Направих опитната постановка и ето резултата:Остава ти само да поканиш една телевизия да заснеме опита и Делян Добрев да ти държи нагревателя - моментално влизаш в новините!
Нагревател 18,8 ома. При 220 волта се получава 2574 вата. При 160 волта 1361 вата
Кофа с вода 7л
Температура на водата 7 градуса
При 160 волта водата стигна от 7 до 90 градуса за 35 мин.. Т.е 1361 х 0,58333 = 794 W/h
При 220 волта водата стигна от 7 до 90 градуса за 13 мин.. Т.е 2574 х 0,21666 = 558 W/h
Разлика 236 W/h
Това за една кофа вода и половин час. Е айде сега кажете, че електромера не отчита повече енергия при по-ниско напрежение в мрежата. Както се вижда няма закономерност време/ват, което значи, че тая аритметика не се върти само около Ом, а и около Карно, Джаул и др.и зависи и от други величини обем, температура, температурен коефициент и куп още други....
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: