• 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 40
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
preslav - майстор
moimoimoi написа:
a eто и опит с електромер:

нагревател/2киловата/ топли кофа с 8 литра вода от 22 градуса до 62 градуса,съпротивлението на нагрвателя при 22 градуса е R=23.2 ома

опит 1:
напрежение- 224 волта
ток- 8.6 ампера
време - 10минути и 23 секунди
обороти на електромера 200
изчислено съпротивление R=26.04 ома
мощност 1926.4 вата
консумирана електроенергия 333 вата

опит2:
напрежение 138 волта
ток- 5.6 ампера
време 26 минути и 50 секнди
обороти на електромера 203
изчислено съпротивление R=24.64 ома
мощност 772.8 вата
консумирана електроенергия 345 вата

от поучените дани може да забележите промяната на съпротивлението на нагревателя
при опит 2 с силно понижено напрежение са необходими 3 оборота в повече на диска на електромера но това го отдавам на топлините загуби на кофата с вода, ако се беше ползвал бойлер разликата сигурно щеше да е по малка
и все пак точност - разликата между 203 и 200 оборота е 1.5 процената

като извод може да се каже че електромера не върти в повече
получената разлика от 1.5 процента е в резултат на:
1- топлини загуби на кофата /при бойлер са много по - малки/
2- голямата разлика в напрежението - 86 волта/близо 40 процента/
Благодаря ти - бях тръгнал да се самоубивам, но ти спаси мен и елктромера ми и 20те дена ангария!
Имам и един въпрос лично към теб (не искам да ангажирам никой друг) - имаш ли рецепта за спасение от простотия, ако имаш ще ми я предоставиш ли?
gogo7777 - майстор
Преславчо, мене ли визираш с намеците си. :evil:

Нещо не ми се връзват времената. Може да съм сбъркал. Ще повторя опита едно към едно с този на moimoimoi със същия нагревател, напрежение, температури и обем.
preslav - майстор
gogo7777 написа:
Преславчо, мене ли визираш с намеците си. :evil:

Нещо не ми се връзват времената. Може да съм сбъркал. Ще повторя опита едно към едно с този на moimoimoi със същия нагревател, напрежение, температури и обем.
Разбира се, че не визирам само теб - нищо лично! Отново ти предлагам съдействието си - контролен електромер, но предполагам и ти имаш стария си свален от ЧЕЗ.
ArturDent - Почти Безобиден
Токове, напрежения, омове...
хайде да погледнем по-глобално.

Електромера отчита ел. енергия - ние ползваме енергия, било то топлинна, механична, светлина...
Съгласно закона за запазване на енергията:
Къде аджаба отива разликата?

П.П. Не ми казвайте за кинти, те е ясно къде отиват.
gogo7777 - майстор
Ето при мене какво се получава:

Нагревател 23,2 ома. 8 литра вода. Температура от 22 до 62 градуса

Напрежение в мрежата 236 волта. Като изхождам от сметките на колегата за измерения от него ток...8,6 / 224 х 236 = 9А. Мощността става 236 х 9= 2124 вата
Време на загряване 7 мин. 20 сек.
440 / 3600 х 2124 = 259,6 W/h

Намалено напрежение 136 волта....5,6 / 138 х 136 = 5,5А. Мощност 136 х 5,5 = 748 вата.
Време 31 мин. и 50 сек.
1910 / 3600 х 748 = 396,8 W/h

Разлика 137,2 W/h

Получават се различни сметки. Що така :?

И за капак си счупих термометъра без да искам :-D

предполагам и ти имаш стария си свален от ЧЕЗ
Подмяташе се някъде, но не го намерих. Ще изкочи кога не ми требе :-D
ArturDent - Почти Безобиден
Защото имаш загуби от топлоотделяне в околната среда.
В единия случай имаш 7 мин, в другия 30 мин в които водата е с по-голяма температура.
За да се получат реални данни опита трябва да се направи с поддържане на температура например 65 градуса за продължителен период.
Може и така да се направи 1-вия опит - след загряване до 65 градуса, до 30-тата минута да се поддържат тия градуси.
moimoimoi - майстор
еми сигурно щото има много разлики между двата опита оказващи влияние
примерно
формата на кофата и топлопроводимоста и ,аз ползвах пластмасова и сложих и капак за намаляне на загубите
както и околната температура на въздха
както и калибровката на термометра
и не на последно място-разбърквах водата за по добро топлоприемане на топлината от нагреателя
аз най вече сравнявах броя на оборотите на електромера

най добре щеше да е с бойлер

и за край да кажа че ти взаимстваш някой данни от моя опит и това също може да доведе до грешки в изчисляването
конкретно
спрямо формулата А=c*m*(t2-t1), kWh
се получава: А=0.00116*8*(62-22) = 0.3712 киловата
при мен се получава по малко понеже електромера е след външна намеса и показва по малко
но аз не мерих точноста му а разликата в показанията му спрямо различните напрежения

та при теб в пъвия опит получаваш 259,6 W/h което е много малко,и невъзможно,втория опит е по реалистичен
Последна промяна от moimoimoi на ср фев 13, 2013 8:11 pm, променено общо 2 пъти.
gogo7777 - майстор
И мойта е пластмасова, но без капак. Околната ми е около 18 градуса. В термометъра най-малко се съмнявам (за жалост отиде на боклука :-D ) и засичах с хронометъра на телефона. Някой няма ли желание да направи и той опита и да сподели. Оказа се, че при 2 опита нищо не излиза на яве.

Взаимствах само стойността на тока щото аз нямам възможност да го измеря, но отрязах точно толкова кантал, колкото да е еднакво съпротивлението на нагревателя с твоя. Тая сметка горе я срещнах и аз в един форум, но там не беше обсъждано обстойно, а беше постната и приета за вярна. От там Гуглето ме заведе на лекциите (дето посочих) и там вече приключих със сметките и формулите :-D и се амбицирах да направя опита.
Последна промяна от gogo7777 на ср фев 13, 2013 8:18 pm, променено общо 1 път.
dyaneff - майстор
Гого 7777 и двата опита без електромер ли ги прави ?
gogo7777 - майстор
Да
Защото имаш загуби от топлоотделяне в околната среда.
Загубите в околната среда не ни интересуват (така мисля аз). По-скоро това са загуби при топлообмена отдадена топлина и отдавана такава при термодинамичния процес.
Нас ни интересува какво ще отчете електромера. На него също не му пука за загубите и си смята и отчита електрическа енергия. Понеже се очаква тая електрическа енергия да свърши някаква работа (да се преобразува в топлинна) и то става благодарение на топлообмена на телата. И тук вече идват и другите величини температура, време, обем, коефициент, работа, калория, килограм, келвин, джаул и ...........Сметките стават непосилни за мене. Опита спестява тия сметки и дава приблизителен отговор. Един нагревател няма да свърши еднаква РАБОТА като използва различна по напрежение ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ ЗА ЕДИНИЦА ВРЕМЕ. Което всъщност измерва електромера.
Последна промяна от gogo7777 на ср фев 13, 2013 8:48 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 40

Тема "По-ниското напрежение "върти ли" по бързо електромера?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: