Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
VLADO66 - майстор
В случая няма да има натоварване в средата,а как да го кажа-линейно-т.е. гумата на автомобила ще преминава през примерно средата от единия до другия край така че мисля че трябва да се укрепи повече по посоката на натоварването.
radius - майстор
При отвор 105х105 и капак 115х115см ( даже е 120 в едната посока), масата е 44кг, и то без винкелите. Намерих за 4мм ламарина маса 33,4кг/кв.м. С винкелите/профилите ще отиде над 50кг капак.
Правилно ли смятам, че в началния момент на вдигане, трябва да приложиш над 25 кг за да тръгне? После ясно че намалява силата. Да взема да сложа 2 амортисьора по 1000N от тия за матраците. Ще съм голям гъзар.
Дървения вариант - ако сложа 10 ребра по 105 см и едно по средата напряко стават
11х1,05х0.1х0.05=0.058 куб.м. Колко горе-долу тежи кубик сух чам? Не е смолист.
Минуса е , че това дървеното трябва цялото да се вади, а метала само се вдига от едната страна.
VLADO66 - майстор
Аз да се повторя :)
VLADO66 написа:
Мислил ли си за хидрофобен шперплат-намазваш го със силикон по борда да не гние и му слагаш 2-3 ребра от винкел отдолу хванати с коларски болтове за шперплата.
dadko - майстор
radius написа:
При отвор 105х105 и капак 115х115см ( даже е 120 в едната посока), масата е 44кг, и то без винкелите. Намерих за 4мм ламарина маса 33,4кг/кв.м. С винкелите/профилите ще отиде над 50кг капак.
Правилно ли смятам, че в началния момент на вдигане, трябва да приложиш над 25 кг за да тръгне? После ясно че намалява силата. Да взема да сложа 2 амортисьора по 1000N от тия за матраците. Ще съм голям гъзар.
Дървения вариант - ако сложа 10 ребра по 105 см и едно по средата напряко стават
11х1,05х0.1х0.05=0.058 куб.м. Колко горе-долу тежи кубик сух чам? Не е смолист.
Минуса е , че това дървеното трябва цялото да се вади, а метала само се вдига от едната страна.

Верно ще си гъзар, ако сложиш амортисьори, ама защо не. Но пък като сложиш амортисьорчета- знаеш ли колко ще е щастлива инкасаторката, като идва да засича водомера?
А сметките ти са верни, аз ламарината съм я нарисувал метър на метър... така, че затова излиза по-лека ;-)
А, че трябва да е по- голяма то отвора- трябва. Така, че- не ги гледайте теглата от картинките, които съм сложил. Маалко съм ви подвел. За което се извинявам.
radius - майстор
Ходих да търся ламарина, нямаха над метър на 2, като цената на квадрат е 56лв. Т.е. ще дам 78 лв. само за ламарината. Отделно подсилки. Тежко и скъпо.
Май засега минавам на "дървения" вариант.
VLADO66 написа:
Аз да се повторя :)
Vlado, извинявай, че не коментирах и този вариант. То в момента е така, но шперплата е един огрухан и нащърбен. Просто е сложен, колкото да не падне някой. Ако го направя с шперплат нямам идея колко ще е здраво, а и ребрата си ги имам. Друго, което си мисля е, че наистина ще е добре да ги наредя през 0.8-1см да има някакво проветрение.

Гаража ще е стабилно изолиран (10см) , но си мислех и за фибран, залепен отдолу на металния капак. Ако е дърво, може да мина и без фибран, но ако е с процепи - не знам.

Ей сега изтеглих едно ребро 2м х 0.10м х 0.045 - около 4кг.
Т.е. 9куб.дм дърво тежат 4 кг - плътност 0.44кг/куб.дм.
Значи капака (58куб.дм)ще тежи 26кг. По-леко е от водата, значи сметките са верни :lol: . Звучи добре.
VLADO66 - майстор
Въобще не го мисли.При положение че е вътре достатъчно е да го намажеш обилно с Бохемит и си готов.Единствено укрепването/стъпването на капака трябва да го измислиш да е стабилно.И може да го направиш на две половини.
radius - майстор
Ето го "чертежа", предполагам няма да ме питате какъв е софтуера :
Прикачен файл:
IMG1862.jpg
Мисля подпорните ребра да са с анкери 10мм - по 4 на дългите страни и по 2 на късите.
VLADO66 - майстор
Лека корекция-отдолу трябва да има най-малко 2 дъски.
radius - майстор
За да останат успоредни ребрата или за да е по-здраво?
То накрая да наредя 6 ребра през 10см и върху тях напречно дъски 2-2.5 см и нещо като дюшеме ще стане.
marmoz - специалист
radius написа:
За да останат успоредни ребрата или за да е по-здраво?
И двете :-D

П.П. Отишил дядо поп на кръщене и го питали:
- Дедо Попе кво ще пиеш,ракия или вино?
- ...... и бира чадо и бира .......... :-D

Тема "Здрав капак за ВиК шахта - как" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: