• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
miloto - напреднал
Здравей,първо искам да вкарам котела в режим и ако има нужда тогава.Аз всяка година правя някакви подобрения,на принципа проба-грешка :)
tomi777 - помощник
Здравейте ,на всички.Прочетох всичко написано дотук и понеже с тези неща се занимаваше баща ми не съм много в час и имам следния въпрос.Къщата ми беше на един етаж и има изградено парно с радиатори,което е без помпа с отворена система.Сега надстроявам още три етажа на които искам да сложа водно подово.Въпросът ми е дали може да се използва старата инсталация и към нея да се надгражда или всичко на ново?
Благодаря ви предварително.
emilvelkov73 - специалист
Здравейте,
аз искам да попитам някой ако има наблюдения:
Кое е по икономично като разход на пелети
Водно подово или вентилаторни конвектори и радиатори.
Благодаря предварително
syncho - майстор
tomi777 написа:
Здравейте ,на всички.Прочетох всичко написано дотук и понеже с тези неща се занимаваше баща ми не съм много в час и имам следния въпрос.Къщата ми беше на един етаж и има изградено парно с радиатори,което е без помпа с отворена система.Сега надстроявам още три етажа на които искам да сложа водно подово.Въпросът ми е дали може да се използва старата инсталация и към нея да се надгражда или всичко на ново?
Благодаря ви предварително.
Трябва да се прегледа съществуващата инсталация и да се прецени. Може и да стане, може и да не.

emilvelkov73
Принципно би трябвало да е еднакво, защото ти е необходимо едно и също количество енергия, независимо по какъв начин я отдаваш. Въпрос е на комфорт и предпочитания. При подовото може да даде по-ниска консумация, защото ще усещаш топлината по-добре и ще държиш по-ниски температури като цяло в помещението. От там може да се получи разлика.
filmatoplo - майстор
Точно така -има едно илюзорно усещане и комфорт , което се постига с праволинейната посока нагоре на конвекцията -топлия въздух от пода към тавана .Или имаме топъл под на 28 градуса , температурата на въздуха над пода е 24 гр, на метър и половина от пода е 18-20 градуса -което се усеща от организма към 22 гр , към тавана е вече 16-17 гр .При радиаторите термокартината е друга -студени крака и мн топъл таван :wink: -хаотична конвекция и усет от организма -некомфортно .писано е по въпроса чети.
filmatoplo написа:
Точно така -има едно илюзорно усещане и комфорт , което се постига с праволинейната посока нагоре на конвекцията -топлия въздух от пода към тавана .Или имаме топъл под на 28 градуса , температурата на въздуха над пода е 24 гр, на метър и половина от пода е 18-20 градуса -което се усеща от организма към 22 гр , към тавана е вече 16-17 гр .При радиаторите термокартината е друга -студени крака и мн топъл таван :wink: -хаотична конвекция и усет от организма -некомфортно .писано е по въпроса чети.
Благодаря,
а какво става според вас като се сложи стаен термостат-защото без него ми харчеше около 2,5-3 чувала за 24 часа но ми идва скъпичко/моите наблюдения са че като загрее стаята спира горелката и няколко часа не се включва,през това време водата и плочата доста изстиват и докато загреят става лудница в бункера за пелети/
За подовото мисля е добре да работи постоянно-пробвах и така но сега то и времето е топло и ставаше много жега.
Имам около 500 метра ф 16 с ал.вложка,колко литра вода има в тях горе долу
LazarGanev написа:
60
това предполагам са литрите вода??
а според теб разхода между подово и конвектори как е
LazarGanev - "Велик майстор"
Подовото и конвекторите не изразходват пелети :) . Разходът зависи от топлозагубите. Принципно с подовото е комфортно при по--ниска температура, тъй-като с конвекторите топлината бяга в тавана. Има обаче една особеност - мощността на подовото отопление се ограничава от отопляемата площ и не може да се преоразмерява, докато конвекторите могат да се преоразмерят за да паснат на горелката. Не знам какви площи ще отопляваш и как ще се държи горелката, ако площта на подовото е малка. Трябва да се помисли по този въпрос предварително.
tomi777 - помощник
Syncho , благодаря за отговора,но виждам че си в Пловдив.Има ли някой в София който да свърши тази работа?
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16

Тема "Водно подово и ламиниран паркет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: