• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vandu - специалист
не знам дали темата е за тук, но ще попитам.
Днес ми протече пералнията и докато търсех от къде тече вода, ме тресна ток. Оказа се че целия корпус е офазен. Като мъж се започна едно разглабяне и проверки от къде може да е проблема, но нищо.
С мултицет пробвах дали има връзка между началото на щепсела и корпуса и се оказа че няма, което ме хвърли в големи размисли. Логиката ми е че след ключа за включване не би трябвало да има напрежение по веригата (проверих го работи). Пак с мултицет проверих между корпуса и земята на един контакт и показа 110V.
goran67 - специалист
Мултицета може и да не ти покаже връзка с корпуса, ако връзката не е електрически добра. Но 220 волта е такова напрежение, че действа и през електрически лоша връзка.
Такава проверка може да се направи с пробник на 220 в, но с такъв си е малко опасно да се борави.

Провери първо контакта ти дали е занулен. После може да провериш дали нулата в контакта ти е добре пристегната към клемата.

Аз толкова знам, по- добре може да почакаш да пишат по- големи специалисти.
Поздрави!
kuger - майстор
Откачи клемите на нагревателя и пак измери
hidrazin - майстор
Малко объркано обяснение. Може да е утечка. Няма как да я хванеш с мултицета. Може дори да е в самия ключ на пералнята. Не си казал и каква ти схемата на инсталацията - двупроводна, трипроводна. При правилно свързана пералня и занулен/заземен контакт не би трябвало да има проблеми. Както ти казаха по-горе - провери контакта. Също така и щепсела на пералнята. Там жълтозеления проводник трябва да е вързан към защитните пластини. Провери и с мултицета дали има връзка между защитните пластини на щепсела към корпуса на пералнята. До сега как е работила? Не си ли забелязал проблеми до сега? Също така самия теч може да е намокрил някой кабел или елемент под напрежение. Достатъчно за да "бие" ток и да не може да се хване с мултицета.
Един съвет - никога не работи под напрежение!!! Особено когато това е свързано с вода особено пък не си наясно какво точно правиш.
http://paper.standartnews.com/bg/articl ... cle=332253
http://paper.standartnews.com/bg/articl ... cle=407896
:partyman:
todortv - майстор
Занули контакта.
Ако не е занулен от филтъра към корпус имаш напрежение, достатъчно да те тресне.
zimel - специалист
По принцип пералните имат LC филтър от който има малка утечка и ако не е занулена/заземена може да те жегне .

И това при напълно изправен уред.
vandu - специалист
Днес проверих контактите и се оказа че на всякъде инсталацията е двупроводна :sad: и незнам как може да стане номера със заземяването, някакви идеи ?
ПС: Оказа се че и микровълнувата е офазена :cry:
zimel - специалист
Занули си контактите! :shock:
hidrazin - майстор
Казаха ти вече - занули си контактите. Заземяване - няма как. Ще трябва нова инсталация. Зануляването е напълно достатъчно.
Ако не знаеш как - питай.
:partyman:
maroka - специалист
Един колега правилно ти е споменал за нагревателя. Изключи го и замери пак.
Преди години имах този проблем. Нагревателя се беше пръснал и оттам идваше всичко.

Зануляване на контакт става с мост между нулата и пластината на самият контакт за заземяване.
Като го направиш слагаш фазомер на фазата и докосваш с ръка пластините на контакта. Ако си се справил фазомера ще светне по-силно.
  • 1
  • 2

Тема "пробив в пералнията" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: