• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Svetoslavoff1 - майстор
Има Жека, има. Скоро гледах една къща по Варненско. Мазали са я няколко човека от Дългополските села. Хареса ми. Подробности не знам, но хората бяха доволни от цената за труда.
kossis - специалист
Искам да питам за стара гредоредна къща, като използвам темата, за да не отварям нова.

Понеже къщата е гредоред, и таваните са отгоре с кал, а отдолу с варова боя, та някой ден ще реша да ги пребоядисам, понеже са се налукали отдавна.

Не ми е ясно как върху дъските е нанесена замаската и изобщо се задържа ? (иначе тавана стои равен, освен че е напукана шпакловката на места)

Като тръгна да свалям варта- примерно да я измия с гъба- дали няма да падне и шпакловката и да стане по сложно ?

Изобщо как се действа в подобна ситуация ?

До сега съм мил с гъба- варова боя в апартамент, послес грунд запечатих и после шпакловах с гипсова, и стана ок. Но тука ситуацията не е бетонна плоча, а дъски и изобщо не ми е ясно, циментова шпакловка дали се задържа на тях и как ?

За стените -е напластявана с годините слой след слой вар. За стените с шпаклата да се сваля до основата варта ли е необходимо ?
EDI - майстор
Най-вероятно е с накована рабица.Може и с камъш да е.Можеш да я измиеш и позакърпиш.В къщата на дядото правих това упражнение.Правих кърпеж на тавана и стените, стои си шпакловката вече 3-а година.Някаква облицовка от дърво или плоскости не ти ли харесва.
marmoz - специалист
kossis написа:
Не ми е ясно как върху дъските е нанесена замаската и изобщо се задържа ?
Е те хората едно време като са нямали необходимите материли и технологии пак са му намирали начина :) При наи старите къщи дето съм ги гледал са изпозвали варов разтвор и слама /не съм сигурен само за разтвора къв е бил/ :) Сламата много наподобява функцията на мрежата /тая кокошкарската :-D /,и като се набие разтвора със сламата в процепите м/у летвите е ставало мн яко....... :)
Последна промяна от marmoz на пон мар 04, 2013 4:43 pm, променено общо 1 път.
kossis - специалист
То е хубаво облицовка, ама е по скъпо и сложно. Аз да шпакловам мога-любител съм. Долу в кухнята имам облицовка от дъски на тавана-надлъжни дъски- боядисани са зелено-трябва да ги пребоядисъм. Не е лошо.

Но да се върнем на това дето аз го мога- значи да разбирам, че измивам с гъба варта, това дето е наковано остава(не мога да го запомня как се казва) и после го грундирам с контактен грунд-шпакловам, пак грунд и латексирам ?

Не е със слама, :-D , но майче съм виждал някъде.

Ами стените с 2 сантиметра вар ???
gechev - специалист
marmoz написа:
kossis написа:
Не ми е ясно как върху дъските е нанесена замаската и изобщо се задържа ?
Е те хората едно време като са нямали необходимите материли и технологии пак са му намирали начина :) При наи старите къщи дето съм ги гледал са изпозвали варов разтвор и слама /не съм сигурен само за разтвора къв е бил/ :) Сламата много наподобява функцията на мрежата /тая кокошкарската :-D /,и като се набие разтвора със сламата в процепите м/у летвите е ставало мн яко....... :)
В замазките са прибавяли пресни ла..на като целулозна добавка, или все едно тапетно лепило. Мисля , че използваните ла..на са биле кравешки. Не смляната маса са чудесни фибри, а смляната целулоза.
kossis - специалист
Това рабица или камъш какво точно е ?

Рабицата съм я чувал, но не знам какво е.

в нета излиза мрежа за рабица. За камъша е некво разстение.

Ми то тогава или има и гипс в рабицата или как ще стане номера ?
jekasus - майстор
Рабица - метална плетена мрежа - Изображение
Камиш - Изображение
kossis - специалист
Камиш имам в една ваза на село.
Ясно. :?
masterval - майстор
Тогава рабиц не е имало в магазините. Бъркали са или слама или коса от бръснарницата. Чоп му викат.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Варова или гипсова мазилка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: