• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 44
Всичко за този вид строителство.
bulhomes2 - майстор
Почнаха да се подреждат нещата. Много ми е интересно довечера с по-високата t° разлика какво ще се получи. Засега може да се направи извода, че тези дебити от вентилаторите, които имам не оказват влияние на КПД-то. Вероятно тези топлообменници са по-големи от нужното за 1 среден апартамент. С промишлени вентилатори с по-големи дебити сигурно ще се намалее КПД-то. С по-малките ми топлообменници може и да се покаже влиянието на дебита. Но ще са по-нататък.
Прикачен файл:
G2i31_4.JPG
bulhomes2 - майстор
ЕВРИКА!!! Намерих вярната формула за изчисляване на КПД-то. С нея се получават еднакви резултати и с нулиране и с изравняване на термометрите...
КПД=((Входящ-Външен)/(Вътрешен-Външен)).100
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1-eL1l8xWxs[/youtube]

ПП. Трябва да си преправя всичките файлове досега....
Tsilkov - майстор
bulhomes2 написа:
ЕВРИКА!!! Намерих вярната формула за изчисляване на КПД-то. С нея се получават еднакви резултати и с нулиране и с изравняване на термометрите...
КПД=((Входящ-Външен)/(Изходящ-Външен)).100
ПП. Трябва да си преправя всичките файлове досега....
Добре де аз бях останал с впечатление че по нея изчисляваш :?
bulhomes2 - майстор
Както си го написал с червеното не става. Получават се големи стойности.
Лесно мога да получа и КПД-то на обратната страна - на охлаждането на изхвърляния въздух. Той не ме интересува, но пък ми дава възможност за още сравнения на измерените стойности.
Tsilkov - майстор
bulhomes2 написа:
Както си го написал с червеното не става.
Проблема май е в писането :lol: - така е като не драснем по някоя схема. Под изходящ имам предвид температурата на въздуха които излиза от помещението но мерен преди да влезне в рекуператора.
bulhomes2 - майстор
На мнение съм, че някой модератор може да разчисти темата до формулата. Тези лутанета и неверни графики повече ще объркат някой, отколкото да му помогнат. Като оправя всички измервания, графики и някакви изводи - ще ги пусна в темата ми и ще пиша тук.

Колеги,
Във връзка с горното почистих ок. 2 стр. от темата.
Дано не е станала някоя каша, за което се извинявам. 8180
alsted - майстор
Бих помолил за едно уточнение:
Прикачен файл:
формула - уточнение.JPG
формула - уточнение.JPG (18.09 KиБ) Видяна 4141 пъти
bulhomes2 - майстор
Реших, че е по-правилно така да се казват. "Рекуперирания" е "входящия" (този който влиза в помещението, което вентилираме), "вътрешния" е ясен - в експериментите ми с печката вдигах градусите за да постигна искуствено температурна разлика, "външния" - точно така - "атмосферен", "изхвърлян" в записките ми замених с "изходящ"
bulhomes2 - майстор
Имам развитие. С 3 от малките ми топлообменници, вързани последователно, изкарах 95-97% КПД - viewtopic.php?f=23&t=36342&p=502595#p502595

Някой има ли рекуператор или поне достъп до такъв, на който да можем да направим замервания и да сравним с рекламираните? Всъщност - ако някой си купи - може да ми се обади за да го проверим. Опита ми с проверката на вентилаторите на Етрополе, странните графики и "конфиденциалността" на температурната разлика на рекуператорите на Тангра, ме карат да изпитвам сериозни съмнения към рекламираните ефективности. Дано да не съм прав, но без проверка няма да повярвам.
valio2007 - специалист
При правилния експеримент трябва разликата на излизащ и влизащ в помещението да е равна на разликата от излизащ и влизащ от атмосферата.
или
22.1-21.2 = 0.9С
8.6-3.9 = 4.7 С , а трябва да е 0.9С

Това ми показва , че дебита на изходящия е доста по-голям от входящия или термометъра не е верен.
Ако дебитите не са еднакви резултата за КПД е недействителен.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 44

Тема "Рекуператор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: