• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 27
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
stenmark - специалист
Не е лошо да се помага на човек който ще върви по същия път ,който някога си изминал и някак си идеята е на първо място да не повтори грешката която си направил.Аз макар да работя в този бранш мога да си призная със сигурност погребани едни 1000лв може и повече.Чета коментарите и някой са откровено колкото за пълнеж.Пример:Как е възможно да се твърди че плоския покрив е евтин.Колчо пиши много верни неща макар и със сърказъм,Артъра е минал по този път,Торбалан по-трудния поне аз така мисля.Задачата не ти е лесна,но въпроса кое е по-евтино не решава въпроса какво искаш.Пример парцела ми е 440кв и въпреки това къщата ми е едноетажна.Нима разход в повече примерно е приемлив за дом който остава до края на живота ти и после всеки ден да си задаваш въпроса дали не е можело другояче.Въпроса ти дали ако е едноетажна без плоча/гредоред/ ще можеш да ходиш от горе е да,моята е такава.Но и друго можеш по тази тема да се сетиш,американските сглобяеми те как мислиш са.Седни с половинката си и първо реши с какво никога не би се съгласил и после като имаш някаква основа можеш да надграждаш.Успех!
boqnkov - специалист
Stenmark: почти няма неща с които не бих се съгласил. Това с което не бих съгласил са битови неща. Като например:
- кухнята и хола да са на едно
- Банята и тоалетната да са на едно
Искам дома е добре топло и шумоизолиран. И при дадени монтажи на стена да не се притеснявам. т.е. сглобяемите май отпадат.
stenmark - специалист
Ами започни от там т.е. начертай си как виждаш разпределението на стайте.Отстрани е лесно ,но който не го е правил ще си промени мнението.Ако не искаш плоча старай се да нямаш по -голямо отстояние от 4/4.5м естествено ако не искаш да имаш колона.За момента от стандартното строителство т.е. ивични основи тухли и четерискатен покрив са най-евтиния вариант.Сглобяемите къщи ако са качествени са скъпи,още повече че до колкото разбирам няма да си я строиш ти.Имам предвид саморъчно,не да ръководиш шанса да сбъркаш със предприемач е по-малък.
Tsilkov - майстор
stenmark написа:
Ако не искаш плоча старай се да нямаш по -голямо отстояние от 4/4.5м естествено ако не искаш да имаш колона.
Какъв проблема да имаш по-голямо разстояние? Пускаш една бетонна (може и метална ако те дразни големината) греда и премостваш. За другото в предните ти две мнения си абсолютно прав.
ArturDent - Почти Безобиден
Е от къде ще дойде това разстояние 4.5 м в 60 кв.м.
те 4.5 х 4.5 са повече от 20 кв.м. - 1/3 от цялата площ (с включени стени).
boqnkov - специалист
Премостване значи, ако стаята е по - дълга през средата на тавана ще минава все едно хоризонтална колона. Или се бъркам. Не мисля, че ще имам стена по - дълга от 4 5 м. А и другото... какво значи ивични основи? По какво се различават от обикновените?
Представи си един правоъгълник от 20 кв.м.
При "обикновените основи" имаш бетон под целия правоъгълник и после колони в ъглите и стени от бетон. Демек мазе.
При ивичните основи я няма долната плоча а само колоните със "стъпки" и бетон само по контура.
Не се изхвърля цялата пръст под кота 0, както е при обикновените основи.
Абе представи си ги като продължение на стените надолу под земята.
Tsilkov - майстор
Аз винаги съм приемал "ивичните основи" за обикновенни при "къща". Основите са ивични, стъпкови, фундаментни плочи и "пилоти". Последните две почти не се ползват при къщи.
boqnkov - специалист
Значи е точно както си мислех. Благодаря за отговорите. Картинката вече ми е горе долу ясна. Едноетажна около 90 кв. с ивични основи, гредоред за таван и четирискатен покрив. Ако модовете решат могат да заключат темата, ако ли пък не скоро може да постна една картинка как виждам разпределението на стаите.
А тя къщата пораснала от 60 на 90 кв.м. Таман да ти пиша че 60 кв.м. са малко за къща.
Ама при тая квадратура за да ти излезе по-евтино се замисли за двуетажна - 110 ~ 120 кв.м.

Аз строих 136 на един етаж и по груби сметки ми излезе с 30%~50% по скъпо отколкото би ми струвала двуетажна такава. Но кеф цена няма, а имах едно на ум че след 10-20 години хич няма да ми се катерят стълби.

Мисля че правиш грешката на много хора които мислят да строят. Умножаваш квадратурата по някаква чута "от познат" цена/кв.м.
Много зависи от конкретния проект/парцел! Разликите могат да стигнат до поне 300%
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 27

Тема "Едноетажна или двуетажна къща?... или пък сглобяема..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: