• 1
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 67
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
8180 - майстор
filmatoplo написа:
съда се вкарва във фризер ,започва замръзяване на водата -какво ще покаже термометъра :? .
Опитах да го опиша по-горе приблизително.
От 12ос - сравнително плавно (експонента) до 0 - задържане до края на замразяването и после плавно до -18оС.
Тези три участъка са свързани с различните топлинни капацитети на леда и водата, а задържането е СВЪРЗНО с големия енергиен капацитет на фазовия преход.
Индуино, по-горе, точно това опита да обясни, според мен.
idunno - специалист
+1, 8180.По отношение на охлаждането все ще измисля нещо с 34м3 вода с темперетура 10 градуса.
Към Тани- аз не съм като Ахмаков да убеждавам хората в неща, които са известни.И не съм имал цел да те обидя.Ще перефразирам - да се чете:напълно неверни неща, в место пълни глупости.
И понеже ще минаваме на физични закони, гореспоменатия процес се подчинява на втория закон на термодинамиката.Още по-малко ми се спори, за известни неща като кристализация,фазов преход и т.н..Ако не вярваш на това, което съм написал- питай някой.
Към Филма- сигурно така са казвали и хората за Уйлям Кериър - тоя май ни пързаля. :)
ivanovbg - майстор
За мен това са пълни глупости. При термично съпротивление от 0,56 W/m•°C (при 0°C) сами си направете сметка от какъв обем вода ще може да изсмуквате топлина преди да стане лед. А и колко трябва да е голяма серпентината.
Тани - модератор
8180 написа:
Не ми се гледа пак подробно клипа, но в самото начало (после, някъде на 4:20мин) и в текстовото резюме са точни:
Цитат:
"Модерната система използва т.нар. кристализационна топлина. Тя се получава, когато течна материя се превръща в твърда. Оказва се, че в 125 л замръзваща вода има толкова енергия, колкото в един литър мазут."
Ето с това твое твърдение НЕ СЪМ съгласен! Тази топлина се казва Латентна топлина, след като ще се заяждаме за запетайките и ще държим на точното използване на понятията!
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0% ... 0%BD%D0%B0

Сега се извъртя и вече започна да говориш за акумулиране , но от твърдението ти в предишния пост останах с други впечатления! Прочети си го и ти! Понякога е по-доблестно да си признаеш( като например започнеш от тук: viewtopic.php?p=501630#p501630)
, когато погрешно си схванал какво точно са се опитали да ти кажат , защото реално в последния си пост повтаряш НАШИТЕ ИЗВОДИ , с които уж не беше съгласен!

Извинението не боли и не е срамно:
Тани написа:
ПП публично се извинявам на Косис! Наистина има правотокови мрежи. Ето, че човек винаги може да научи нещо ново от някого. Благодаря ти, Косис! Ще прочета и за тях. Още веднъж моля за извинения!
ПП
8180 написа:
filmatoplo написа:
съда се вкарва във фризер ,започва замръзяване на водата -какво ще покаже термометъра :? .
Опитах да го опиша по-горе приблизително.
От 12ос - сравнително плавно (експонента) до 0 - задържане до края на замразяването и после плавно до -18оС.
Тези три участъка са свързани с различните топлинни капацитети на леда и водата, а задържането е СВЪРЗНО с големия енергиен капацитет на фазовия преход.
Индуино, по-горе, точно това опита да обясни, според мен.
С това вече съм напълно съгласен и именно за това говоря! Реално няма фактическо отделяне на топлина, а топлината не позволява на водата да се превърне в лед за известен период от време, НО НЕ И ПОВИШАВАНЕ НА ТЕМПЕРАТУРАТА именно затова не е просто топлина а ЛАТЕНТНА топлина!
filmatoplo - майстор
:? Kaто се почесох по главата , ми светна това пишете го и вие , има едно известно задържане по време на фазата .Същото се получава и при топлата фаза в буфер с парафин Латенто -задържа на около 40 градуса :wink:
valio2007 - специалист
Тани написа:
valio2007 написа:
Ти за топлообмен да си чувал?
А ти за врати :lol:
Личи си, че не си чувал.
Цилков с вятър топли стаите, а на теб вратите ти пречат.
Последна промяна от valio2007 на съб мар 16, 2013 7:43 pm, променено общо 1 път.
idunno - специалист
E, това с латентната топлина е малко по различно.За да кристализира една течност, тя трябва да се ОТЪРВЕ от разликата между двата химични потенциала този на течността минус този на твърдото тяло, което е по своята същност е латентната топлина на кристализация т.е. за да кристализира трябва да се махне латентната топлина, иначе нанайси кристализация. :)
Но изпадането в дебрите на теорията, не променя факта, че тази система е по-удачна от системите със сондаж и помпа, където опълзотворената вода заминава в канализацията(тъжната истина в 95% от случаите) и се чудят разни хора(собственици на ТП), как така първата година имах темперетура на подпочвената вода 12 градуса а тази е само 8,5 градуса-природата не е толератна в дългосрочен период, към хората, които се е**ат с нея.
valio2007 - специалист
idunno написа:
как така първата година имах темперетура на подпочвената вода 12 градуса а тази е само 8,5 градуса-природата не е толератна в дългосрочен период, към хората, които се е**ат с нея.
А сега с леден резорвоар на 0С , как :prayer: ти се струва.
filmatoplo - майстор
Мисля че е едно и също , ама не мога да съставя изречение с което да си го обясня разбираемо :) .Чудя се инсталацията икономически изгодна ли е , или се доказва експеримент на всяка цена :?
Последна промяна от filmatoplo на съб мар 16, 2013 7:54 pm, променено общо 1 път.
ivanovbg - майстор
Както казах няма да се получи нищо. Виждали ли се как се замразява ледена пързалка? Ами море - първо около камъни и железа. Ми то серпентината дето отнема топлината ще замръзне за нула време и ще се покрие с лед, а леда е доста добър изолатор. Ще вземете латентната топлина на целия обем, ама друг път.

Свещ дебела като се запали и стопи парафина в средата отвън е студена, нали. Ми твърдия парафин е също добър изолатор.
Последна промяна от ivanovbg на съб мар 16, 2013 7:57 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 67

Тема "Отопление от слънцето, слънчеви системи ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: