• 1
  • 2
Ел. инструментите. Консумативи.
Бате Иво - напреднал
Здравейте!Имам McCulloch 1900w.Разхода на масло горе-долу е 1литър на кубик.Нормално ли е за ел.трион?Не го използвам много интензивно,но все пак ми се вижда висок разхода.
imarh - специалист
1 кубик е доста относително, защото може да ги режеш на по 20см, а може и на 40. Това е два пъти повече рязане. Второ, има значение колко ти е наточена веригата - от там и колко време ще стържеш по дървото докато се среже. Трето има значение какво е дървото и колко е сухо. Четвърто зависи и колко си отпуснал маслото. И не на последно място - какво е маслото.
Аз режа малко със Спарки TV1840. По малко над 1 кубик на година мокри дворни дърва(липа, джанка) и купешки букови/дъбови цепеници на няколко пъти и ползвам две вериги. Като ги сменям на всяко рязане и първата я взимам с мен да я дам за точене. С две думи винаги режа с добре наточена верига. Спаркито мисля, че започва да кара 7ма година, което ще рече че е на няма и 10 кубика. До тук съм купувал два пъти по 1л масло и един път 1.5литра наливно и определено не го пестя с машината, като съм го ползвал за смазка за други неща и т.н.
torbalan - Дървен философ
Бате Иво написа:
Здравейте!Имам McCulloch 1900w.Разхода на масло горе-долу е 1литър на кубик.Нормално ли е за ел.трион?Не го използвам много интензивно,но все пак ми се вижда висок разхода.
А в упътването какво пише?
Илчо Илиев - майстор
Според мен е много..
Аз имам Mcculloch, бензинов трион, но въпреки,че ми се струва,че хаби доста масло е в пъти по-малко от при теб...
На кубик не съм засичал,но като време ...около час изгаря 350мл гориво и 150-180мл масло,та според по-разбиращи резачи за това време би трябвало да се нареже около кубик,но аз го слагам половин кубик, та за това време/работа би трябвало да изразходи 300-350мл масло, докато при теб е 3 пъти повече..Какво масло наливаш, аз ползвам М10Д и няма никакви проблеми, да не би да е по-тънко маслото и да минава на кушия през помпата...
igt - специалист
Какво е маслото?
Пробвай с М10Д.
Наточи веригата.
vectra72 - специалист
Аз имам stihl ms250 бензинов трион.С добре заточена верига с 470мл. бензин и 200мл. масло нарязвам близо 2м3 плътно меше като маслото което ползвам е отработено.Някой машини имат винт за регулиране на количеството масло което хвърлят но до колкото знам те са от професионалния клас.
Бате Иво - напреднал
Ползвал съм м10д,специално за вериги,всякакви автомобилни,даже и дифернициално.Не ми е правило впечатление да има разлика.Впръскването е автоматично-няма регулиране.Явно е настроено по обилно да омаслява.Не е даден разход в инструкцията.С две вериги съм-старая се да режа с остра.Нека по-интензивно режещите да кажат кога сменят веригата.Знам,че е много относително,но примерно рязане на метровки дъб.Засега си викам хора да ми режат дървата за огрев/15кубика/,щото при тоя разход не си струва да се занимавам.Imarh спаркито има ли реглаж?
imarh - специалист
Бате Иво написа:
Imarh спаркито има ли реглаж?
Има. Намира се най-отдолу на детайл 31 и представлява болт с глава за шестограм.
igt - специалист
С две вериги без проблем се режат, потребните ти 15 кубика, ако дървата са относително чисти. Враг № 1 на веригата е набит пясък или пръст по кората на дървото, освен ако задмашинното устройство удари в камък или бордюр.
професионал - специалист
Бате Иво написа:
Ползвал съм м10д,специално за вериги,всякакви автомобилни,даже и дифернициално.Не ми е правило впечатление да има разлика.
Има, адаш има и то голяма разлика - диференциалното едва ще го разнася по веригата, ако сложиш пък трансформаторно ще го хвърля на метър напред, добро М10Д е идеалното за тази цел. Става и М16Д - аз от години ползвам само това и нямам грижи - харчи го по-малко и не го изхвърля много. Разлика дава и температурата на въздуха - лятото харчи повече, зимата по-малко. Може да се прави "купаж" и да си регулираш харча! :-D
  • 1
  • 2

Тема "Разход на масло при електрически трион" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: