П.П.Пропуснал съм,ако не съм здраве да е

torbalan написа:Ако трябва да продължа да философствам по темата с конденза ще кажа, че не може да разчиташ на пропуските през дограмата да отвеждат влагата на вън...Говоря за онази влага, която виждам сутрин по прозорците - естествено е докато спя да не проветрявам. Сутринта с проветряване влагата изчезва от стъклата, но дали ще е така ако конденза се образува по стената и попие в нея. Знам, че най-добре е да се топлоизолира и стената, но това за момента не влиза в плановете ми, а след година поразиите може да са налице.
Най-малкото, защото "производството" на влагата е неравномерно.
Например в кухнята - цял ден докато те няма, влага няма от де да дойде... Прибираш се, слагаш тенджарата на котлона и почваш да вариш супа - влага в изобилие...
За това проветряването трява да е съобразено с начина, по който се ползват помещенията...
В къщи постоянно проветряване има само на баните...
torbalan написа:То аз еднозначен отговор лесно ще ти дам.Конкретните условия са едни и същи за прозорците и стената около тях - въпросът е кога и най-вече къде ще се премести точката на оросяване? За опростяване на въпроса - сега имам много конденз върху двуслойния стъклопакет и в пъти по-малко върху трислойния, след монтажа на втората дограма може да се окаже, че имам много конденз на стените около прозорците и в пъти по-малко на самите прозорци.
Кондензация ще има, ако температурата на повърхността на стената (или друга повърхност) е по-ниска от точката на оросяване за конкретните условия в момента.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: