Напишете въпрос свързан със санирането.
torbalan - Дървен философ
Да са самоцитирам ли???

Отопление и вентилация!
marmoz - специалист
marmoz не читател ,а писател :lol: :lol: :lol: :drinkers:
П.П.Пропуснал съм,ако не съм здраве да е :partyman:
Даже си ме цитирал ;)

:partyman:
marmoz - специалист
Да ама наблегнах на втората констатация,първате все едно не съм я цитирал :-D :partyman:
Ако трябва да продължа да философствам по темата с конденза ще кажа, че не може да разчиташ на пропуските през дограмата да отвеждат влагата на вън...

Най-малкото, защото "производството" на влагата е неравномерно.

Например в кухнята - цял ден докато те няма, влага няма от де да дойде... Прибираш се, слагаш тенджарата на котлона и почваш да вариш супа - влага в изобилие...

За това проветряването трява да е съобразено с начина, по който се ползват помещенията...

В къщи постоянно проветряване има само на баните...
preslav - майстор
torbalan написа:
Ако трябва да продължа да философствам по темата с конденза ще кажа, че не може да разчиташ на пропуските през дограмата да отвеждат влагата на вън...

Най-малкото, защото "производството" на влагата е неравномерно.

Например в кухнята - цял ден докато те няма, влага няма от де да дойде... Прибираш се, слагаш тенджарата на котлона и почваш да вариш супа - влага в изобилие...

За това проветряването трява да е съобразено с начина, по който се ползват помещенията...

В къщи постоянно проветряване има само на баните...
Говоря за онази влага, която виждам сутрин по прозорците - естествено е докато спя да не проветрявам. Сутринта с проветряване влагата изчезва от стъклата, но дали ще е така ако конденза се образува по стената и попие в нея. Знам, че най-добре е да се топлоизолира и стената, но това за момента не влиза в плановете ми, а след година поразиите може да са налице.
Знам също така, че никой няма да се ангажира с еднозначен отговор, но някой може да има вече опит.
То аз еднозначен отговор лесно ще ти дам.

Кондензация ще има, ако температурата на повърхността на стената (или друга повърхност) е по-ниска от точката на оросяване за конкретните условия в момента.
preslav - майстор
torbalan написа:
То аз еднозначен отговор лесно ще ти дам.

Кондензация ще има, ако температурата на повърхността на стената (или друга повърхност) е по-ниска от точката на оросяване за конкретните условия в момента.
Конкретните условия са едни и същи за прозорците и стената около тях - въпросът е кога и най-вече къде ще се премести точката на оросяване? За опростяване на въпроса - сега имам много конденз върху двуслойния стъклопакет и в пъти по-малко върху трислойния, след монтажа на втората дограма може да се окаже, че имам много конденз на стените около прозорците и в пъти по-малко на самите прозорци.
Нали нямаш намерение да спираш отоплението?
И да не проветряваш?

Защо ще се появи конденз според теб?
8180 - майстор
[quote="preslav"]Конкретните условия са едни и същи за прозорците и стената около тях - въпросът е кога и най-вече къде ще се премести точката на оросяване? [/quote]
С уговорката, че не съм чел внимателно всички мнения по темата (тя доста се "разми"), черното не е задължително вярно.
Евентуално, като ВЪТРЕШНИ параметри на въздуха - ДА, но като състояние на повърхностите - зависи. Отделен въпрос, дали сегашните/бъдещи параметри са комфортни и здравословни.
Предмет на по-сериозни изследвания е ДАЛИ изобщо ще има НОВА Точка на росата - въпрос на ОБЩОТО ново положение и евентуално промяна на битовите навици.
Като правило, прозорците са най-критичното место и има логика да се започне от тях - до степен сегашно или планирано бъдещо състояние на стените.
Комплексни са нещата - топлоизолация (пестене и комфорт), шумоизолация (комфорт), предпазване от мухъл (здраве, естетика, комфорт) - сигурно нещо пропускам.

Тема "втора дограма пред съществуващата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: