Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
batence81 - специалист
Здравейте, споделете откъде се взима присад или семена за горски ягоди, как се садят и отглеждат и ако има нещо друго от значение.
Svetoslavoff1 - майстор
Аз съм си засял на Узанската поляна. Имам и едно масивче към Трявна :)
Mega - специалист
Ха, те не са ли саморасли? На вилата са като бурени, аз кося те никнат. Разбира се, децата се радват много и не само те.
stiv1961 - майстор
Както казва Mega, саморасли са. И аз имам едно местенце в Средна гора, но не ми харесват защото са дребнички и се иска търпение при брането им. Миналата седмица набучках 6 корена Монт Еверест/ според една комшийка де :) / у нас на двора. Ще видим дали се катерят по оградата :?
tysonlkr - специалист
batence81 написа:
Здравейте, споделете откъде се взима присад или семена за горски ягоди, как се садят и отглеждат и ако има нещо друго от значение.
От гората от къде другаде. :-D Там е и материала за засаждане, там е и най-подходящото място за отглеждане :wink:

П.С. Малко те поизлъгах. Горски ягоди се срещат по скоро по планинските ливади.
batence81 - специалист
никой нищо не каза как се взима семе, как се сади...
stiv1961 - майстор
Какво семе бе, баце :), намираш ги в гората, вадиш ги с корените и присаждаш където искаш. Те са като айръка, бързо се вкореняват.
SEV - специалист
Една ягодова история :-D
Като служих в казармата,поделението се охраняваше с кльон.Цялата гора беше пълна на "полянки" с диви горски ягоди.Там около мрежата на кльона на всеки две седмици се копаеше и точно там където се копае ягодите бяха средни,същите като на майка ми в къщи.Бях изкарал около 50 корена от тези дребните от гората,заради аромата,но при домашни условия станаха пак големи и без аромат.Някой по вещ в "областа" с ягодите да се СкажИ :-D :-D :-D
hidrazin - майстор
Пробвал съм го тоя номер с дивите ягоди. Извадих си от една горска поляна и ги разсадих в двора. Родиха малко още първата година. Втората още по-малко. :-D След това си съществуваха още 2-3 години из двора но нищо не раждаха - само на шума го караха. :shock: В това време други ягоди из двора не съм гледал. После още веднъж пробвах и се отказах. Резултатът беше подобен. Явно си искат подходящо място и у нас не им харесва. :lol:
Пък и не виждам смисъл да се сеят в къщи. За да набереш едно кило сигурно ще ти трябват 100 квадрата място. Иначе ако се поливат редовно ставт за озеленяване - изглеждат много добре с тези листа и като цъфнат е красота.....докато не ги превземе тревата. :?
При SEV явно са се опрашили от от други питомни ягоди наоколо и са станали големи.
На пазара преди време бях открил да продават някакви ягоди - казваха им ягода-малина. Така и не им разбрах точния сорт. По-едри от дивите и сравнително дребни, наситено червени почти тъмно червени и с аромат наистина много силен между ягода и малина. Просто страхотни. Купувах си две години подред. Миналата не намерих обаче. :?
:partyman:
kabel96 - специалист
hidrazin написа:
На пазара преди време бях открил да продават някакви ягоди - казваха им ягода-малина. Така и не им разбрах точния сорт. По-едри от дивите и сравнително дребни, наситено червени почти тъмно червени и с аромат наистина много силен между ягода и малина. Просто страхотни. Купувах си две години подред. Миналата не намерих обаче. :?
:partyman:
Тая година явно ще си ми клиент :-D :-D .Внесох 3 сорта ягоди единия от които трябва да е точно ягодомалината.Имаше и ягодо ананас ама много изкилиферчено ми се стори.

Тема "Диви горски ягоди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: