Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kalin7 - специалист
Здравейте,

Предстои ми да захраня къщата на село, но за целта трябва да си опъна кабела до таблото сам.
Разстоянието е 170 метра въздушно по съществуващи стълбове и 90 метра под земя в тръба в двора.
(Стълбовете не са на ЧЕЗ тъй като там няма все още регулация и сме събирали пари собствениците на имотите. )
Това, което са ми разрешили от ЧЕЗ е 6KW монофазно временно и 12KW трифазно постоянно.
Монофазното, ми го дават веднага от съществуващ трафопост и тяхното табло, ще е на въпросните 260м от къщата.
Трифазното, ще ми го дадат "някога" от "бъдещ" трафопост, който следва да се изгради на около 150м от къщата.

За момента съм се спрял на кабел за въздушното AL/R 4х25 и САВТ 4х25 за подземната част на трасето. Идеята ми е да използвам 4х25, като свържа проводниците 2 по 2 и така да увелича сечението до 2х50.
А един ден ако ЧЕЗ сложат въпросния трафопост, да използвам кабелите като 4х25 тъй като и разстоянието, ще се намали. Отделно, че ще ми остане и едно парче около 100м AL/R 4x25, та ще мога да го ползвам поне във въздушната му част като 4х50, като отново ги свържа 2 по 2.

От таблицата, която съм извадил от справочника излиза, че тези 2х50 също няма да ми вършат работа за 6KW консуматор и 220V монофазно, но пък онлайн калкулатора дава само 2.36% пад на напрежението или 5.2V. Принципно съм по склонен да вярвам повече на справочника, тъй като там е подкрепено доста по солидно. Не ми се отива на по големи сечения, тъй като сметката тръгна от кабел 2х16 и вече края му не се вижда, та ще се примиря с въпросната таблица, която ми дава 4.5KW за въпросното разстояние и кабел 4х25 (2х50).

Молбата ми е да се изкажете дали това, което съм замислил е правилно, защото за малко едни "местни" ел.техници да ми "дръпнат" AL/R 2х16 и според тях няма да имало проблем. Мен ме спря това, че съседите масово се оплакват (а те са ползвали същите техници и кабели за същите разстояния), че нямат мощност и не могат да си сготвят нормално. Та в този момент се върнах много години назад в часовете по електротехника и се усетих, че има някакъв проблем.

За справка съм ползвал следните линкове:
Технически справочник.
Онлайн калкулатор за сечението и дължината на проводник

Прикачен файл

Калкулатор.jpg
Параметри : Товар 6KW; Напрежение 220V; Сечение 50mm2 Алуминий; Разстояние 260м.
Калкулатор.jpg (63.3 KиБ) Видяна 13845 пъти

Прикачен файл

Таблица-220в.jpg Таблица за максимална дължина на кабел.
Заб. За алуминиеви кабели дължината на кабела се умножава с коефицент 0.59.
VLADO66 - майстор
Ето една тема за захранване и сечения viewtopic.php?f=11&t=41738&hilit=%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BB%D0%B1&start=20
kalin7 - специалист
VLADO66 написа:
Ето една тема за захранване и сечения viewtopic.php?f=11&t=41738&hilit=%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BB%D0%B1&start=20
Повечето теми във форума съм ги изчел, там където съм открил нещо по темата.
Но мисля, че си объркал линка, тъй като в този, който си дал става дума за стълбове и катеренето с кънки по тях.
dyaneff - майстор
Сметките горе долу са верни. Притесняват ме съединенията между проводниците. Много снадки стават, а това е потенциален проблем.
Бате Иво - напреднал
Виж какво е напрежението на стълба от който ще се прикачаш.Защото и всичко да ти е оразмерено както трябва пак ще имаш ниско напрежение.Обикновено когато въздушните мрежи са дълги и с много наставки по тях, в края винаги има пад и от там проблемите.
kalin7 - специалист
dyaneff написа:
Сметките горе долу са верни. Притесняват ме съединенията между проводниците. Много снадки стават, а това е потенциален проблем.
Снадки ще има само там където кабела от въздушно минава подземно. И то там ще се правят 1 към 1 тъй като кабелите и от двете страни са 4х25. В таблото на енергото трябва да се направят 2 по 2 и в таблото на къщата също. Поне такива са моите разсъждения.
kalin7 - специалист
Бате Иво написа:
Виж какво е напрежението на стълба от който ще се прикачаш.Защото и всичко да ти е оразмерено както трябва пак ще имаш ниско напрежение.Обикновено когато въздушните мрежи са дълги и с много наставки по тях, в края винаги има пад и от там проблемите.
Благодаря. За това не се бях замислил, че е възможно още при електромерите да има ниско напрежение от кофти кабели на енергото.
Но си мисля, че въпреки това аз пак трябва да изпълня поне моята част възможно най-добре, за да намаля проблемите до минимум от моето трасе. Лошото е че ако се окаже ниско напрежението още при електромерите, аз нищо няма да мога да направя, тъй като ЧЕЗ ни дават възможност в момента да се вържем временно само към съществуващата инфраструктура и да ползваме ток като за строителство, на който те не дават особено големи гаранции за качество (Така ми го обясниха поне от ЧЕЗ).
moimoimoi - майстор
ползваш първата формула за монофазно напрежение
или U%=200.1000.6.260/33.50.220.220
U%=3.9 пад на напрежението

Прикачен файл

%20_1_~1.JPG
%20_1_~1.JPG (28.62 KиБ) Видяна 13791 пъти
PCL82 - майстор
Стандартът за напрежението не е вече 220/380В, а е 230/400В. Това е направено за да се уеднакви стандарта в отделните европейски страни, понеже Англия например работи с 240В. Взета е една средна стойност, която е подходяща за всички страни и уредите в тях.

Това леко ще завиши пада на напрежение, но е най добре да знаеш какво е истинското напрежение в началото на линията.
MIRO_073 - майстор
Човек имаш проблем. Това което си замислил не е правилно. Няма два еднакви кабела е еднакво съпротивление независимо, че всички са по 25мм2, а пък ти смяташ да ги направиш по двойки......По този начин пак би имал голям пад на напрежение, защото 2х25 не е равно на 1х50 в електротехниката. Като сложиш два кабела тока няма да се разцепи на две човек Кабела които сложиш както си замислил ще работи добре на трифазна линия, но за монофазна не. За монофазна, ако използваш 2 от четирите жила на AL-R 4x25 от тези жила, ще имаш пад при 6kW - 10V или 220->210, 230->220. Таблото от което ще вземаш ток близо ли е до трафопост? Ако е близо замери наистина напрежението там. Предлагам ти вариант с САВТ-с 4x35 0,6/1kV Аз продавам кабели така, че знам, че разликата в цената е нищожна.

AL-R 4x25 струва грубо 4,20 с ДДС а САВТ-с 4x35 0,6/1kV 4,50-4,60 с ДДС и сложи цяла дължина. Или 260м по 0,4 лв е равно на 110-120 лв повече. На 1100 лева за AL-R 4x25 това е около 10% повече.

Решението е твое . Дерзай.
Последна промяна от MIRO_073 на ср апр 10, 2013 8:57 pm, променено общо 3 пъти.

Тема "Избор на кабел за къща." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: