• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
pavelari - майстор
бате, 1 винаги е < от 1 + х
mitakata - специалист
Ясно, благодаря за дискусията, ще се взимат луни на 12В, освен че са по-надеждни и по-евтини, имам и импулсни изправители 12В/1А, ще го монтирам близо до луна, да се сменя при нужда и ще изрежа ватата и около него
kozl - майстор
hidrazin написа:
Преди май четири години в козирката (около 8см) на една външна ограда съм монтирал около 35 лунички на 220V 1.3W от този тип с кондензатор, грец и резистор. Предназначението им е основно декоративно. За тези години само 3-4 дадоха дефект. След разглобяване (счупване) се оказа че им заминават кондензаторите - прекъсват. Напрежението се гаси с кондензатор - няма греене. Има само много нищожно от токоограничаващия резистор. Те си имат други недостатъци.
Обаче имат и предимство - работят с димери :wink: Съвсем скоро поставих 11 бр. в окачен таван без вата в кухня, 2 бр. във WC и 5 бр. в банята от този тип (1AC-6-17V 50Hz,GU5.3 COB 5W 240Lm 2700-3300K):
Прикачен файл:
Resize of P3180110.JPG
Resize of P3180110.JPG (92.75 KиБ) Видяна 3020 пъти
Загряват радиатора така, че не може да се държи с ръка :shock: Обаче ми хареса светлината. Вече две дадоха фира и в Конрад ми ги смениха с нови :shock:
hidrazin написа:
Но тези схеми са основно за светодиоди с малък работен ток. За по-мощни диоди кондензатора става доста голям и тежък. :)
Да помня, че имах лек и елегантен поялник на 12 волта пък го включвах на 220 волта, обаче "майката ми разгонваше кондензатора в куфара до мен" :lol:
И аз имам разглобена за 12 волта 3 вата с един диод, на която се е повредила лещата :shock: На лампата и намаля значително светлината, а се оказа, че светодиода излъчва ярко, но лещата е потъмняла.
mitakata - специалист
Малко да продължа по темата.

Купих от Бриколаж (изненадващо, но там намерих добра цена) луна MR16 3W 12V ac/dc за 5.50лв и я отворих. Вътре има грец, филтриращ кондензатор и импулсен стабилизатор с чип 34063APS.

Някой знае ли дали тези за 220в за 6лв. имат подобна карантия? Ако да, за мен са добри.

Освен това загрява доста, може би до 60 градуса. От опит знам, че над 60' пари като варен картоф и се прехвърля от ръка в ръка, а луната е една идея по-студена. Захранена с 12.8VAC, 215mA = 2.75W.

Между другото, в Бриколаж цената е по-ниска от тази на сайта на вносителя.

p.s. Като се замисля, димиращите са по-скъпи, а в тях вероятно няма електроника. Като в оня магазин в Пловдив, който май фалира - "От дефект-ефект". Продаваха второ качество дрехи с дефекти и арт-тегели на маркова цена.

Изображение
pavelari - майстор
mitakata написа:
Някой знае ли дали тези за 220в за 6лв. имат подобна карантия? Ако да, за мен са добри.
Най-правилното изричение. Ако мислиш, че за теб са по-добри ги купи... другото е казано :) и се надявай на качествено менте.. преди седмици от баумакс си купих акумулаторна отверка за 13 лева :) и е перфектна..
kuger - майстор
Прикачен файл:
integrated-led-light-01-10w.jpg
integrated-led-light-01-10w.jpg (24.97 KиБ) Видяна 2908 пъти
Здравейте!
Изпаднаха ми две 10W светодиодни плочки. Имам стари 150W вани. Съответно ще се правят подходящи радиатори за диодите.
Въпросите ми са:
1.Какво е подходящо като захранване /220V/, импулсно на 12V и гасящ резистор?
2.Токов драйвер, като този, на пример? http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q= ... jrPxnLKqww
Диодите са от този вид /прикачен файл/

Държа захранването да е на 220V. :prost:
kuger - майстор
Мерси!
Ти беше човека, който се надявах да ми отговори.
Първият няма ли да опече диода?
Още един въпрос - ако ги вържа последователно, диодите де, и ползвам първото захранване? Ще падне осветеността, но ще са в щадящ режим?
А размери на тези блокове мога ли да намеря някъде? Ще ми се да ги вградя.
:-D Май станаха много въпросите. :?
Май ще трябва да черпя?
Малееей, с кеф!!
hidrazin - майстор
kuger написа:
Мерси!
Първият няма ли да опече диода? - Не знам какъв ти е диода - има само снимка но не и максимален ток.
Още един въпрос - ако ги вържа последователно, диодите де, и ползвам първото захранване? Ще падне осветеността, но ще са в щадящ режим? - Не става.
А размери на тези блокове мога ли да намеря някъде? Ще ми се да ги вградя. - На първия линк пише - Размери 99 х 45 х 28
:-D Май станаха много въпросите. :? - Да.
Май ще трябва да черпя? - Да.
Малееей, с кеф!!
:partyman:
kuger - майстор
Тръгвай, докато имам още домашна мускатова, че остана малко :-D
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 10