Най - вълнуващия въпрос зимно време.
syncho - майстор
alex това са едни от най-качествените. Не вярвам да има някой, който да каже нещо друго за тази марка. Едни от малкото са, които са взели австрийски сертификат (може би най-тежките тестове са там) за качество. Не сме единствените вносители в България и се надявам това да не звучи като реклама, защото си е просто факт. До момента от 3-те години, които ги предлагаме сме сменили само една запалка за всичките камини, които сме продали, а те не са никак малко.
filmatoplo - майстор
И аз съм си заплюл една за мойто 55-60 квадратово апартаментче :) .
Когато купувате камината, на нея дават информация: 8 + 15 или 8 + 20 и т.н. Първата цифра означава мощността на самата камина (калориите от огъня), а вторите - мощността на водната риза. И понеже искате да правите подово отопление, трябва да се консултирате в магазина, какво искате как го искате и колко квадрата ще искате да направите за подово отопление, като трябва да им дадете за всяка стая поотделно квадратурата (площта). И за да не звучи като реклама, за сега мога да ви кажа САМО ТЕЗИ ОБЩИ ПРИКАЗКИ. Основното и най-важно е Вие да сте наясно със себе си какво искате и с какви средства разполагате. Защото на приказки е лесно, особено за такива като мен, които се занимават с такава дейност, но при положение, че разполагате със сума от около 500лв, няма да Ви стигне само за камината.
alex_sas - помощник
tmilanov написа:
...но при положение, че разполагате със сума от около 500лв, няма да Ви стигне само за камината.
А това как го изведохте, колега? :shock:
hr.hristov57 - специалист
Алекс, след като имаш помещение където можеш да монтираш котел на пелети, не се колебай и премини на този вариант. От няколко години ползвам отопление на пелети и имам наблюдение. Монтирайки пелетна камина в хола, е все едно да направиш комбинация м/у хол и котелно. Колкото и да е чисто отоплението с пелети винаги се оттделя финен прах от пелетите (особено при насипване в бункера и почти винаги изпада и някоя пелета извън него) и финна пепел при почистване на камината. Освен това пелетните камини издават шум от вентилатора, вярно той е в санитарните норми (около или под 40дб) и изискват на няколко дни почистване ( със специален препарат )на стъклото от опушването,което е неизбежно. Още повече с това разположение на комина, според мен, ще се явят трудности (преплитане на тръби) при реализиране на желаната от теб комбинация, подово +бойлер+ евентуално радиатори на осн. етаж и радиатори в спалните -следващо ниво. То си се получава малка абонатна станция – два кръга. С тази камина и желанието за бойлер 250л –предполага монтиране на вана и радиатори в спалните, едвали ще покриеш необходимата мощност, като се има в предвид, че за района на София изчисляването на необходимата мощност е при температура -15*С.
Котела, който си маркирал ще има ниско КПД,защото е комбинация от котел на твърдо гориво с КПД около 65% и пелетна горелка с принцип на работа Он-Оф (от там около 30% преразход на пелети), а и повярвай ми, при положение, че си на пелети, няма да се сетиш за отопление с дърва. Ако все пак те кефи и се чувстваш уютна от пламъка на камина, то си монтирай в хола обикновена (суха) и я пали когато ти се иска,без да разчиташ на нея. Вярно, това ще изисква допълнителни средства, както и подовото отопление (направено както трябва) е с около 30-35% по-скъпо от обикновено-с радиатори, но кефа цена няма, а и хубавите и евтини неща се предлагат на различни щандове. Когато човек строи и 100лв са от значение, но има неща с които не трябва да се прави компромис и отоплението е едно от тях ( отоплителния сезон е 6месеца) и рано или късно човек намира правилния път,а най добре е да го направи от първи път,защото тогова е най-евтино. Всичко това ти го казвам от личен опит,без да преследвам някакви интереси.
syncho - майстор
hr.hristov57 смея да съм на друго мнение относно камините на пелети, но трябва много да изпиша, а не ми се навлиза в спорове.

Защо да има преплитане на тръби? Има толкова прости и ефективни начини на решение. И е малко грешно сравнението с абонатна станция :)
hr.hristov57 - специалист
syncho написа:
hr.hristov57 смея да съм на друго мнение относно камините на пелети, но трябва много да изпиша, а не ми се навлиза в спорове.

Защо да има преплитане на тръби? Има толкова прости и ефективни начини на решение. И е малко грешно сравнението с абонатна станция :)
Синчо извинявай, няма нищо лично и нямам желание да влизам в спорове. Просто изразих мое мнение и не се съобразих с някои подробности, а и не ангаджирам никой с мнението си.
Относно преплитането на тръби въобще не споря, защото аз не се занимавам професионално с изграждане на отопл. инсталации.
myozov - напреднал
Здравейте, искам да използвам темата на колегата да не пускам нова и аз да помоля за мнения и съвети относно водното подово отопление. Съвсем скоро ми предстои покупка на ново жилище, а именно двустаен панелен апартамент (66кв.м. на 1 етаж) в гр.Бургас(кв.Меден Рудник), който е за основен ремонт. Следователно идва и въпроса за отоплението Какво да е? Как да е? и т.н. След доста четене из мрежата много ми допадна идеята за водно подово отопление и искам да я реализирам. Затова се обръщам към Вас да ми помогнете в избора на източник на топлината и естествено съпътсващите части и материали. Ако може и да ме ориентирате колко би ми излязла една такава система в моя случай. Каква изолация да използвам фибран с повишена плътност и арматурна мрежа или фабрични подложки(Какви? Колко излиза разликата между двата варианта?) Наличния бюджет за ремонта и т.н. не е много, но ми се иска да инвестирам в нещо, което си заслужава и в бъдеще ще ми облекчи разходите пък някой други неща могат и да почакат. Апартамента е вътрешен с PVC дограма и е саниран отвън с EPS 4см. Съществуващите подови настилки са плочки в коридорите, хола и прилежащата кухня и балатум в другите стаи. От прочетеното разбрах, че най-добрия вариант за подова настилка при подовото са плочките та такива и мисля да сложа, евентуално може в спланята да сложа ламинат,но още не съм го решил(четох в друга тема тук, че ставало ама има ли допълнително изискване как да се навият тръбите по-гъсто или?). Мога ли върху съществуващите плочки да сложа изолацията, тръбите, замаската и т.н. Прикачам и снимка със скица на апартамента, разпределението и размрите на стаите за да ги видите и вие за да Ви улесни с мнението. Ще съм Ви много Благодарен ако ми помогнете в избора тъй като ми се иска да направя добро отопление вкъщи, от което жена ми ще е доволна, защото все и е студено, а знаете че доволната жена означава мир вкъщи. Благодаря Ви предварително!

Прикачен файл

apartament 66m^2.jpg
apartament 66m^2.jpg (111.34 KиБ) Видяна 4804 пъти
myozov - напреднал
Имам едно малко уточнение, на скицата мерните единици са в сантиметри не милиметри.
Извинявам се, за което, но така е като се ползва "copy and paste" и не гледаш. :?
kuuuuuul - майстор
Като начало виж това http://www.youtube.com/watch?v=iBK8qfz8K2w /на руски/ да добиеш представа.Ако не ти е проблем повдигането на пода с 7-8см може да го направиш и върху вече съществуващите плочки.За всеки случай си пусни и тръби за радиатори пък да ли ще ги ползваш ще решиш в последствие /подовото е доста инертно/.Имай в предвид,че термопомпите са много подходящи за подово отопление,разгледай и този вариант. :partyman:

Тема "Водно подово с камина за пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: