• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bambal - напреднал
Проблемът ми е, че майстора вече ги е наковал пироните и сега, първо че е невъзможно да ги махна без да станат поразии, второ като ги огледах хубаво кабелите действително само междинната изолация е нарушена, а никъде не видях продубчена двойната изолация за самите проводници. А и друго не разбирам, защо ще ги правят тези специални пирони с изолация, ако не вършат работа? Ако погледнете в строителните магазини/складове- пълно е с тях.
VLADO66 - майстор
Пироните с изолация ги правят според мен повече заради последваща гипсова мазилка.Каквто и покритие да му сложат на пирона не си ли гледаш в ръцете белята ще стане. И да, пироните се махат след фиксирането с гипса.
hidrazin - майстор
fox_vt написа:
Хидра ти май се разсърди :wink: за да се нарани мостовак с гвоздей трябва две леви и двете в гъза :lol:
Ооооо... Не разбира се. А за левите отзад - бедна ти е фантазията колко ги има. Всеки дето се е сменил ламбата 1-2 пъти се пише за електротехник. :) И наистина VLADO66 е прав. Има ли коване по кабела каквато и да е изолацията на пирона не си застрахован от грешки. Като нарушиш изолацията после и да извадиш пирона си остава предпоставката за проблем. Не съм казал че задължително ще се прояви но риска остава.
Всичките онези дюбели, фиби и скоби са измислени именно за да се намали възможността за човешка грешка и пропуск. Монтажникът може да не нарани изолацията с пирона. Достатъчно е в някой ъгъл където е кофти за коване за ти прасне кабела с чука. Това води или до нарушаване на изолацията или при огъване на кабела в чупката да се прекъсне. После като оглеждаш кабела може 100 прихващания да са О.К. и от тях едно дето е навряно на май...та си да е кофти и да ти докара проблем. Просто не им позволяваш да коват и нито се взираш толкова, нито се притесняваш.
Подобно е положението със спайките. По принцип не съм против добре направената спайка. Просто клемите намаляват риска от човешка грешка и пропуск. Освен това се печели и време - правят се много по-бързо и заемат по-малко място в кутията.
И пак ще го кажа - тук е "направи си сам". И да стане беля никой никого няма да съди и никой на никого няма да плаща. Просто някой ще си носи раничката.
:partyman:
pavelari - майстор
за левите ще ви скъсам задника... само още някой да се е оплакал за левите!!! ще ни храните докато сме живи
zz_stefanov - майстор
fox_vt написа:
Хидра ти май се разсърди :wink: за да се нарани мостовак с гвоздей трябва две леви и двете в гъза :lol: Такива хора наистина без заплата ги остави.За диагоналите си казах мнението в темата за извод от контакта.А за усукването със клещи и под мазилката без РК-е правих го в кухнята разклонение от мостовак за ширм,заголен мостовака без прекъсване усукване на извода поне 5-6 пъти и калайдисване на всичко и изолиране със изолирбанд и замазано със терафлекс.Може да не е по нормите на ЕС но давам гаранция че докато блока е цял тази връзка няма да има проблем.Пък вие като искате си слагайте РК със винтове и тем подобни клеми то нали трябва да има работа за електричарите после.Щото аз не съм чул да има проблем за РК правена със спайка да не говорим за въздушните мрежи НН работещи от време оно :)
Отварял съм такива връзки като твоите, пълна простотия е да се работи така. Връзките трябва да могат се обслужват.
Съдбата ми е такава, че работя след такива като теб и ако си при мен и левче няма да видиш :sad:
fox_vt - майстор
zz_stefanov написа:
fox_vt написа:
Хидра ти май се разсърди :wink: за да се нарани мостовак с гвоздей трябва две леви и двете в гъза :lol: Такива хора наистина без заплата ги остави.За диагоналите си казах мнението в темата за извод от контакта.А за усукването със клещи и под мазилката без РК-е правих го в кухнята разклонение от мостовак за ширм,заголен мостовака без прекъсване усукване на извода поне 5-6 пъти и калайдисване на всичко и изолиране със изолирбанд и замазано със терафлекс.Може да не е по нормите на ЕС но давам гаранция че докато блока е цял тази връзка няма да има проблем.Пък вие като искате си слагайте РК със винтове и тем подобни клеми то нали трябва да има работа за електричарите после.Щото аз не съм чул да има проблем за РК правена със спайка да не говорим за въздушните мрежи НН работещи от време оно :)
Отварял съм такива връзки като твоите, пълна простотия е да се работи така. Връзките трябва да могат се обслужват.
Съдбата ми е такава, че работя след такива като теб и ако си при мен и левче няма да видиш :sad:
Е ако спре да работи ширма знам кого да викна да ми оправи бакиите :-D Ама трябваше да дълбая за разклонителна кутия която ще се падне зад кухнеското обзаведане и за една разхлабена клема което е пъти по вероятно от разхлабена спайка,да ти се наложи да махнеш висящите шкафове да притегнеш.Ама нали като дойдеш ще запишеш цял надник и един ден работа за 5 секундно затягане.Иначе вярно така се осигурява работа за всички :wink:
ArturDent - Почти Безобиден
zz_stefanov написа:
Да бе, да!
Зависи къде - ако е в една промишлена фабрика добре, ама вкъщи - НЕ!
Те и моите електротехници искаха да оставят разклонителните кутии да се виждат от мазилката. Нали знаете тогава как ще реагира жената ? Грозно е.
Ами дайте и всички ВиК съединения да ги изнесем че да могат да се обслужват.
То затова се правят проби преди мазането - голямата печка във всеки контакт и то си проличава + снимчици ако стане нещо да знаеш къде да копаеш.
drastar - специалист
Не ползвахте WAGO, вече е най доброто, опъвате се да правите контакт в контакт или ключ в ключ, но и това ще стане :-D
MIRO_073 - майстор
В Европа да WAGO. В световен мащаб Phoenix Contact е N1 Нищо против WAGO. Аз продавам WAGO. Ама само заради истината...

За любопитните http://www.phoenixcontact.com/index.php
drastar - специалист
Я да покажа как го правим у чужбината :-D

Прикачен файл

1.JPG
1.JPG (66.94 KиБ) Видяна 3341 пъти

Прикачен файл

2.JPG
2.JPG (46.63 KиБ) Видяна 3341 пъти

Прикачен файл

3.JPG
3.JPG (81.49 KиБ) Видяна 3341 пъти